Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf: Jag är stolt feminist

C-ledaren Annie Lööf tycker inte att försörjningsstödet per automatik ska utbetalas till mannen i familjen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf, C, gick nyligen till attack mot SD med en ny infallsvinkel: Jämställdhetspolitiken.

Centern lanserar nu flera förslag för att hjälpa nyanlända kvinnor.

– Det är väldigt många av dem som skulle vilja komma in i samhället och stå på egna ben, säger Annie Lööf i Aftonbladet Morgon.

Att Annie Lööf, C, och Jimmie Åkesson, SD, har helt olika uppfattning i migrationspolitiken brukar av SD ses som det största hindret mot att släppa fram en alliansregering.

Vill ha reformer för att hjälpa nyanlända kvinnor

Men Centern har även attackerat Sverigedemokraterna vad gäller jämställdhetsfrågor. Lööf anklagar Åkesson för att vilja inskränka aborträtten och gå tillbaka till tiden då kvinnorna huvudsakligen var hemmafruar.

I en utfrågning i Aftonbladet Morgon på torsdagen redogjorde Annie Lööf för Centerns reformpaket för att hjälpa nyanlända kvinnor.

– Vi vet att bara var tredje utlandsfödda kvinna som är nyanländ är i sysselsättning. Det är väldigt många av dem som skulle vilja komma in i samhället och stå på egna ben, hävdar Lööf i utfrågningen.

Centerpartiet föreslår bland annat att man inför så kallade integrationsförskolor där det ska finnas möjlighet till SFI-undervisning så att den som varit föräldraledig och kommit tillbaka inte ska halka efter i språkundervisningen.

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

 

Socialbidraget ska delas lika

– Vi vill också att försörjningsstödet inte automatiskt betalas ut till mannen i familjen, vilket upprätthåller patriarkala strukturer, utan att det delas lika mellan de två vuxna i hushållet, säger Annie Lööf i Aftonbladet Morgons partiledarutfrågning.

Är du feminist, frågas Lööf?

– Absolut, jag är en stolt feminist, svarar Centerledaren.