Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern Kurt Olsson förnekar kriget i Syrien – utesluts inte

Kurt Olsson SD-politiker i Valdemarsvik hävdade att det inte är krig i Syrien.Foto: SVT / SVT
Att förneka kriget är inte skäl för uteslutning, enligt lokal ordförande i SD Valdemarsvik.Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-politikern Kurt Olsson  kallade det sju år långa Syrenkriget för ett ”bluffkrig” och menar att det inte finns flyktingar – endast ekonomiska migranter. 

Enligt det lokala förbundet är uttalandet inte grund för uteslutning ur partiet, skriver SVT Nyheter Öst.

Att förneka kriget är inte skäl för uteslutning, enligt SD, skriver SVT Nyheter Öst.

– Vi har diskuterat det här om det skulle vara en grund för uteslutning och vi har varit i kontakt med partiet centralt, men inte fått någon indikation på att det här skulle vara skäl för uteslutning ur partiet, säger Göran Hargestam, ordföranden för SD i Valdemarsvik, till SVT Nyheter Öst på fredagen.

 

 

”Finns inga flyktingar”

Det var i en paneldebatt i SVT Nyheter Öst på torsdagen som den folkvalde Sverigedemokratern Kurt Olsson i Valdemarsvik hävdade i att det inte finns flyktingar som flyr kriget i Syrien

– Alltså det här snacket hela tiden om att det är flyktingar, det finns ju inga flyktingar. Det är jag övertygad om. Det är ekonomiska migranter som kommer hit för att få bidrag, säger han i paneldebatten enligt SVT. 

När SVT frågar politikern om han tror på kriget i Syrien svarar Kurt Olsson "absolut inte", och tillägger att de har ”krigat lite grann mot varandra”.  

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

Kritisk till orden

På torsdagen skrev Göran Hargestam, partiordförande i Valdemarsvik, i ett mejl till Expressen att uttalandet var ”ogenomtänkt”. 

”Kriget i Syrien ska inte förnekas av någon, jag tycker det är ogenomtänkt att Kurt Olsson väljer att kommentera kriget så här. Sedan finns det så klart asylsökande som tar sig hit som inte flyr från de krigsdrabbade områdena, men det försvarar inte Kurt Olssons uttalande. Läget i Syrien är allvarligt, han borde hålla sig bättre informerad.”

Expressen var i kontakt med Sverigedemokraternas press på riksnivå, som menade att det är de lokala ordförandena som först och främst hanterar sådana här ärenden.