Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hultqvist anklagas för jäv – efter orden om blodspengar

Tidigare i veckan begärde företaget att Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer regeringsbeslutet på grund av att Morgan Johansson varit jävig.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ännu en minister anklagas nu för att ha varit jävig när regeringen nyligen gav åklagare tillstånd att väcka åtal mot Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin.

Försvarsminister Peter Hultqvist skrev en artikel om blodspengar och folkmord – men var ändå med och fattade beslutet. 

"Handläggningen hos regeringen har skett i strid mot reglerna om jäv i förvaltningslagen", skriver advokat Thomas Olsson i dag till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Lundin Petroleums vd Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin är sedan 2016 delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan. 

Den 18 oktober i år gav regeringen grönt ljus för att väcka åtal.

– Grovt folkrättsbrott kan ge livstids fängelse, sa justitieminister Morgan Johansson när beslutet hade fattats.

Expressen har nu tagit del av regeringsprotokollet som visar att 18 ministrar var närvarande när beslutet fattades. Utrikesminister Margot Wallström ledde sammanträdet eftersom statsminister Stefan Löfven då befann sig i Bryssel på EU-toppmöte. 

18 ministrar var på plats när regeringsbeslutet fattades den 18 oktober.

Runt bordet satt också justitieminister Morgan Johansson – trots att han riktat allvarliga anklagelser mot Lundin Petroleum. 

Justitieministern anmäldes tidigare i veckan

Tidigare i veckan begärde företaget att Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer regeringsbeslutet på grund av att Morgan Johansson varit jävig. 

Enligt företagets advokat Thomas Olsson har Morgan Johansson "tydligt visat att han tagit ställning i skuldfrågan".

Nu kan Expressen berätta att samma anklagelse riktas mot försvarsminister Peter Hultqvist som också deltog i regeringens beslut. 

På fredagen lämnar Thomas Olsson in en komplettering till ansökan om rättsprövning. Av den framgår bland annat att Hultqvist redan 2008 kritiserade företaget när han intervjuades i boken "Affärer i blod och olja: Lundin petroleum i Afrika".

Advokatbyrån skickar i dag in den här skrivelsen till Högsta förvaltningsdomstolen.

Som riksdagsledamot har Peter Hultqvist vid flera tillfällen uppmanat utrikesdepartementet att följa upp Lundin Petroleums verksamhet i Sudan.

– Alla begriper att man blir lortig om händerna när man håller på i de här regionerna. Men man vill inte tala om det, så är det ju, säger Hultqvist i boken. 

Hultqvist skrev debattartikel om folkmord

Vid samma tid skriver Hultqvist, som då var riksdagsledamot, en debattartikel i Aftonbladet med rubriken "Bildts oljekontakter finansierar folkmord". 

"Oljans vinster omvandlas till rena blodspengarna. De används för att finansiera krig, övergrepp och förödelse", skriver Peter Hultqvist. 

Advokat Thomas Olsson konstaterar i skrivelsen till Högsta förvaltningsdomstolen: 

"Jävssituationen kan knappast åskådliggöras tydligare. Det råder ingen tvekan om att Peter Hultqvist hyser en mycket negativ inställning till Lundin Petroleum och dess företrädare samt att han har ett personligt och politiskt intresse av att åklagarmyndighetens utredning mot bolaget och dess företrädare ska kunna fortsätta."

Enligt Thomas Olsson borde försvarsministern därför ha avstått från att delta i behandlingen av regeringsärendet. 

"Att så inte har skett innebär att handläggningen hos regeringen skett i strid mot reglerna om jäv i förvaltningslagen. Det är inte uppenbart att felet saknat betydelse för avgörandet", avslutar han. 

Åtal är inte väckt än, men utredningen är i ett slutskede. Lundin förnekar brott.

I en skriftlig kommentar på fredagseftermiddagen konstaterar försvarsminister Peter Hultqvist: 

"Regeringens beslut innebar att åklagaren fick tillstånd att väcka åtal i ärendet. Beslutet innefattade däremot inte något ställningstagande från regeringens sida i fråga om Ian Lundins eller Lundinföretagens skuld. Den frågan prövas i vanlig ordning i domstol, om åtal väcks.

Ian Lundin har nu ansökt om rättsprövning av regeringens beslut hos Högsta förvaltningsdomstolen och vi avvaktar domstolens ställningstagande.”