Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf vill dra in på nyanländas välfärd

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet framställer sig som alliansens mest flyktingvänliga parti. Samtidigt har partiet lägst migrationsbudget av Allianspartierna, skriver Svenska dagbladet.

– För oss är det viktigare att människor får möjlighet att söka asyl än att från dag ett få rätt till alla välfärdsförmåner, säger Annie Lööf till tidningen.

Centerpartiet vill under 2018–2020 minska migrationsutgifterna med 2,4 miljarder kronor jämfört med regeringens budget. Det betyder att de – näst efter SD – är det parti som vill dra ned på kostnaderna för integration och invandring mest, rapporterar SvD.

C vill bland annat minska nyanländas tillgång till välfärd och införa ett system där flytingar tar lån i stället för att få bidrag första tiden i Sverige.

– För oss är det viktigare att människor får möjlighet att söka asyl och få sin sak prövad än att från dag ett få rätt till alla välfärdsförmåner. Vi tycker att det är rimligt att man får kvalificera sig in i föräldraförsäkringen och pensionssystemet till exempel, precis som personer som är födda här, säger Annie Lööf till SvD.

Statens kostnad ökar på kort sikt

Etableringsstödet är det bidrag som flyktingar får i högst två år efter att de beviljats asyl. Det är detta bidrag som C vill ersätta med ett lån med samma princip som studielånet: Låg ränta och lång avbetalning. 

Men partiets eget budgetunderlag visar att upp till 40 procent av pengarna aldrig kommer att betalas tillbaka och på kort sikt kommer åtgärden att öka kostnaden för staten. 

Jobbklyfta mellan inrikes- och utrikesfödda

Alternativet för de nyanlända som inte vill skuldsätta sig hänvisas till att söka försörjningsstöd på kommunen. Ett bidrag som ligger på betydligt lägre nivåer.

Annie Lööf menar att lånen ändå kommer att fungera som en morot till att skaffa en egen försörjning.

– Den största klyftan i Sverige i dag går mellan den som har jobb och den som inte har jobb, och framför allt mellan inrikes- och utrikesfödda. De allra flesta som saknar jobb i dag kommer från andra länder. Vi vill ju sänka tröskeln så att fler av dem kommer i arbete redan från första tiden när man kommer hit som asylsökande, säger Annie Lööf till SvD.