De går emot partiet – röstar för förslaget om ensamkommande

Christina Örnebjär, L, går emot sitt parti.
Flera ledamöter från Liberalerna får emot partilinjen om den ensamkommande – Birgitta Ohlsson kan vara en av dem.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Liberalerna kommer att rösta emot lagförslaget – men minst två ledamöter kommer att gå emot partilinjen.
Foto: SVEN LINDWALL
Lagen berör omkring 9 000 ensamkommande afghaner.
Foto: LISA MATTISSON

Minst två liberaler kommer att gå emot partilinjen i omröstningen om 9 000 ensamkommande afghaner. 

Utbrytarguppen uppger att det dessutom finns ytterligare ett handfull riksdagsledamöter som kommer att rösta med partilinjen – mot sin övertygelse. 

– Jag gör det här för att kunna se mina barn i ögonen, säger Christina Örnebjär (L). 

I dag debatteras regeringens nya lagförslag som ger 9 000 ensamkommande afghaner en ny chans att få uppehållstillstånd i Sverige. 

Nu uppger riksdagsledamoten Christina Örnebjär (L) att hon tillsammans med partikamraten Nina Lundström kommer att rösta mot partilinjen på torsdag. Örnebjär är kritisk mot partiledningen och partledare Jan Björklund. 

– Argumenten håller inte, säger Örnebjär. När systemet fallerar måste vi se till individen. De har kommit i kläm nu. Det här är inte ett jättebra förslag. Det är inte ens ett bra förslag. Och jag håller med Lagrådets kritik. Men det är åtminstone bättre än ingenting, säger hon.  

Du låter som Annie Lööf?

– Ja, men så säger hon också att hon är liberal. 

Enligt Örnebjär kan utbrytargruppen även få stöd av Birgitta Ohlsson, som tidigare utmanat Jan Björklund om partiledarposten. 

Liberalernas Christina Örnebjär går emot partilinjen i omröstningen om de ensamkommande.
Foto: RIKSDAGEN

Kritisk mot sin partiledare Jan Björklund

LÄS MER: Kvinnorna som blev kvar - nu berättar de.

Örnebjär är kritisk mot att hennes partiledare Jan Björklund beskrivit lagförslaget som en amnesti för afghanska män utan asylskäl.

– Jag har väldigt svårt för att man säger att det är en amnesti för afghanska män utan asylskäl, säger Örnebjär. Att sätta den bilden blir inte korrekt. Det blir ett hårt debattklimat. Jan har sagt det i medier och jag har protesterat mot det. 

Hon tror att det finns "åtminstone en handfull" liberaler som egentligen skulle vilja gå emot partilinjen, men som kommer att rösta mot sin övertygelse. 

– Det är tuffast för är de som också skulle vilja och inte gör, säger hon. De som är lojala mot partiledningen, men egentligen tycker något annat. De som får extremt svårt att förklara varför de gjort som de gjort.

Lagen berör omkring 9 000 ensamkommande

Lagen ska gälla den som kom hit som barn, men som på grund av långa handläggningstider hos Migrationsverket hunnit fylla 18 år i väntan på beslut. Strax innan jul gick Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP) ut med att de kommit överens om en ny lag som ger nya möjligheter till uppehållstillstånd för ensamkommande. Lagen berör cirka 9 000 personer och handlar om att de på vissa villkor kunna få tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. 

Nina Lundström (L) går också emot partilinjen.
Foto: Magnus Fröderberg

Det som tidigare var SD-retorik nu i många partier

I slutet på januari presenterade justitiedepartementet lagförslaget, som sedan kritiserades hårt av Lagrådet. Trots kritiken från Lagrådet lämnades lagförslaget över till riksdagen med ett par få justeringar den 19 april. 

För att få igenom lagförslaget i riksdagen krävs stöd från något av allianspartierna eller SD och det blev Centerpartiet som i slutet av april meddelade att de kommer släppa igenom lagen. Något som innebar stark kritik från de övriga allianspartierna och SD. Örnebjär hoppades att Liberalerna skulle göra som Centerpartiet. 

– Jag lovade mig själv när jag kom in i riksdagen att jag skulle kunna komma hem och se mina barn i ögonen och säga att jag gjort det bästa jag kunnat och det har jag i de flesta fall klarat av och det tänker jag fortsätta med. Jag kom in i politiken för migrationsfrågor och därför jag valde det som då hette Folkpartiet, men det här med mänskliga rättigheter är inget man behövt fundera över i egentligen i partiet för det är så självklart. 

Örnebjär fortsätter. 

– Det som tidigare var brunt eller SD-retorik är något som numera kommer från ganska många partiet och partiledare, och det beklagar jag, säger hon. 

– Jag hade önskat att vi fortsatt på den väg vi slagit in på tidigare, att vi värnar individen mot systemet. Det gör man inte här.

Partikollegan Nina Lundström (L), som också kommer att rösta för förslaget, säger att deras beslut är förankrat hos partiet. 

– Det finns många brister i det här förslaget, men det är i alla fall bättre än att göra ingenting alls, säger hon. 


LÄS MER: De fick regeringen att svänga

Staffan Danielsson (C) kommer inte heller att rösta med partilinjen, som till skillnad från Liberalerna kommer att släppa igenom förslaget, utan i stället lägga ner sin röst. I sitt anförande under debatten kommer han dessutom att ta farväl av riksdagen. Till Expressen säger han att han kommer att säga följande:

Med detta, Talman, tackar jag för snart 13 oerhört givande år i Sveriges riksdag där jag verkligen har sökt göra mitt allra bästa, som alla andra här, och jag vill göra det genom att symboliskt ta farväl genom att skaka hand med folkets främsta företrädare i denna kammare, med en av riksdagens talmän.

Han utvecklar det:

– Jag kandiderar fortfarande till riksdagen men har blivit nedpetad till fjärde plats på riksdagslistan av distriktsstämman, trots att jag hamnade på delad första plats i provvalet. Att jag blev petad handlar dels om att jag är gammal men också att jag står för en mer realistisk migrationspolitik. 

– Jag har en viss chans, men en realistisk bedömning är att jag inte kommer in i riksdagen. Det är det jag utgår från när jag nu förmodligen gör mitt sista anförande. 

Varför lägger du ner din röst? 

– Frågan är jättesvår. Jag har avstått tidigare några gången. Det här är svårare. Min uppfattning är att det finns skäl för att diskutera en amnesti för de som var barn när de kom hit. Hade det gällt den gruppen hade jag sannolikt röstat ja. Men av de ensamkommande som kommit till Sverige de senaste åren så är över 30 procent vuxna män mellan 20 och 30. Det är ingen som vet, eftersom något facit inte finns, men starka indicier talar för detta. Och det är därför jag inte röstar för detta.

Även KD-ledamoten Annika Eclund går emot sitt eget parti i frågan om regeringens förslag, rapporterar Sveriges Radio. 

Så röstar partierna

För:
Socialdemokraterna
Miljöpartiet
Vänsterpartiet
Centerpartiet

Mot
Moderaterna
Liberalerna
Sverigedemokraterna  

Kristdemokraterna