Hultqvists pressekreterare fick fallskärm på 636 000

Peter Hultqvist och Marinette Nyh Radebo. Ett tidigare hemligt avtal visar att Nyh Radebo fick 636 000 kronor i fallskärm från regeringskansliet.
Foto: SVEN LINDWALL
Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: SVEN LINDWALL

Försvarsminister Peter Hultqvist har sagt att hans pressekreterare Marinette Nyh Radebo "beslutat att avsluta sin anställning".

Detta efter att Dagens Nyheter avslöjat hennes kontakter med försvarslobbyn.

Nu visar ett tidigare hemligt avtal att hon fick 636 000 kronor i fallskärm från regeringskansliet.

– Hultqvist betalar henne över en halv miljon kronor för att gå tyst i valrörelsen, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

Försvarsminister Peter Hultqvists medarbetare Marinette Nyh Radebo slutade i förra veckan efter att Dagens Nyheter avslöjat hennes kontakter med försvarslobbyn. 

I samband med att hon slutade uppgav försvarsminister Peter Hultqvist att hon slutat frivilligt:

”Jag konstaterar att Marinette Nyh Radebo beslutat att avsluta sin anställning som pressekreterare. Jag respekterar hennes beslut. Hon har under sina fyra år som pressekreterare gjort ett utmärkt arbete”, skrev försvarsministern till nyhetsbyrån TT.

Expressen begärde under måndagen svar på frågan om hon fick ett avgångsvederlag. Regeringskansliet vägrade då att svara på frågan och meddelade bara kort via presstjänsten:

"Vi går inte in på den överenskommelsen eftersom den är en fråga mellan arbetsgivaren och medarbetaren."

Hultqvists medarbetare får 636 000 kronor i avgångsvederlag

Nu har Expressen tagit del av avtalet mellan regeringskansliet genom statsrådsberedningen och Marinette Nyh Radebo.

Uppgörelsen, som undertecknades i fredags, visar att hon i september kommer att få ett avgångsvederlag. Det är en klumpsumma på 636 000 kronor.

Utdrag från avtalet

Marinette Nyh Radebo har varit anställd som politisk tjänsteman i försvarsdepartementet under Peter Hultqvist. Om hon valt att avsluta sin anställning frivilligt hade hon inte fått något avgångsvederlag.

Men om hon tvingats lämna sin tjänst - exempelvis vid en valförlust, ministeravgång eller på grund av andra orsaker - har hon rätt till en årslön enligt det så kallade politikeravtalet för politiska tjänstemän.

Marinette Nyh Radebos lön som pressekreterare låg på 53 000 kronor i månaden.

I uppgörelsen med regeringskansliet står det nu att eftersom hon "har sagt upp sin anställning på egen begäran utgår inget avgångsvederlag enligt politikeravtalet".

Hultqvist vill inte kommentera

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera det faktum att hans tidigare pressekreterare Marinette Nyh Radebo fått avgångsvederlag trots att han sagt att hon "beslutat att avsluta sin anställning".

- Det är tjänstemannaorganisationen som du ska vända dig till. Detta är en fråga mellan arbetsgivare och arbetstagare, säger hans nya pressekreterare Maja Zachrisson.

Tobias Billström, moderaternas gruppledare i riksdagen, säger:

– En av Hultqvists närmaste bryter grovt mot de etiska riktlinjerna och skattebetalarna får stå för notan. Han betalar henne över en halv miljon kronor för att gå tyst i valrörelsen. 

– Allt utanför det ursprungliga avtalet som hon haft som anställd.

– Nu måste alla kort upp på bordet. Vad har hänt egentligen?

Höll föredrag om politisk påverkan för försvarslobbyn

Marinette Nyh Radebo har varit Peter Hultqvists pressekreterare och hjälpt till att skapa en positiv bild av honom i försvarskretsar.

Dagens Nyheter avslöjade i förra veckan att hon haft nära band till försvarslobbyn. Hon har bland annat haft ett företag som arrangerat arrangemang - Försvarspolitisk Arena - för försvarsindustrin och organisationer under Almedalsvecken och det ska hon ha skrivit över på sin familj när hon började jobba för regeringen.

Peter Hultqvist har bokats till Försvarspolitisk Arena av sin pressekreterare och i en intervju i Dagens Nyheter under måndagen uppgav han att trodde att företaget var avvecklat. Han visste inte att det drevs vidare av hennes familj.

Hon har också hållit föredrag om hur politiker kan påverkas för intresseorganisationen SACS som samlar svenska försvarsföretag, enligt Dagens Nyheter.

Det var skälet till att regeringskansliet ansåg att hon brutit mot de etiska riktlinjer som gäller för politiska tjänstemän.

”Försvarsdepartementet kan konstatera att medarbetaren, när det gäller två frågor, dels det föredrag som hon hållit under 2015, dels hur hon avvecklade sitt engagemang i företaget samma år, har agerat på ett sätt som inte är i linje med Regeringskansliets etiska riktlinjer. Medarbetaren har därefter kommit fram till att hon omgående avslutar sin anställning”, har regeringskansliet uppgett i ett skriftligt uttalande till SVT.

Hultqvists medarbetare bröt mot etiska riktlinjer

Då framstod det fortfarande som om hon slutat frivilligt - nu står det klart att hon fick ett avgångsvederlag för att sluta i uppgörelsen.

I Dagens Nyheter fortsatta rapportering om Hultqvist och pressekreterarens koppling till försvarslobbyn framkom under måndagen att föredraget för lobbygruppen SACS hade godkänts av Hultqvists politiska stab på departementet.

"I den politiska staben bedömdes att den berörda medarbetaren skulle hålla föredraget”, uppgav försvarsdepartementets rättschef Maria Hedegård för Dagens Nyheter.