Hotet mot Löfven – slagen av Sjöstedt i ny mätning

Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
För femte månaden i rad ökar Jonas Sjöstedts partiledarförtroende i Expressen och Demoskops mätningar.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Återigen placerar sig Sjöstedt framför statsminister Stefan Löfven.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hotet mot Löfven kommer nu även från vänster.

För femte månaden i rad ökar Jonas Sjöstedts partiledarförtroende i Expressen och Demoskops mätningar och återigen placerar han sig framför statsminister Stefan Löfven.

– Det är en signal om att Vänsterpartiet har förutsättningar att kunna bli en farlig konkurrent till S om S-väljare som lutar åt vänster, säger Peter Santesson, Demoskops chef för opinionsanalys.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har under de senaste fem månaderna stadigt ökat i förtroende hos väljarna. Han har gått från 24 procent som hade stort förtroende för honom i mars till 37 procent nu. 

– Det är verkligen något på gång, han bara ökar och ökar. Vi är inte vana vid det här, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. 

Sjöstedt skuggar därmed Ulf Kristersson, M, som leder förtroendeligan med 39 procent. Löfven ligger trea med 36 procent.

Förtroendet för partiledarna, jämfört med mätningen i juli.

– Man förväntar sig inte att V-ledaren ska ha större förtroende än en sittande socialdemokratisk statsminister med bara en månad kvar till valet, säger Peter Santesson.

Det ökande förtroendet för Jonas Sjöstedt går hand i hand med utvecklingen för Vänsterpartiet. I början av året noterades partiet för sju procent i de stora opinionsmätningarna men i de senaste mätningarna från Demoskop i juli och Sifo i början av augusti har V ökat till 9,1 respektive 9,2 procent.

En tydlig framgång jämfört med valet 2014 då Vänsterpartiet landade på 5,7 procent.


LÄS MER: Vård, klimat, ekonomi och migration i fokus i partiledardebatten 


Demoskops analyschef Peter Santesson.
Foto: IZABELLE NORDFJELL

”Inga riktiga tungviktare”

Den nya mätningen av partiledarförtroende avslöjar också två relativt svaga statsministerkandidater. Enligt Demoskops analyschef Peter Santesson låg de två statsministerkandidaterna omkring tio procentenheter högre i mätningarna inför valet 2014.

– Nu finns det inga riktiga tungviktare i förtroendeligan längre. Alla har blivit mellanviktare, säger Santesson.

Han är inte heller imponerad av Ulf Kristerssons notering:

– Visserligen ligger han stadigt i förtroendetoppen och har en stabil förtroendenivå, men trots förstaplatsen så är det ändå en ganska beskedlig nivå om man jämför med Reinfeldt inför förra valet.

I den nya mätningen från Expressen/Demoskop är det bara Ebba Busch Thor som backar i partiledarförtroende. Hon delar bottenplatserna med MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin som ökar något från låga nivåer.

– Att det inte hänt mer med språkrörens förtroende när extremvädret fått full uppmärksamhet tyder på att de inte lyckats få ordentlig utväxling på sommarens väderdramatik, säger Peter Santesson.


Expressen/Demoskops mätning av partiledarförtroende

Andel av de tillfrågade som har mycket eller ganska stort förtroende för respektive partiledare – utveckling jämfört med mätningen i juli inom parantes.


Ulf Kristersson, M 39% (36) +3

Jonas Sjöstedt, V 37% (34) +3  

Stefan Löfven, S 36% (32) +4 

Annie Lööf, C 34% (34) 0

Jan Björklund, L 28% (25) +3

Jimmie Åkesson, SD 28% (27) +1

Isabella Lövin, MP 18% (17) +1

Ebba Busch Thor, KD 17% (20) -3

Gustav Fridolin, MP 16% (12) +4


Fakta om mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: ”Hur stort förtroende har du för…?”

Undersökningsperiod: 2-7 augusti 2018

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 1 025 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste val.

Beställare: Expressen

Mätinstitut: Demoskop


HÄR KAN DU TITTA PÅ PARTILEDARDEBATTEN

Partiledardebatten sänds live på Expressens och Dagens Industris alla digitala plattformar, som på expressen.se och di.se, appar samt smart-tv som Apple TV. 


Sändningen går också att se på ett stort antal lokala och regionala tidningssajter. 


Debatten kan även ses gratis av Com Hems och Boxers kunder. Expressen TV frivisas mellan 14 augusti till 17 september hos över 1,1 miljoner av tv-bolagens hushåll, som alla kan följa den politiska bevakningen under valupptakt, val och efterspel utan kostnad. 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 


SCHEMAT INFÖR HELA KVÄLLEN

19.30: Sändningen inför partiledardebatten drar i gång. Expressen TV:s Anna Herdenstam och Di TV:s Jon Åsberg värmer upp inför sammandrabbningen med inbjudna gäster. Vi får även följa med bakom kulisserna i green room där partiledarna förbereder sig inför debatten. 


19.35: Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör och chef för ledarredaktionen, Tobias Wikström, ledarskribent Dagens Industri, och Göran Greider, chefredaktör för socialdemokratiska Dalademokraten, kommenterar förväntningarna på debatten och lyfter fram de frågor de hoppas få svar på under kvällens gång. 


19.45: Maria Borelius, krönikör i Di, författare och styrelseproffs med en bakgrund som moderat politiker och statsrår och Lotta Gröning, krönikör i Expressen med ett socialdemokratiskt förflutet, bland annat som politisk chefredaktör för Norrländska Socialdemokraten, går igenom frågorna där det väntas hetta till. 


19.55: K-G Bergström, politisk kommentator för Expressen och Jenny Madestam, statsvetare och politisk expert i Expressen TV, analyserar det politiska landskapet inför valet.


20.00: Debatten drar i gång. 


22.00: Efterintervjuer med partiledarna som får utvärdera debatten och sina insatser. 


22.30: K-G Bergström och Jenny Madestam analyserar debatten och kommenterar partiledarnas insatser, de största överraskningarna och ögonblicken då det hettade till. Anna Dahlberg, Tobias Wikström och Göran Greider fortsätter sedan att snacka ned debatten och till sist sätter Maria Borelius och Lotta Gröning rubriker på vad de tagit med sig från sammandrabbningen. 


LÄS ÄVEN: Vinna eller försvinna – se första partiledardebatten i kväll 20.00