Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon är kvinnan som ska förändra bilden av SD

Yasmine Eriksson, som pryder SD:s nya valaffischer, säger att hennes uppdrag är att ändra bilden av vem en sverigedemokrat är. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Yasmin Eriksson och Jimmie Åkesson backstage på SD:s sommarfestival. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

SÖLVESBORG. Yasmine Eriksson, 29, från Partille har på bara några år gått från att ha börjat jobba för partiet till att bli en av Jimmie Åkessons närmsta medarbetare. 

Nu är hon riksdagskandidat och frontperson. 

Hennes uppdrag är att ändra bilden av vem en sverigedemokrat är. 

– Jag är kvinna, ung och har utländskt påbrå. Inte för att det är unikt, men det är ändå olikt, säger hon. 

Vi träffas på kafé Ritz i Sölvesborg. 

– Louise Erixon (Jimmie Åkessons sambo som bor i Sölvesborg reds anm) sa att det var det här fiket som gällde, säger hon.

Egentligen var det först kring förra valet som Yasmine Eriksson blev politiskt engagerad. Hon beskriver sig själv som en ”arbetarklassunge med en ensamstående mamma och småsyskon".

Tidigare var det civilingenjör inom datateknik som gällde. 

– Jag tror faktiskt att det var lite mediebilden om sverigedemokraten som person som fick mig att börja engagera mig i partiet. Det var mycket att SD skulle vara kvinnofientliga eller rasister och jag kände inte alls igen mig i den bilden. Jag ville in och visa att vi var mer än så. Jag såg att det behövdes. 

 

"Jag är kvinna, ung och har utländskt påbrå", säger Yasmine Eriksson. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

 

Kände sig tryggare med SD:s politik

2014, när partiet gick som tåget i opinionen, blev hon medlem och började då engagera sig i den lokala föreningen i Norrköping, dit hon då nyligen flyttat och där hon fortfarande bor. 

Men hon röstade på SD långt innan det, säger hon. 

En av de viktigaste anledningarna var att hon inte kände sig trygg när hon gick hem om kvällarna. Med SD:s politik skulle det kunna ändras, menar hon. 

– Framförallt tror jag att man behöver känna samhörighet. Att man känner sin nästa. Att man tillhör samma samhälle och står upp för varandra. Om man tar in nya invandrare till exempel, då är språket en nyckel. Förstår vi inte vara verbalt är det också svårt att förstå varandra samhällsmässigt.

Men det var inte lätt som SD:are i början. 

– Jag tycker det är en jättestor skillnad på hur man blir bemött som sverigedemokrat i dag jämfört med då. Man fick mycket mer spott och spe i början. I dag är vi ett så pass stort parti. Det är mer allmänt accepterat nu. Människor kan gå ute med sina partisymboler.

 

LÄS MER: Var tredje röst kan gå till SD eller Vänsterpartiet 

 

Sverigedemokraternas nya valaffischer offentliggjordes den 7 augusti av kommunikationschef Joakim Wallerstein och presschef Henrik Vinge. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

 

"Jag är ung och har utländskt påbrå"

För två år sedan fick hon jobb som informationsassistent för SD och sedan ett år tillbaka är hon Jimmie Åkessons pressassistent. Men från och med på måndag kommer hennes ansikte att synas jämte chefen på partiets valaffischer och foldrar runtom i landet – i egenskap av riksdagskandidat och frontperson. 

Yasmine Eriksson säger att hon kanske kommer att ta ner någon affisch efter valet för att spara som minne. 

– När jag gick med lekte jag väl med tanken att jag någon gång kanske jag skulle bli riksdagsledamot. Men just att det blev 2018 var väl… det var att folk nominerade mig och då började det så ett frö.
– Men jag fick inte reda på att jag faktiskt var kandidat förrän vallistan med de första 60 namnen presenterades. Det tog ett tag innan jag smälte det kan man säga. 

Hur viktigt är det för partiet med att du som ung kvinna är med och frontar tror du? 

– Jag tror att det är väldigt viktigt. Särskilt för dem som tror på den här nidbilden. Att visa upp att vi är mer än så. Vi är jätteolika, vi representerar hela samhället egentligen. Därför behöver  fler än bara Jimmie Åkesson synas. 

Hur skiljer du dig? 

– Det är väl just det. Jag är kvinna, jag är ung och har utländskt påbrå. Vilket gör att jag hamnar i ett visst spann. Inte för att det är unikt, men det är ändå olikt. 

Vad vill du göra i riksdagen? 

– De frågor jag själv tycker är roligt är miljö och klimat, det har jag haft ett intresse av sedan jag var barn egentligen och jag skulle verkligen vilja lyfta den politiken. Men sedan även trygghets- och utanförskapsfrågor, vilket var en del till att jag valde att kliva in i SD.

Om detta inte går vägen och du ska byta yrke. Vad skulle det vara? 

– Jag skulle nog kunna tänka mig att starta eget inom skönhetsvård. Jag tycker det verkar roligt. Blandat med naglar, fransar och så. Men de är en back up, om jag helt skulle byta yrke. Jag är fortfarande anställd. 

 

LÄS MER: S nya valfilm: Stefan Löfven köper korv 

 

Yasmine Eriksson

Ålder: 29.

Bor: Norrköping och delvis Stockholm. 

Det vill hon göra inom miljö- och klimatpolitiken: "Klimatmässigt är det ett globalt problem vi har. Vi behöver inte alltid fokusera på lilla Sverige som inte gör jättestor nytta om vi ser på det internationellt". 

Så vill hon skapa ett tryggt samhälle: "Framförallt tror jag att man behöver känna samhörighet. Att man känner sin nästa. Att man tillhör samma samhälle och står upp för varandra. I stället för att man som i dag är ganska segregerat och folk känner inte igen sig i varandra och bryr sig allt mindre om varandra. Framförallt i de stora städerna". 

 

Står på riksdagsplats 34 på Sverigedemokraternas valsedel. 

 

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

 

Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.