Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-linjen – förbjuda dubbla medborgarskap

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Foto: MATS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Civilminister Ardalan Shekarabi.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

SD vill förbjuda dubbla medborgarskap. 

Efter att förslaget nu har uppmärksammats på nytt beskriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) förslaget som en "jättebomb". 

–  Som grundprincip menar vi att man har medborgarskap i en stat där man har sin lojalitet och sin nationella identitet, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson i SD, till Aftonbladet

Sedan 2011 är Sverigedemokraternas linje att det inte ska vara möjligt att ha ett dubbel medborgarskap, skriver Aftonbladet

”Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val”, står det i Sverigedemokraternas principprogram 2011.  

Det sju år gamla förslaget har nu uppmärksammats efter ett färskt reportage om SD i finska tidningen Helsingin Sanomat, där man bland annat intervjuar Voitto Visuri, ordförande i Sverigefinska Riksförbundet med 12 000 medlemmar. När reportern ställer frågor om Sverigedemokraternas hållning i frågan om dubbelt medborgskap blir han mycket förvånad. 

Till Aftonbladet säger han att många vill behålla finskt medborgarskap eftersom man vill ha en känslomässig koppling till landet där man är född, och att en diskussion bland riksförbundets medlemmar antagligen nu kommer att följa. 


LÄS MER: "Sverigedemokraterna stoppade prideflaggor" 

Civilminstern: "En jättebomb"

För Aftonbladet beskriver civilminister Ardalan Shekarabi (S) sverigedemokraternas som en "jättebomb" som inte har uppmärksammats i Sverige, och menar att det rör hundratusentals människor och handlar om många olika grupper. 

– Du har den sverigefinska gruppen, den iranska på runt 100 000, där man inte ens kan avsäga sitt ursprungliga medborgarskap, säger han. 

Civilministern tillägger även att han träffat många väljare med finsk bakgrund som inte trodde på honom när han berättade om SD:s förslag, och att flera blev väldigt oroliga. 


LÄS MER: "Jimmie Åkesson möttes av kärlek – och protester"

SD: "Tro på nationalstaten"

Paula Bieler, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, säger till Aftonbladet att de som grundprincip menar att man ska ha medborgarskap i en stat där man har sin lojalitet och sin nationella identitet. 

– Sitt hemland helt enkelt. Det är den principen vi utgår från som ett nationalistiskt parti med tro på nationalstaten, säger hon.

Enligt henne skickar det "signaler" när en medborgare har flera nationstillhörigheter, och menar att man ska bygga en samhörighet i det land man har som sitt hemland.

– I migrationsprogrammet som antogs i höstas så har vi att det kan finnas synnerliga skäl. Vissa stater erkänner inte att man avsäger sig sitt medborgarskap. Och då menar vi inte att man ska uteslutas från att få svenskt medborgarskap av den anledningen, men som en utgångspunkt är vi för och menar att man bör ha ett enda medborgarskap, säger hon till Aftonbladet. 

SD backar om dubbla medborgskap 

Efter att det uppmärksammats att hundratusentals invandrare från nordiska grannländer skulle kunna beröras, vill SD nyansera sin ståndpunkt och skyller på missförstånd.

I ett pressmeddelande som skickades ut på lördag förmiddag skriver man:

"Sverigedemokraterna har som principiell utgångspunkt att man inte bör ha medborgarskap i mer än ett land. Bakgrunden till detta är den stora, framför allt utomeuropeiska invandringen till Sverige som skapat splittring och segregation i Sverige under de senaste decennierna"

Man fortsätter:

"Till denna princip behöver man av bland annat praktiska och historiska skäl göra vissa undantag. Ett sådant undantag är våra nordiska grannländer. Vi vill att det även fortsättningsvis ska vara möjligt att ha exempelvis finskt och svenskt medborgarskap samtidigt."

SD säger också att man är beredd att göra undantag för invandrare som kommer från länder där det är förbjudet att avsäga sig sitt medborgarskap. Likaså planerar man att förtydliga sig i kommande års principprogram.