Björklunds krav: Låt Lööf sondera en regering nu

Centerpartiets Annie Lööf var med i samtliga smatal under tisdagen och är en nyckelperson i regeringsbildningen. Foto: JESSICA GOW/TT
Även Isabella Lövin (MP) har en viktig roll att spela när en ny regering ska ta plats. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Liberalernas partiledare Jan Björklund kräver nu att Annie Lööf får uppdraget att sondera en regeringsbildning med alliansen och Miljöpartiet.

Att det är vägen framåt blev "än tydligare under tisdagens samtal", enligt Liberalerna.

Hemliga samtal är talman Andreas Norléns nästa steg i regeringsförhandlingarna - och därefter väntar partierna på besked om det blir en statsministeromröstning eller fortsatta sonderingar.

Slutsatserna efter tisdagens samtal i olika regeringskonstellationer har hittills varit höljda i dunkel. Partiledarna ville efteråt inte kommentera resultaten av samtalen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund lyckades helt undvika frågor efter samtalen. Han var med i samtliga fyra gruppsamtal och har tillsammans med Annie Lööf en nyckelroll i regeringspusslet.

Men nu väljer Jan Björklund och Liberalerna att sätta press på talman Andreas Norlén och meddelar sin slutsats efter tisdagens samtal. Den går i linje med vad Björklund gav uttryck för efter måndagens talmansrunda men den har också förstärkts efter de fyra gruppsamtalen. 

Björklund uppgav i måndags han inte ansåg att den som sonderar också per automatik behöver bli statsminister i en eventuell regering.

Liberalerna konstaterar att "talmannen leder processen" och  vill nu att han tar nästa steg:

– Vi hade gärna sett att Annie Lööf fick sonderingsuppdraget för att fortsätta samtalen med Miljöpartiet och hela alliansen, säger Jan Björklunds stabschef Elin Boberg.

Är det en slutsats efter tisdagens samtal eller är det en “upprepning” från i måndags?

– En upprepning från i måndags och än tydligare efter tisdagens samtal.

Björklund besökte talman Andreas Norlén i tisdags. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter två intensiva dagar med samtal hos talmannen har höstlovets lugn annars lagt sig över riksdagen och regeringsförhandlingarna.

Stefan Löfven lämnade Sverige under tisdagen för ett möte med Nordiska rådet i Oslo. Han väntas tillbaka till regeringskvarten först i eftermiddag.

Hans senaste besked från Oslo var att han inte kan tänka sig att sitta i någon annan regering än en regering där han själv är statsminister.

Löfven besökte talmannen på tisdagen Foto: JESSICA GOW/TT

Från alliansen finns inte heller några officiella planer för dag 53 efter valet. Från tre olika läger på allianspartiernas riksdagskanslier konstateras:

– Väldigt lugn dag enligt plan. Som det ser ut nu ingenting som kommer hända utåt.

– Tror de flesta väntar på talmannens besked om hur han tänker gå vidare.

– Inga planerade samtal för vår del i dag. Inte mycket nytt att säga i dag.

Talmannen planerar statsministeromröstningar

Talman Andreas Norlén hade samtal med fyra olika regeringskonstellationer under tisdagen. Det nya greppet i regeringsförhandlingarna kom efter att Stefan Löfven gett upp sonderingarna för en regeringsbildning på måndagen och talmannen ansett det vara lönlöst att ge sonderingsuppdraget till en ny partiledare.

Efter tisdagen meddelade talmanskansliet i riksdagen:

"Talmannen kan komma att föra fortsatta men informella enskilda samtal med partiföreträdare under de närmaste dagarna. Talmannen återkommer inom några dagar med besked om nästa steg i regeringsbildningen."

Andreas Norlén uppgav i måndags att han tänker sig en eller flera statsministeromröstningar "under hösten" och att han är beredd att ta ett förslag på statsminister till omröstning utan att han är säker att det inte kommer att röstas ned.

Hotet är extraval. Om hans förslag faller i fyra statsministeromröstningar blir det nyval och talmannen blir av med jobbet.

Annie Lööf pekas ut som nyckelperson

De fyra olika regeringskonstellationerna som möttes för samtal hos talmannen var först en tänkt samlingsregering med S+MP+C+L+KD+M, en mittenregering S+MP+C+L, en alliansregering plus MP respektive en alliansregering.

Centerns Annie Lööf var med i samtliga fyra gruppsamtal och pekades ut som en nyckelperson under dagen eftersom hon sitter på fler riksdagsmandat än Jan Björklund som också var med i alla samtal.

– Det är viktigt att ha samtal och de var genuina och förtroendefulla. De har inte varit förgäves utan de har förmodligen lett processen framåt, konstaterade hon efteråt.

Annie Lööf efter tisdagens samtal hos talmannen. Foto: JESSICA GOW/TT