Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkessons hårda kritik: ”Impotent borgerlighet”

Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SUNDSVALL. SD-ledaren Jimmie Åkesson är i Sundsvall på sin valturné – här pratar han om om invandring, sammanhållning, sjukvård och trygghet. 

Även regeringsfrågan tas upp:

– Vi är beredda att samarbeta med alla i riksdagen, om de kan gå med på vår politik, säger Åkesson samtidigt som han kritiserar alliansen:

– Vi har haft en impotent borgerlighet.

Klockan 10.30 på fredagen äntrade Jimmie Åkesson Stora torget i Sundsvall. Stoppet är en del av en intensiv valturné i norra Sverige.

Jimmie Åkesson talar om partiets ”fyra fokusområden”, som innebär invandring, sammanhållning, sjukvård och trygghet. 

Jimmie Åkesson kliver på

Jimmie Åkesson anlände till Sundsvall med ett flyg från Bromma som landade strax efter halv tio. Han åkte sedan direkt till Stora Torget i stadens centrala delar, där han ställde sig och drack kaffe ur plastmugg och småpratade med partivänner. SD-ledaren tog även många selfies med fans i alla åldrar, stora som små. Samtidigt spelades livemusik på torget, och lokala partiföreträdare talade innan deras ledare klev fram och tog micken.

– Nu när det är 20 dagar kvar till valet behöver vi åka landet runt. De andra partiledarna reser inte så mycket, de är mest i Stockholm, säger Jimmie Åkesson – och menar att de är förvånade över att han ska besöka 55 städer.

– Vi har haft en historiskt svag minoritetsregering. De fick problem första terminen, när de blev fällda för sin budget. Då bildades den här maktkartellen som kallades för Decemberöverenskommelsen, säger Åkesson och fortsätter:

– Det säger något om svensk politik. Vi har haft en impotent borgerlighet som har satt sig på läktaren.

Bilbränder och regeringsangrepp

Jimmie Åkesson går sedan in på bilbränderna i Göteborg:

– Det handlar om hur det svenska samhället långsamt har utvecklats.

– Jag såg vår kära finansminister i går på Harpsund. Hon är precis lika verklighetsfrånvänd som hon har varit under hela den här mandatperioden, säger Åkesson.

SD visar upp fyra av regeringens löften i förra valrörelsen:

”Lägst arbetslöshet i EU”, ”En skola i toppklass”, ”Bättre vård” och ”Minskade klyftor”. Jimmie Åkesson menar att man har misslyckats med ”precis allt man har lovat”.

– Jag utnämnde Fredrik Reinfeldts regering till den sämsta i modern tid. Sen kom Stefan, och det som inte kunde bli värre blev ännu värre, säger Åkesson och möts av publikens jubel.

Åkesson om Kristersson

Därefter visar man upp ett citat från Ulf Kristersson (M) på skärmen, där M-ledaren deklarerar att han inte tänker samarbeta, samtala, samverka, samregera med SD.

– Det är osannolikt att något parti eller block i riksdagen får egen majoritet. Vem ska Kristersson bilda regering med? Han har två val. Antingen tar han stöd av Stefan Löfven, eller av mig. Det är väldigt enkelt.

Därefter tar han upp ett annat citat från Kristersson:

”Jag tycker svensk politik är tjafsig”.

– Han vill vara den vuxna i rummet. Han håller alltid med båda. I debatten i Expressen var det så. Det är ständigt dessa dubbla signaler, säger Jimmie Åkesson.

– Han vill inte ta ansvar för vem som ska styra landet.

Åkesson talar därefter om vården, och menar att regeringens politik inte funkar. Han menar att deras förslag om satsningar egentligen är bra, men att problemet är att ingen vill arbeta inom vården.

Åkesson går även in på mer djupgående frågor inom vården:

– Staten måste ta ansvar för specialistsjukvården. Landstingen klarar inte av det, säger han bland annat.

Åkesson om integrationen

Jimmie Åkesson säger att har arbetat med migrationspolitiska frågor i 25 år – och att ledande politiker under hela den tiden har pratat om att sätta folk i jobb. SD-ledaren säger att han håller med om det, men att det inte har fungerat. Han går till hårt angrepp mot ”låtsasjobben” som han menar regeringen har skapat.

Åkesson menar att det handlar om mer, som att lära sig oskrivna lagar och sociala koder som folk som bott i Sverige i flera generationer kan.

Regeringsfrågan

– Vi är beredda att samarbeta med alla i riksdagen, om de kan gå med på vår politik. Om vi den 10 september vaknar upp med ett parlamentariskt läge som det ser ut i opinionsmätningar nu, med ett land som är väldigt svårt att styra, då är det faktiskt inte vi som bidrar till parlamentariskt kaos och oreda. Då beror det på att de andra partierna fortfarande sitter kvar i sandlådan, säger Åkesson.

Åkesson avslutar sedan talet.

Åkessons hektiska schema

Jimmie Åkessons turnéschema är intensivt, och bara under fredagen håller han totalt fyra tal. Förutom Sundsvall besöker SD-ledaren Ånge, Härnösand och Hudiksvall.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018