Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ebba Busch Thor säger ja till att inkludera SD

Ebba Busch Thor vill tillsätta en parlamentarisk utredning om migrationen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
KD-ledaren Ebba Busch Thor vill inte utesluta SD från den tilltänkta utredningen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnar för att SD ska delta i en parlamentarisk utredning om den framtida migrationspolitiken.

M, L och KD står nu bakom en utredning där alla partier är med.

– En parlamentarisk utredning måste hålla sig till goda demokratiska principer, vilket betyder att alla partier får vara med, säger Ebba Busch Thor.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har öppnat för att den framtida migrationspolitiken ska tas fram med hjälp av en parlamentarisk utredning. Kristersson vill inte utesluta några partier, har han sagt till DN. Sverigedemokraterna ska alltså bjudas in, menar han.

Det håller Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor med om. Till DN säger hon att hon ställer sig bakom en sådan lösning.

– De senaste åren har vi haft en migrationspolitik som byggt på att vi kortsiktigt har skruvat på tillfälliga lösningar. Så kan vi inte ha det. En så viktig fråga kräver långsiktighet. Nu noterar jag att de stora partierna står nära varandra och den rimliga slutsatsen är att man tillsätter en parlamentarisk utredning, säger Ebba Busch Thor till DN.

I en kommentar till Expressen säger hon vidare:

– Vi anser att det är rimligt med en parlamentarisk utredning i syfte att få till stånd en överblickbar och långsiktig migrationspolitik. En parlamentarisk utredning måste hålla sig till goda demokratiska principer, vilket betyder att alla partier får vara med. Så har det varit även vid andra sådana utredningar.

Kristersson vill lösa frågan med S

Ulf Kristersson menar att Moderaterna tillsammans med Socialdemokraterna – som de två största partierna – har ett ansvar att försöka enas vad gäller migrationspolitiken.

– Inget av blocken kan lösa det här själva, vi ser att Socialdemokraternas och Moderaternas integrationspolitik närmat sig varandra, låt oss börja där så vi får ett slags bas för en bredare överenskommelse, sa Kristersson i en duell med statsminister Stefan Löfven i Expressen TV på måndagen.

S-ledaren Löfven menar att han och Kristersson i stora drag är överens, men Löfven utesluter att bjuda in SD till samtal.

– Vi ska ha en bred överenskommelse, det jag utesluter är Sverigedemokraterna. Det gjorde mig väldigt förvånad att Kristersson kan tänka sig det, sa Löfven på måndagen.

Magdalena Andersson: Precis som Anna Kinberg Batra

Finansminister Magdalena Andersson fyller i på tisdagen:

– Det här är hårresande, att nu inte bara M utan också KD öppnar upp för ett samarbete med SD i centrala frågor. Det här är precis den linje som Anna Kinberg Batra drev, och som faktiskt var början på hennes fall som partiordförande.

Både du och Stefan Löfven använder just ordet ”hårresande”, vad är det som är så upprörande?

– Det är att man öppnar upp för att samarbeta med SD så tydligt, på det sättet. Där vi inte ser SD som en pålitlig samarbetspartner, säger Andersson.

Inte heller Miljöpartiet vill se SD som en part i samtalen.

SD: Vi har tittat på det här längst

SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler på måndagen:

– Vi är det partiet som har tittat på de här frågorna under längst tid. Det är märkligt att inte buda in oss till samtal.

Samtidigt är SD positiva till att S och M kan försöka lösa migrationspolitiken tillsammans, i stället för att MP och C ska vara drivande som de, enligt Paula Bieler, är nu.

Björklund: ”Inga invändningar”

Sen tidigare är Liberalerna positiva till en bred överenskommelse. Till DN sa L-ledaren Jan Björklund på måndagen:

– Jag har inga invändningar mot en parlamentarisk utredning där alla partier ingår. Men själva uppgörelsen måste utformas av alliansen och Socialdemokraterna. Om sen andra partier vill stödja den uppgörelsen så har vi inga invändningar mot det.

Centerpartiet, med partiledaren Annie Lööf, är öppna för en ”långsiktig migrationsöverenskommelse” över blocken. Men, skrev hon på Twitter i går:

”SD kan inte diktera villkoren för ett sådant innehåll.”

https://twitter.com/annieloof/status/993367472664399872