Ebba Busch Thor vill tillsätta en parlamentarisk utredning om migrationen. Foto: ANNA-KARIN NILSSONEbba Busch Thor vill tillsätta en parlamentarisk utredning om migrationen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor vill tillsätta en parlamentarisk utredning om migrationen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
KD-ledaren Ebba Busch Thor vill inte utesluta SD från den tilltänkta utredningen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBLKD-ledaren Ebba Busch Thor vill inte utesluta SD från den tilltänkta utredningen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
KD-ledaren Ebba Busch Thor vill inte utesluta SD från den tilltänkta utredningen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Ebba Busch Thor säger ja till att inkludera SD

Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch Thor öppnar för att SD ska delta i en parlamentarisk utredning om den framtida migrationspolitiken.

M, L och KD står nu bakom en utredning där alla partier är med.

– En parlamentarisk utredning måste hålla sig till goda demokratiska principer, vilket betyder att alla partier får vara med, säger Ebba Busch Thor.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har öppnat för att den framtida migrationspolitiken ska tas fram med hjälp av en parlamentarisk utredning. Kristersson vill inte utesluta några partier, har han sagt till DN. Sverigedemokraterna ska alltså bjudas in, menar han.

Det håller Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor med om. Till DN säger hon att hon ställer sig bakom en sådan lösning.

– De senaste åren har vi haft en migrationspolitik som byggt på att vi kortsiktigt har skruvat på tillfälliga lösningar. Så kan vi inte ha det. En så viktig fråga kräver långsiktighet. Nu noterar jag att de stora partierna står nära varandra och den rimliga slutsatsen är att man tillsätter en parlamentarisk utredning, säger Ebba Busch Thor till DN.

I en kommentar till Expressen säger hon vidare:

– Vi anser att det är rimligt med en parlamentarisk utredning i syfte att få till stånd en överblickbar och långsiktig migrationspolitik. En parlamentarisk utredning måste hålla sig till goda demokratiska principer, vilket betyder att alla partier får vara med. Så har det varit även vid andra sådana utredningar.

Kristersson vill lösa frågan med S

Ulf Kristersson menar att Moderaterna tillsammans med Socialdemokraterna – som de två största partierna – har ett ansvar att försöka enas vad gäller migrationspolitiken.

– Inget av blocken kan lösa det här själva, vi ser att Socialdemokraternas och Moderaternas integrationspolitik närmat sig varandra, låt oss börja där så vi får ett slags bas för en bredare överenskommelse, sa Kristersson i en duell med statsminister Stefan Löfven i Expressen TV på måndagen.

S-ledaren Löfven menar att han och Kristersson i stora drag är överens, men Löfven utesluter att bjuda in SD till samtal.

– Vi ska ha en bred överenskommelse, det jag utesluter är Sverigedemokraterna. Det gjorde mig väldigt förvånad att Kristersson kan tänka sig det, sa Löfven på måndagen.

Magdalena Andersson: Precis som Anna Kinberg Batra

Finansminister Magdalena Andersson fyller i på tisdagen:

– Det här är hårresande, att nu inte bara M utan också KD öppnar upp för ett samarbete med SD i centrala frågor. Det här är precis den linje som Anna Kinberg Batra drev, och som faktiskt var början på hennes fall som partiordförande.

Både du och Stefan Löfven använder just ordet ”hårresande”, vad är det som är så upprörande?

– Det är att man öppnar upp för att samarbeta med SD så tydligt, på det sättet. Där vi inte ser SD som en pålitlig samarbetspartner, säger Andersson.

Inte heller Miljöpartiet vill se SD som en part i samtalen.

SD: Vi har tittat på det här längst

SD:s migrationspolitiska talesperson Paula Bieler på måndagen:

– Vi är det partiet som har tittat på de här frågorna under längst tid. Det är märkligt att inte buda in oss till samtal.

Samtidigt är SD positiva till att S och M kan försöka lösa migrationspolitiken tillsammans, i stället för att MP och C ska vara drivande som de, enligt Paula Bieler, är nu.

Björklund: ”Inga invändningar”

Sen tidigare är Liberalerna positiva till en bred överenskommelse. Till DN sa L-ledaren Jan Björklund på måndagen:

– Jag har inga invändningar mot en parlamentarisk utredning där alla partier ingår. Men själva uppgörelsen måste utformas av alliansen och Socialdemokraterna. Om sen andra partier vill stödja den uppgörelsen så har vi inga invändningar mot det.

Centerpartiet, med partiledaren Annie Lööf, är öppna för en ”långsiktig migrationsöverenskommelse” över blocken. Men, skrev hon på Twitter i går:

”SD kan inte diktera villkoren för ett sådant innehåll.”

https://twitter.com/annieloof/status/993367472664399872
Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag