Ingvar Carlsson: Orolig för att vi inte inser hur viktig demokratin är

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ingvar Carlsson.
Foto: SVT.
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN

I en personlig intervju med SVT berättar nu den tidigare statsministern och S-ledaren Ingvar Carlsson att han som statsminister inte kände någon arbetsglädje på flera år. 

Han uttrycker också en oro för det läge Sverige befinner sig i nu. 

– Jag är väldigt orolig för att vi inte inser hur viktig demokratin är, säger han i programmet. 

I det första programmet av SVT:s nya dokumentärserie "statsministrarna" läggs fokus på den tidigare S-statsministern Ingvar Carlsson, i dag 83 år gammal. I programmet berättar han om tiden som statsminister och svårigheten att – helt oförberedd – ta över rollen som statsminister efter att Olof Palme hastigt och tragiskt mördats 1986. 

– Det var en väldig skillnad på det normala när man blir statsminister. Då har man nått sitt livs mål. Man är glad och upprymd och känner att nu vill jag ta tag i alla de här sakerna man vill göra. Jag hade ju ingenting av det. Jag kände ingen som helst arbetsglädje. Det tog lång, lång tid. Det handlade om år innan jag kände någon arbetsglädje som statsminister eller partiledare, säger Ingvar Carlsson i dokumentären. 

"Begärde om att få en kvart"

Han berättar också om hur oerhört snabb processen var när han tillträdde. Eftersom man trodde att det var en mördare med politiskt motiv som "fanns där ute" var man inom Socialdemokraterna eniga om att man behövde handla väldigt snabbt för att eftersom svensk demokrati skulle visa att den var handlingskraftig, säger han. 

– Så jag begärde om att få en kvart så att jag kunde ringa min fru. Jag gick ut ur regeringsrummet och ringde henne. Då sa hon "det är klart, du har inget val. Du måste ta det".

Svårt att avgå

Och det blev en tuff tid. Något som fick Ingvar Carlsson att konstatera att kroppen är mycket, starkare än vad man tror. 

– Jag kan inte hitta en bättre jämförelse än att du åker Vasaloppet och ett par kilometer innan du går i mål i Mora så får du besked att du ska ut på ett nytt Vasalopp. Du ska göra nio mil till. I mitt fall skulle jag efterträda Olof Palme och sedan göra ett långt, långt dagsverk, säger han till SVT. 

I dokumentären berättar Ingvar Carlsson också om det svåra beslutet att till slut avgå som partiledare och statsminister, efter väldigt många år i den politiska hetluften. 

– Att avgå är inte en lätt sak, men man ska inte hålla på för länge utan gå medan man fortfarande har glädje och är bra. Jag såg folk runtomkring mig som hängde kvar för länge och blev bittra. Jag tyckte det var så otroligt sorgligt. 

Oro över demokrati 

Nu säger han att det är sällan han ens blir igenkänd av de yngre generationerna, men konstaterar att han "får vara tacksam om man inte blir ihågkommen för något negativt". 

Vad som oroar honom nu är snarare vår demokrati som han menar är under hot. 

– Jag är väldigt orolig för att vi inte inser hur viktig demokratin är. Den var väldigt framgångsrik och vi tog den kanske för given till och med. Men vi ska ha klart för oss att vi enbart levt med demokrati i 100 år. Demokrati är något relativt nytt och i dag är demokratin utsatt för hårda attacker av högerpopulistiska krafter som vill montera ner de demokratiska institutionerna, som attackerar den fria pressen och public service. Och då måste vi som tror på demokrati stå upp till försvar och attackera de krafterna, säger han i dokumentären. 

Ingvar Carlsson

Ålder: 83. 

Bor: Stockholm. Född i Borås. 

Statsminister: 1986–1991 samt 1994–1996. 

Familj: Frun Ingrid Carlsson och två döttrar.

De andra partiledarna om Carlsson

I SVT:s program om Carlsson berättar även Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Göran Persson om Ingvar Carlsson. 


Göran Persson (S): "Jag iakttog honom säkert mycket mer än vad han förstått. Jag betraktade honom som en läromästare". 

Carl Bildt (M): Ingvar Carlsson är en klassisk socialdemokrat av den typ som knappt finns längre och hade en sådan där klassisk socialdemokratisk argumentation som hade en klangbotten i det svenska samhället. I den meningen var han kanske den svåraste motståndaren. 

Fredrik Reinfeldt (M): Ingvar Carlsson och Carl Bildt tog ett väldigt stort ansvar för att reformera Sverige under en djup kris på i början på 1990-talet. Man kan säga att de båda två tog ansvar för att föra in Sverige i den Europeiska unionen.