Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hela Kristerssons bud till Lööf och Björklund

Ulf Kristersson.Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf och Jan Björklund.Foto: OLLE SPORRONG

Skola, försvar, LSS och skatter låg på bordet när Moderaterna försökte locka tillbaka Centerpartiet och Liberalerna vid ett möte i lördags.

Det rapporterar SVT Nyheter, som tagit del av hela M:s bud.

För en vecka sedan kom beskedet att riksdagen ska rösta om Stefan Löfven som statsminister. Direkt efteråt gick Ulf Kristersson ut med ett erbjudande till C och L för att få partierna att i stället stötta hans regeringsalternativ.

Han utlovade bland annat förhandlingar om slopad värnskatt, landsbygdsåtgärder och sänkta arbetsgivaravgifter.

Flera medier har tidigare rapporterat om inviten. Nu har SVT Nyheter läst hela M:s bud till C och L, som avhandlades under ett långt möte i lördags.

Skola, försvar och LSS

M var bland annat berett att gå allianskollegerna till mötes i frågor som landsbygdspolitik, miljö och klimat, skydd av minoriteter som utsätts för hatbrott eller intolerans, hbtq-rättigheter och grundlagsfrågor, rapporterar SVT Nyheter. Skola, försvar, LSS och skatter var också frågor som togs upp.

Kristerssons regering skulle i första hand ”inte ha några formaliserade samarbeten” utan skulle söka enskilda överenskommelser, i första hand mellan allianspartierna, i andra hand med Socialdemokraterna.

Enligt budet skulle Moderatregeringen inte förhandla med Sverigedemokraterna. 

Budet avvisades

Jan Björklund avvisade Moderaternas bud, som han menar inte går ihop i frågan om SD.

– M och KD har 92 mandat. Socialdemokraterna har själva 100, så de måste få med sig andra partier och får de inte med sig Centerpartiet och Liberalerna då är det bara SD kvar, har han tidigare sagt till SVT Nyheter.

Under veckan har Björklund och Lööf i stället sagt att de kan tänka sig att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, om han tillmötesgår en lång rad krav från deras sida.