Stefan Löfven faller – röstades bort av riksdagen

Stefan Löfven såg sammanbiten ut under omröstningen i riksdagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Stefan Löfven förlorade statsministeromröstningen i riksdagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Stefan Löfven kommer till riksdagen för statsministeromröstningen.
Foto: OLLE SPORRONG
204 av riksdagens ledamöter röstade emot Stefan Löfven som statsminister.
Löfven meddelade direkt att han står till talmannens förfogande vid en ny regeringsbildning.
Foto: OLLE SPORRONG
Direkt efter omröstningen gav Jimmie Åkesson beskedet att SD röstar nej till Kristersson som statsminister om läget fortsätter som nu.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Foto: Olle Sporrong
Foto: Olle Sporrong
1 / 10

Alliansen och Sverigedemokraterna röstade bort Stefan Löfven som statsminister.

Efter segern har det blivit en öppen strid i alliansen om regeringsbildningen där Ebba Busch Thor säger att hon är beredd att regera med SD-stöd.

– Då säger hon annat än vad hon har sagt under valrörelsen. Märkligt. Då spricker alliansen. Men det finns tre andra partier, säger Jan Björklund.

Även Annie Lööf medger att allianspartierna nu ger olika besked i regeringsfrågan.

Statsministeromröstningen slutade som väntat: Allianspartierna och Sverigedemokraterna hade 204 närvarande riksdagsledamöter på tisdagen och samtliga röstade nej till Stefan Löfven som statsminister.

142 riksdagsledamöter röstade ja till Stefan Löfven som fortsatt statsminister. Tre ledamöter saknades i omröstningen – två på Löfvens sida och en från den andra sidan.

Från alliansens sida var Jan Björklund (L) direkt tydlig med att han ser Ulf Kristersson som den främsta regeringsbildaren och Centerledaren Annie Lööf utvecklade sina tankar om regeringsbildningen:

– En alliansregering har två val. Ett är att förhandla och samarbeta med SD. Det andra är att förhandla med S. I det läget har hela alliansen valt att söka samarbete och samförstånd med S.

Busch Thor beredd att ta stöd från SD

Så långt var alliansen till synes enig men efter lunch kom KD-ledaren Ebba Busch Thor med ett uttalande som väckte förvåning – hos politiska motståndare men också internt inom alliansen. 

Hur ser du på indirekt och direkt stöd av Sverigedemokraterna för att få igenom en alliansregering?

– För mig är det helt ointressant vilka det är som stöttar egentligen. Jag står för kristdemokratiska värderingar i alla lägen och jag känner mig väldigt trygg med de grundläggande värderingarna och vill självklart få igenom den politiken som vi har gått till val på.

Björklund: Då spricker alliansen

Jan Björklund reagerar starkt på uttalandet och när han intervjuas av Expressen TV kallar han det för "märkligt" och menar att det strider mot vad hon sagt tidigare i valrörelsen.

– Då spricker alliansen. Men det finns tre andra partier, säger Björklund.

Annie Lööf vill först inte svara på frågan om det finns en spricka i alliansen.

– Jag berättar vad jag och Centerpartiet tycker men också vad alla fyra partiledare i alliansen har kommunicerat. För mig är det viktigt att markera den enighet som vi har: att inte förhandla och samarbeta med SD, utan vi behöver göra det över blockgränsen, säger Lööf.

Jag uppfattade inte ditt svar på frågan, om det finns en spricka i alliansen nu.

– Både jag och Jan Björklund har varit tydliga med att en alliansregering behöver stöd över blockgränsen för att kunna tillträda. Ebba Busch Thor har sagt att hon kan tillträda även om det inte finns. För mig är det viktigt att när vi har en regering som tillträder så måste man också kunna genomföra sin politik. Jag tänker inte sitta i en alliansregering där vi blir gisslan till Sverigedemokraterna.Åkessons hot mot Kristersson

Samtidigt är Ulf Kristersson och alliansen satt under press från Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson uppgav under tisdagsmorgonen att SD "kan tänka sig att stödja Kristersson" efter att ha fått "försäkringar" under samtal. Åkesson konstaterade också att "alliansen som jag ser det finns knappt längre".

Men direkt efter statsministeromröstningen meddelar Åkesson att SD kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister om läget fortsätter som nu.

Till Expressen säger Ulf Kristersson att hans vilja att bilda en alliansregering är helt intakt. Om Åkessons besked svarar M-ledaren:

– Alla partier får ju svara för hur de agerar naturligtvis. Det kan jag inte göra någonting åt. Om det finns någon annan som tror att de har bättre förutsättningar att bilda regering än alliansen, då får det alternativet prövas. 

Hade du hoppats på att han skulle rösta ja? 

– Jag hoppas inte någonting. Vi är inte i den fasen ännu. Nu tar vi en sak i taget.

Talmannen Andreas Norlén kommer efter omröstningen att börja arbetet med att få till en regering. Det arbetet börjar på torsdag med att partiledarna kallas till samtal, uppger talmannen efter omröstningen. Under tiden kommer Stefan Löfven leda en övergångsregering.

Löfven ser goda möjligheter att fortsätta regera

Stefan Löfven var efter statsministeromröstningen tydlig med att han "finns tillgänglig för samtal".

– Jag står till talmannens förfogande. Jag vill fortsätta tjäna vårt land.

På en direkt fråga om han tror att han blir nästa statsminister svarade han:

– Jag ser goda möjligheter till det, ja.

Löfven pekade på SD:s nazistiska rötter

I kommentaren efteråt påminner Stefan Löfven om att nazister var med och startade Sverigedemokraterna och säger med adress till alliansen:

– Väljer de att försöka regera som minsta block gör de sig beroende av SD. Om inte de borgerliga sviker sitt löfte är en alliansregering omöjlig.

– Det är helt osannolikt att Sverigedemokraterna skulle inneha den här maktpositionen i fyra år utan att kräva något tillbaka.


Talmannen Andreas Norlén kommer efter omröstningen att börja arbetet med att få till en regering.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Socialdemokraterna och utrikesminister Margot Wallström är dock tydliga med att partiet kommer gå i opposition om Stefan Löfven inte är statsminister.

– Varför skulle vi vara ett stödparti och cementera blockpolitik? Vi måste gå i opposition i så fall. Det är ju det naturliga. Något annat vore ju jättekonstigt, säger Wallström. 


Kristersson: "Vi gör vad vi lovade"

Statsministeromröstningen inleddes med att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson begärde ordet i debatten:

– I dag gör vi det vi lovade före valet, säger Ulf Kristersson i början av debatten i statsministeromröstningen.

– Alliansen gav ett tydligt och gemensamt besked före riksdagsvalet att en röst på ett av våra fyra partier är en röst på en ny regering och därmed mot Stefan Löfven som statsminister

– Med ett väljarstöd som är mindre än en tredjedel har väljarna markerat slutet för den sittande regeringen.


LÄS OCKSÅ: Stefan Löfvens fallskärm om han tvingas avgå