Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson och Lööf i debatt om svenska språket

Foto: SVT

Jimmie Åkesson och Annie Lööf möttes i en debatt i SVT:s ”Aktuellt” på tisdagskvällen.

I fokus låg integrationen – med vikt på svenska språket.

Lööf vill att alla som söker asyl erbjuds svenskundervisning från dag ett.

– Vi ska inte slösa skattepengar på att lära människor som inte kommer bo här svenska, svarade Åkesson.

Både Sverigedemokraterna och Centerpartiet är överens om att jobb är en förutsättning för att invandrare ska kunna integreras i det svenska samhället. Men där Annie Lööf ser jobb som ett sätt att lära sig svenska, vill Jimmie Åkesson hellre se det på andra hållet.

– Den viktigaste svensklektionen är på arbetsplatsen. Undervisning och förbättrad SFI-undervisning, med praktik och jobb, tror jag är nyckeln, sa Annie Lööf i SVT:s ”Aktuellt” på tisdagskvällen.

– Redan från dag ett när man söker asyl bör man ges möjlighet till svenskundervisning, sa hon vidare.

Åkesson: Måste minimera

SD-ledaren svarade:

– Vi ska heller inte slösa bort skattepengar på att lära människor som kanske inte kommer bo här svenska, sa Åkesson i ”Aktuellt”.

– Det måste finnas ett ansvar hos den enskilde att lära sig språket, sa SD-ledaren vidare och gav exempel:

– Samhället i dag erbjuder samhällsinformation på flera andra språk än svenska, det måste vi minimera. Det är ett dåligt sätt att anpassa sig.

”Går att göra parallellt”

Annie Lööf menar att SD och Åkesson inte vill ha integration utan assimilering.

– ... att alla ska stöpas i samma form och vara lika. Det är viktigt att man kan tillämpa sin kultur, ha modersmålsundervisning. Det går att göra parallellt, sa hon i SVT:s ”Aktuellt”.

Åkesson, igen:

– Vi är inte oense om att människor som kommer hit ska ha jobb. Det vi är oense om är de andra delarna. Varför är folk arbetslösa, jo, för att de inte kan språket. Man behöver aldrig anpassa sig i Sverige, man kan fullt ut leva i Sverige utan att bli svensk.