Hultqvists stab godkände kontakter med försvarsindustrin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Marinette Nyh Radebo och försvarsminister Peter Hultqvist (S)
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsminister Peter Hultqvists medarbetare Marinette Nyh Radebo slutade i förra veckan efter att Dagens Nyheter avslöjat hennes kontakter med försvarslobbyn.

Nu avslöjar DN att hennes kontakter godkänts av Hultqvists politiska stab.

Peter Hultqvist har som socialdemokrat lyckats vinna förtroende inom det svenska försvaret och hans gärning under fyra år vid makten i försvarsdepartementet har döpts till "Hultqvistdoktrinen".

En bidragande orsak till hans framgång inom försvarskretsar har varit Marinette Nyh Radebo. Hon har funnits vid hans sida som pressekreterare och hjälpt till att skapa en positiv bild av ministern.I förra veckan avslöjade Dagens Nyheter hennes nära koppling till försvarsindustrin. Före tiden i departementet har hon drivit ett företag inom försvarslobbyn som hon skrev över på andra familjemedlemmar efter att hon började jobba i försvarsdepartementet.

Bröt mot etiska riktlinjer

Företaget har dock fortsatt att bland annat arrangera försvarsarrangemang under Almedalsveckan.

Dagens Nyheter kunde också avslöja att Marinette Nyh Radebo hållit ett föredrag för SACS, en intresseorganisation för säkerhetsföretag. SACS ville veta hur den politiska processen kunde påverkas och försvarsministerns pressekreterare informerade i en presentation om det.

Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo slutade efter Dagens Nyheter avslöjande.
Foto: SVEN LINDWALL

Försvarsdepartementet startade en granskning efter Dagens Nyheters avslöjanden och kom fram till att Nyh Radebo agerat i strid med departementets etiska riktlinjer och hon fick sluta.

”Försvarsdepartementet kan konstatera att medarbetaren, när det gäller två frågor, dels det föredrag som hon hållit under 2015, dels hur hon avvecklade sitt engagemang i företaget samma år, har agerat på ett sätt som inte är i linje med Regeringskansliets etiska riktlinjer. Medarbetaren har därefter kommit fram till att hon omgående avslutar sin anställning”, har regeringskansliet uppgett i ett skriftligt uttalande till SVT.

Föredraget godkänt av politiska ledningen

Nu står det klart att föredraget godkänts av den politiska ledningen på försvarsdepartementet. Det innebär att Marinette Nyh Radebo inte gått bakom ryggen på sina chefer i Hultqvists politiska ledningsgrupp på departementet.

”Vad gäller föredraget så kontaktade föreningen SACS den politiska staben på Försvarsdepartementet med en förfrågan om att hålla föredrag. I den politiska staben bedömdes att den berörda medarbetaren skulle hålla föredraget”, uppger försvarsdepartementets rättschef Maria Hedegård för Dagens Nyheter.

Försvarsminister Peter Hultqvist har tackat Marinette Nyh Radebo för ett "utmärkt arbete" under tiden i departementet.