Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan vid Vasaloppspåret – mot EU, invandring och Annie Lööf

FUNDERAR. Sven-Eric Dys, 86, i EU-kritiska Evertsberg har varit trogen Centerpartiet i hela sitt liv men tvekar på hur han ska lägga sin röst på söndag.
Foto: MALIN ROOS

ÄLVDALEN. I fäders spår – för sverigedemokraters segrar?

I folkomröstningen 1994 var nio av tio i Evertsberg mot EU-medlemskap, tjugo år senare fick Sverigedemokraterna 32 procent i valkretsen.

Expressens Malin Roos har följt Vasaloppsspåret i Dalarna och mött en fortsatt stark upprorsvilja som inför stundande val är riktad åt tre håll: EU, invandringen och Annie Lööf.

– Jag tror egentligen inte att SD ska styra, det blir mer en missnöjeshandling, säger egenföretagaren Anders Persson, 46, en av väljarna i Älvdalens kommun som har lämnat Centerpartiet för Sverigedemokraterna. 

EVERTSBERG

Det är oklart hur mycket sanning det låg i att Gustav Eriksson flydde nio mil på skidor från Sälen till Mora vintern 1520, innan han blev Vasa och kung i Sverige. Men att han var arg på centralmakten var ganska tydligt, och det är man i Dalaskogarna än i dag.

Ta bara Evertsberg, i dag mest känt som Vasaloppets fjärde kontroll.

I det lilla samhället, en dryg mil sydväst om centralorten Älvdalen, röstade 88 procent nej till svenskt EU-medlemskap. I kommunen som helhet var 77 procent mot EU.

Det är 24 år sen nu, men Evertsberg glömmer inte.

– Jag tror att många är skeptiska fortfarande. Själv tittar jag på Norge och de har ju klarat av det, säger Sven-Eric Dys, 86, som bor idylliskt med utsikt över skidspåren.

Han får medhåll av sin hustru som inte vill ha namn i tidningen men gärna sin åsikt:

– Jag tycker inte att vi ska vara med i EU, de ska ha för mycket pengar av Sverige och ändå bestämma. Olyckskorparna säger att vi inte skulle klara oss om vi går ur, men hur vet vi det?  

UR SPÅR! Bakom husen, där Sven-Eric Dys pekar, passerar Vasaloppsåkarna i mars varje år.
Foto: MALIN ROOS

Hur de ska rösta i valet på söndag är betydligt svårare.

– Jag har varit bondeförbundare från början men nu vet jag inte längre. Det har spårat ur, säger Sven-Eric Dys som var tjänsteman på kommunkontoret i Älvdalen i 30 år och politisk aktiv i Centerpartiet. 

– Alla bara skäller på varandra, man vet varken ut eller in, fortsätter hustrun. De lovar att de ska höja pensionen och i slutändan blir det 50 eller 100 kronor, det är skam. Det är tur att man inte är van vid att ha högt från början. 

Evertsberg ligger i valkretsen Västermyckeläng i Dalarna där 31,7 procent röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2014. Socialdemokraterna var snubblande nära att förlora positionen som största parti i regionen – bara 17 röster skilde ner till SD.

Alla bara skäller på varandra, man vet varken ut eller in

Fyra år senare lutar både Sven-Erik Dys och hans hustru mot att ta samma steg.

– Det är svårt, men många saker har SD rätt i. Man vill värna om de som kommer till Sverige och som har haft det svårt men vi har släppt in för många, de tänder på bilar och gör ofog, säger hon, och han stämmer in:

– Jag funderar på Sverigedemokraterna, de har en del som tilltalar mig. Det här med glesbygd, skog och äganderätt.

SD-LAND. I valkretsen Västermyckeläng, som fått sitt namn efter byn, var Sverigedemokraterna nästan lika stort som Socialdemokraterna i förra riksdagsvalet.
Foto: MALIN ROOS

VÄSTERMYCKELÄNG 

På andra sidan sjön Myckeln från Älvdalen sett ligger byn som har gett namn åt valdistriktet Västermyckeläng, där SD vid förra valet hade sitt klart starkaste fäste i kommunen.

Socialdemokraterna låg trots SD:s ökade stöd kvar runt 40 procent i Älvdalen totalt. De partier som har förlorat flest väljare till SD är i stället Moderaterna och Centerpartiet. 

I ett fikarum med höstäpplen och kanelbullar sitter åtminstone tre, möjligen fem, som har gjort samma resa. 

”PÅVERKAS AV GRANNARNA”. Bo Jansson, 70, Anders Persson, 46, Kjell Eriksson, 58, Annelie Viktorsson 48, och Anders Nyberg, 42, i valkretsen Västermyckeläng tror på ännu större stöd för Sverigedemokraterna den här gången. ”Jag röstar alltid blankt men nu lutar det åt SD. Man påverkas av hur grannar röstar även om man innerst inne har en egen åsikt”, säger Annelie Viktorsson.
Foto: MALIN ROOS

– Centern var ett lantbruksparti men det är det inte längre, de är med Miljöpartiet nu och det är inte bra för landsbygden, menar Anders Persson, 46.

Han bor med sin familj i Västermyckeläng och driver en verkstad för skogsmaskiner med fem anställda. 

Thorbjörn Fälldin och Gunnar Hedlund hade vänt sig i graven om de såg hur det blev med Centerpartiet

– Vi behöver bilar här, fortsätter han och kan ge Annie Lööf en halv poäng för att hon i alla fall inte propsat på höjd dieselskatt. 

Centerpartiets Annie Lööf.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men det är också det enda. Domen över Centerpartiets partiledare är hård runt fikabordet.

– Thorbjörn Fälldin och Gunnar Hedlund hade vänt sig i graven om de såg hur det blev med Centerpartiet. Nu har vi haft två partiordföranden som har gjort jävligt dåliga affärer för Sverige, säger Bo Jansson, 70, pensionerad byggnadsarbetare.

Påpekandet att Annie Lööf nästan har lyft partiet till Fälldinnivåer opinionsmässigt, lägger han liten vikt vid.

– Det är väl dumma kvinnfolk som går på det. 

FRÅN TRAKTEN. Prinsessan Sofia är uppväxt i Älvdalen.
Foto: OLLE SPORRONG

Anders Persson som röstade på SD redan i valet 2010 ger en bild av att det då inte var många som sa rakt ut vad de röstade på, inte han heller, men att ”alla pratar om SD nu” och att det med tanke på partiets storlek i dag känns lite som att ”vi fick rätt”.

– Jimmie Åkesson håller sig till sanningen till skillnad mot de andra och därför blir han obekväm. Och populär, tillägger arbetsledaren som dock inte tror att det handlar om ja eller nej till EU i första hand. 

– Invandringspolitiken är avgörande. Vi har inte tagit mot lika många som i de stora städerna här men tillräckligt. Det är ett allmänt missnöje, hur det har skötts politiskt framför allt.

Jimmie Åkesson håller sig till sanningen till skillnad mot de andra och därför blir han obekväm

OXBERG

Att det för hundra år sedan fanns tre affärer, tre konditorier, järnvägsstation och bank är svårt att föreställa sig. Men till skillnad från många andra mindre orter på landsbygden har Oxberg de senaste åren haft ökad befolkning och sjunkande medelålder. 

76-åriga Rosemarie Lantzsch bor i Blyberg och kan se skidåkarna när de har passerat vasaloppskontrollen Oxberg. 

På 90-talet satt hon i Älvdalens kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. 

– Jag kom till Sverige från Tyskland på 60-talet och blev fascinerad av idén med folkhemmet, att man delar med sig och tar hand om varandra.

OROAD. Rosemarie Lantzsch, 76, tycker att stämningarna inför valet påminner om hur det var i USA när Donald Trump valdes till president.
Foto: MALIN ROOS

Hon beskriver Sverigedemokraternas framryckning på orten som "ett skräckscenario".

– Det är skrämmande att inte kunna realisera konsekvenserna för hur det ska bli i Sverige om SD blir riktigt stora. Jimmie Åkesson vägrade att välja mellan Putin och Macron... säger Rosemarie Lantzsch och skakar på huvudet. 


LÄS MER: Jimmie Åkesson vägrade välja mellan Putin och Macron 


– Jag begriper inte hur det har blivit så här men retoriken som SD använder är attraktiv för människor som inte har självförtroende och inte är trygga i sig själva. Det är samma som det var i Amerika med Trump. Men här i Älvdalen? Jag tycker ju att livet är bra här. Arbetslösheten är inte illa, ungdomsarbetslösheten har till och med sjunkit, vi har naturen. Jag förstår verkligen inte.

– Det kommer bli cirkus maximus. 

ÄLVDALEN

Skåne är fortfarande den del av landet där Sverigedemokraterna är som starkast, men i valet 2014 var Dalarna det län där partiet ökade mest.

I Älvdalen – känt för sina Vasaloppsorter, men också som prinsessan Sofias hembygd – lade 22 procent av väljarna sin röst på Jimmie Åkesson i riksdagsvalet.

På kommunal nivå hade partiet blanka listor, men fick ändå tre mandat i kommunfullmäktige och en plats i kommunstyrelsen. En av de inkryssade bor i Norge och har aldrig visat sig i kommunhuset på Per Mats-torget, den andra tvingades lämna på grund av hälsoskäl och den tredje heter Birgitta Martinsson.

– Jag gick ut och sa att jag skulle kandidera för SD eftersom det var synd att vi skulle sitta med tomma stolar. Jag hade aldrig hållit på med politik, berättar 56-åringen i en paus från jobbet som busschaufför.

BYTTE PARTI. Kenneth Upphagen, 68, har tidigare haft tunga uppdrag för Centerpartiet i Älvdalen. Nu kandiderar han till riksdagen för SD.
Foto: MALIN ROOS

SD i Älvdalen har inte lagt några egna förslag eller budget under de fyra åren i kommunfullmäktige, men beskriver mandatperioden som en "lärorik tid". 

Medan Centerledaren Annie Lööf på central nivå bestämt säger nej till samarbete med Sverigedemokraterna och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har undvikt att ge besked om den på glänt öppnade dörren, pratar Birgitta Martinsson om en lyckad samverkan med Älvdalens oppositionspartier C och M. 

– Vi har varit på varje möte och röstat med oppositionen. Kanske inte samarbete men vi har röstat med dem och blivit väl mottagna. Vi har fått yttra oss och de har lyssnat på oss.

Överst på Sverigedemokraternas riksdagslista den här gången är Kenneth Upphagen, 68, som ser fram emot politisk comeback. 

Vi har 100 procent förtroende för våran Jimmie här i Älvdalen!

På 90-talet var han aktiv inom Centerpartiet och ordförande i kommunfullmäktige.

– När Centern övergav bönderna övergav jag Centern. Lokalt är det jättemånga trevliga människor i partiet men jag känner inte igen Centern i Stockholm, säger Kenneth Upphagen som röstade på SD första gången 2010.

Han röstade också nej till EU 1994. 

– Personligen vill jag gå ur EU, men vi vill ha en folkomröstning. Vi har 100 procent förtroende för våran Jimmie här i Älvdalen!

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Birgitta Martinsson måste rusa, om tio minuter ska hon ratta bussen mot Evertsberg. På söndag, säger hon, ser hon fram emot ännu mer glädje på valvakan än för fyra år sedan.

– Vi kommer få betydligt fler mandat. Vi har en förhoppning om att vi blir så stora att vi bestämmer vilket block som styr. Vi kommer att rösta för egna förslag framöver.

Vilka frågor ser hon som viktigast att driva lokalt, undrar jag. Hur nyttjar en SD:are sitt inflytande i en kommun som Älvdalen?

– Skola och äldrevård, svarar Birgitta Martinsson. Skolmaten har blivit mer vegetarisk och det hör man att barnen inte är så glada i. Den maten får även våra äldre och de är vana vid riktig husmanskost. 

– Stekt fläsk med mycket flott och potatis.


LÄS MER: Svågern varnar Stefan Löfven: ”Vad gör du?”

LÄS MER: Malin Roos intervjuar partiledarna i podcasten ”Roos möter partiledarna”