Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Persson om nya asyl- prognosen: ”Går inte”

Göran Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stefan Löfven.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL BILDBYRÅ

Tidigare statsministern Göran Persson kommenterar i kvällens "Bara Politik" Migrationsverkets prognoser för antalet asylsökande och anhöriginvandrare de närmaste åren: 

– De är skrämmande. Det går inte.

Samtidigt upprepar han sin kritik mot Stefan Löfvens tidigare flyktingpolitik. 

För nästan exakt tre år sedan, den 6 september 2015, stod statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och försvarade regeringens generösa flyktingpolitik: 

– Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor.

Den tidigare statsministern Göran Persson kommenterar talet i kväll när han gästar Expressens politikmagasin "Bara Politik":

– Det är en väldigt bra formulering och ett bra tal, men det slutade med att han stod fast vid den migrationspolitik som Reinfeldt hade gjort upp med Miljöpartiet om. Det var inte hållbart. 

Enligt Migrationsverket väntas antalet nya asylansökningar uppgå till 122 000 under perioden 2018-2021. Dessutom väntas runt 181 000 anhöriginvandrare komma till Sverige under samma tid. I den sista siffran ingår dock även anhöriga till personer födda i Sverige. Den totala siffran över personer som förväntas beviljas asyl eller anhöriga till asylsökande som förväntas få uppehållstillstånd under perioden uppskattas av Migrationsverket till 150 000. 

– Jämför med vad våra grannländer tar emot. Jag skulle tro att om du lägger ihop Finland, Norge och Danmark så är deras summa gånger två eller tre eller fyra vad vi i Sverige kommer att hantera de kommande åren. Det går inte. 

På vilket sätt har våra politiker misslyckats på det här området?

– Man släppte loss en migrationsvåg som inte var praktiskt möjlig för Sverige att ta ansvar för. Det gjordes med vällovliga argument om medmänsklighet och solidaritet. Jag har inget att säga om den typen av argumentation, men det fungerade inte i praktiken och det blev ett svårt läge – inte minst i många kommuner. 

Göran Persson: "Orealistisk politik"

– Samtidigt som vi tar avstånd från den här orealistiska politiken måste vi orka förklara att Sverige mår väl av en invandring där människor kommer i arbete. 

Vi hade en orealistisk invandringspolitik fram till 2015?

– Ja, det är klart att vi hade. Vi tog emot flest i hela Europa i relation till vår befolkning. Det där går inte att svälja. Det gör att vi under lång tid kommer att ha en situation i våra kommuner där människor är öppet arbetslösa och har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

I kvällens "Bara Politik" talar Göran Persson också om bland annat regeringsfrågan, dagens låga pensioner, höjd flygskatt, Socialdemokraternas löfte om en "familjevecka" – och om Sverigedemokraternas framgångar. 

Se hela tisdagens Bara politik igen: