Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – Löfven försvarar nya migrationspolitiken

SSU:s ordförande Philip Botström.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Partledare Stefan Löfven (S).Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sidoförbunden är kritiska till Socialdemokraternas nya och tuffare migrationspolitik. 

Det är även journalisten Göran Greider – som ser en risk för att att partiet kollapsar.

Men statsministern försvarar omläggningen. 

– Vi har fattat beslut helt utifrån vad kongressen har sagt, säger Stefan Löfven till "Ekot".  

Alla fem socialdemokratiska sidoförbund är kritiska den nya migrationspolitiska linje som statsministern Stefan Löfven och migrationsminister Helén Fritzon presenterade i slutet av förra veckan, rapporterar "Ekot"

Sidoförbunden – bland dem ungdomsförbundet SSU och S-kvinnor – hade till exempel velat se en återgång till permanenta uppehållstillstånd för dem som beviljas asyl och större möjligheter till familjeåterförening. 

Men statsministern Stefan Löfven försvarar omläggningen av politiken. 

– Vi har fattat beslut helt utifrån vad kongressen har sagt. Vi behöver ha en restriktivare migrationspolitik: Sverige kan inte ha en migrationspolitik som väsentligt avviker från omvärlden. Det är vi helt överens om som parti och det är det som vi fullföljer nu, säger han till "Ekot". 

Om möjligheten till familjeåterförening säger Löfven till radion:

– Det är inte som att det inte finns någon familjeåterförening i Sverige. Frågan är ytterst om man ska ha tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd, och villkoren kopplade till det.

"Panikstämning i partiledningen" 

Göran Greider, journalist och socialdemokrat, säger i "P1 Morgon" att han är mycket orolig för att den nya strama migrationspolitiken kan "knäcka" partiet. 

– Jag tror att de har mer eller mindre panikstämning i partiledningen just nu. Det är just kombinationen av hårdare migrationspolitik och samtidigt avsaknaden av riktigt offensiva välfärdssatsningar – jag tror att det knäcker partiet nu faktiskt, säger Greider i radiointervjun.  

– Vid horisonten vet vi att det finns en risk för den här typen av kollapser som inträffat runtom i Europa. Vi har sett det i Frankrike, Holland och delvis i Tyskland, fortsätter han.  

Läs även: Oro i S efter Stefan Löfvens svaga insats 

"Retoriken ligger för nära SD"

Greider tycker att partiledningen går för långt. 

– De går lite för långt i den här … jag är i grunden överens om en stramare migrationspolitik. Men de går för långt helt enkelt. Det tror jag att många känner. Retoriken ligger för nära SD också, säger han i "P1 Morgon".  

LÄS MER: Löfvens vändning om brott – positiv till att kartlägga ursprung 

Det var på en pressträff i fredags som statsministern Stefan Löfven och migrationsministern Helén Fritzon berättade att partiet vill skärpa migrationspolitiken ytterligare. Som exempel vill S även framöver att de som beviljas asyl i Sverige ska få tillfälliga uppehållstillstånd – vilket gäller i dag. 

– Den nya och mer restriktiva asyllagstiftningen ligga fast. Vår lagstiftning kan inte väsentligt skilja sig från andra länder i EU, sa statsminister Stefan Löfven då.

Vidare vill S bland annat att kommuner inte längre ska få betala ut försörjningsstöd till personer som nekats asyl men ändå uppehåller sig här, att det ska bli lättare för polisen att sätta personer i förvar, samt att tiden för när man får ansöka om asyl igen efter ett avslag ska fördubblas från fyra till åtta år. 

Läs även: Kristersson förnekar samarbete med SD 

Riksdagsledamot lämnade i protest

Bland de övriga partierna har Moderaterna hittills varit mest positiva till Socialdemokraternas nya migrationspolitik. De rödgröna samarbetspartierna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, har uttryckt skarp kritik.

En riksdagsledamot, Sara Karlsson, har redan lämnat riksdagen i protest mot den nya migrationspolitiken. ”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skrev Karlsson på Facebook.

"Öppna kritiken är lite ovanlig" 

Statsvetaren Tommy Möller säger till TT att den här typen av öppen kritik är ovanlig inom Socialdemokraterna. 

– Partiet brukar ha en förmåga att hantera sådana här konflikter genom att man är en stark organisation, det finns en stark lojalitet. Även om man är oeniga brukar man inte gå ut med det offentligt. Så den här öppna, offentliga kritiken är lite ovanlig, säger han till nyhetsbyrån.