Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: ”Alla måste göra egen bedömning”

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Gustaf Fridolin (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hanif Bali (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Paula Bieler (SD).
Foto: OLLE SPORRONG
Carl Bildt.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Annie Lööf (C).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Expressens granskning visar att MP-språkröret Isabella Lövin har flugit för 1,5 miljoner kronor under mandatperiod. 

Flera politiker reagerar på avslöjandet – men inte hennes språkrörskollega. 

– Alla måste göra sin egen bedömning utifrån det regelverket som finns, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin har under den senaste mandatperioden flugit för över 1,5 miljoner kronor. Den totala kostnaden för hennes flygbiljetter är en halv miljon kronor mer än statsministern Stefan Löfvens. 

Klimatministerns snittpris för resor till New York – dit hon har gjort elva resor under mandatperioden – ligger på 28 848 kronor per resa. 

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterade publiceringen sent på eftermiddagen. Han berättade själv hur han flyger:

– Det är ofta statsflyget eftersom det är det smidigaste. Det är ett effektivt sätt för jag har människor med mig, så det blir effektivt.

Regeringskansliets riktlinjer säger: ”Normalt ska ekonomiklass väljas, om det inte finns särskilda skäl att välja business class”. 

– Jag kan inte exakt formulering, men det finns riktlinjer för hur man ska resa. Man måste själv vid varje resa bedöma hur man ska resa så den frågan ska ställas till henne. Alla måste göra sin egen bedömning utifrån det regelverk som finns, säger Stefan Löfven.

Partiledarna om Isabella Lövins flygkostnader

Andra politiker har reagerat på avslöjandet. 

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) anklagar språkröret för hyckleri och skriver även på Twitter: 

”Det är ju vanligt att påpeka hur vissa partier 'drömmer' om vissa tidsepoker, särskilt 50-60-talet. Verkar stämma på MP med - tiden då de upphöjda klasserna åkte flott med champagne och jetplan men pöbeln knappt hade råd med bil.”

”Jag har faktiskt inga problem med att vice statsminister eller andra dignitärer åker business när de ska representera Sverige utomlands. Men då får man faktiskt stå för varför det är rätt i stället för att slingra sig”, skriver han vidare. 

Balis partiledare håller med om att det kan finnas behov av businessresor:

– Jag förutsätter att statsrådet flyger och reser på ett korrekt sätt, säger Ulf Kristersson.

Du har ingen åsikt om att hon väljer business class?

– Nej, jag har inte det ärligt talat. Det finns oftast skäl att flyga turistklass, det kan finnas skäl att flyga business class. Så när jag inte vet mer har jag ingen åsikt om detta.

Maria Malmer Stenergard (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, avböjer att kommentera och hänvisar till Ulf Kristerssons uttalande. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger: 

– Då hoppas jag att Miljöpartiet har klimatkompenserat för de resorna som man gör. När jag flyger och reser i Centerpartiets regi så klimatkompenserar vi och vi köper och ser till möjligheten till förnybart bränsle där det går. 

Enligt Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, är det otroligt viktigt att vara sparsam med skattebetalarnas pengar. 

– Dels att välja bra och så billiga biljetter som möjligt, och dels är det viktigt att tänka på miljön. Det är viktigt att värdera varje flygresa, att flyga till viktiga möten är dock en självklarhet om det är på andra sidan jorden så klart. Men då gäller det också att välja rätt biljetter, säger han.

Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är hårdare i sin kommentar och reagerar på att Lövin säger att det ”finns ingenting som säger att man inte ska flyga i business”. 

”Nej förutom samvetet och respekt för skattemedel då”, skriver Bieler, på Twitter.

Carl Bildt försvarar Isabella Lövin

Den tidigare statsministern Carl Bildt – vars många resor under tiden som utrikesminister ofta uppmärksammades –  tar dock Isabella Lövin i försvar. Han menar att det inte är orimligt för statsråd att välja business class.

”Fullt rimligt att statsråd har möjlighet att arbeta på långa flygresor. Jag gjorde det alltid”, skriver han på Twitter.

Miljöpartiets tidigare språkrör Per Gahrton skriver på Facebook:

”Om Isabella Lövin eller hennes medarbetare ibland gör bedömningen att resa i business klass gör att hon effektivare kan slåss för att rädda världen från klimatkatastrof, så har jag fullt förtroende för henne och anser att det är väl använda skattepengar”.

Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande, skriver i ett mejl. 

”Naturskyddsföreningen tycker förstås att alla, även ministrar, ska försöka resa så klimatsmart som möjligt, men det är också viktigt att det här inte skymmer allvaret i klimatdebatten och det verkligt stora problemet att flyget är så billigt i relation till den stora klimatpåverkan som flygresor innebär. Flyget är kraftigt subventionerat eftersom det inte betalar skatt för utsläppen som andra transportslag. Det måste regeringen oavsett hur den ser ut efter valet arbeta för att åtgärda”.

Benjamin Dousa, ordförande i Muf.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Benjamin Duosa och Jens Holm kritiska

Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, kräver dock att MP-språkröret avgår. 

”Sveriges klimatminister flyger för 1,5 miljoner och äger en dieselslukande pick-up. Hyckleri på sällan skådad nivå. Isabella Lövin borde avgå redan innan valet”, skriver han på Twitter.

Jens Holm, miljöpolitisk talesperson och riksdagsledamot för Vänsterpartiet, är förvånad och besviken när han läser om Isabella Lövins flygkostnader. 

– Jag trodde Miljöpartiet var ett parti som i första hand tog tåget och försökte vara måttfull med flygresor. Vi vet alla att det är helt ohållbart att flyga som mycket som vi gör. Det är viktigt att även om man är vice statsminister försöka föregå med gott exempel, säger han. 

Jens Holm är också kritisk till valet att flyga business class. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

– Det är ingen som tvingar en politiker att flyga business. Det är inte bara dyrare för skattebetalare utan det innebär också en större klimatpåverkan eftersom det är större säten och det blir färre passagerare per plan om man flyger business, säger han. 

Sverigedemokraternas miljöpolitiske talesperson Martin Kinnunen tillhör istället försvararna och skriver på Twitter: 

”Om jag ska kliva ur den partipolitiska rollen så måste man ändå tydliggöra att detta är tramsigt. Sverige är inget U-land. Ministrar, talmän med flera som representerar Sverige måste kunna vara utvilade när de kommer fram och tolv timmar av möten väntar.”

Lars Tysklind, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Liberalerna, säger:

– Det är oerhört svårt för oss att kommentera det överhuvudtaget. Jag utgår från att det har varit befogade resor som hon har gjort. Det är hon som kan svara på den frågan, om det har varit befogat med de här resorna eller inte. Som bistånds- och klimatminister kan det låta lite motsägelsefullt att hon behöver resa mycket men det är lite svårt att undvika det om man ska kunna utföra de uppdragen. 

Isabella Lövin svarar

Trots att Expressens granskning visar att Isabella Lövin och hennes språkrörskollega Gustav Fridolin valt helt olika prisbilder för sina flygningar – när de båda reste till FN:s högkvarter i New York betalade hon tre gånger så mycket för flygstolen – så vill Fridolin inte kommentera det hela.  

”Gustav Fridolin avböjer att kommentera de resor Isabella Lövin gjort i jobbet som bistånds- och klimatminister”, skriver Fridolins pressekreterare Emma Stark i ett sms. 

Även riksdagsledamoten Åsa Westlund (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, tackar nej till en intervju. 

På fredagseftermiddagen kommenterade Lövin själv Expressens avslöjande på sociala medier, där hon bland annat skrev att regeringskansliet klimatkompenserar för resorna.

”Varje biståndsministers uppgift är att resa i världen. Man behöver ibland jobba på planet, och ibland sova för att komma fram utvilad för att företräda Sverige vid viktiga möten och förhandlingar. Resor bedöms utifrån säkerhetsaspekter, och klimatkompenseras av regeringskansliet”, twittrar hon

https://twitter.com/IsabellaLovin/status/1032970663173210112