Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingen budgetmotion för Vänsterpartiet

V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets gruppledare Mia Sydow Mölleby.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Vänsterpartiet lägger ingen egen budgetmotion. 

Så lyder beskedet från partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och gruppledaren Mia Sydow Mölleby.

Orsaken? Partiet vill ta ansvar – till skillnad från Moderaterna som tänker motionera på övergångsbudgeten, skriver de på DN Debatt och fortsätter:

”Moderaternas beteende sätter det parlamentariska förhållningssättet ur spel, den att statsbudgeten och regeringen hänger samman. Det är inte rimligt att en övergångsregering, som inte kan avgå om den inte får igenom sin budget, ska sättas att hantera en situation som Moderaterna skapar med stöd av SD, ett rasistiskt parti.”

KD och SD presenterar budgetmotioner

Om en moderat budget går igenom innebär det att nuvarande övergångsregering får styra med M:s ekonomiska politik. Andersson och Sydow Mölleby ser det som ett troligt scenario, ”eftersom Centerpartiet och Liberalerna kommer att rösta på sina egna budgetförslag i förberedande omröstningar och sedan lägga ner sina röster i slutvoteringen”.

Tidigare har både Centerpartiet och Liberalerna sagt att de planerar att lägga fram egna budgetmotioner. Samtidigt säger partierna sig nu vara beredda att stödja en S-ledd regering, om Socialdemokraterna antar partierna kravlistor.

Under torsdagen kommer KD och SD att presentera sina budgetmotioner.