Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Karlsson slår tillbaka efter kritiken

Inlägget på Facebook.
Foto: Skärmdump
SD-toppen Mattias Karlsson
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Här är SD-toppen Mattias Karlssons eftervalsanalys i sociala medier:

"Våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad", skriver han på Facebook. 

Nu finns bara två val, anser han: "Seger eller död". 

Efter uttalandet har Karlsson fått kritik – något som han nu svarar på:

– Jag vet inte om det är så mycket mer dramatiskt än om till exempel Stefan Löfven hade sagt att Sverige håller på att gå sönder. Eller när Annie Lööf säger att landet håller på att klyvas, säger han till Aftonbladet. 

Han är ett toppnamn inom SD – gruppledare i riksdagen och partiets chefsideolog. 

Under måndagen skrev Mattias Karlsson sin eftervalsanalys genom ett inlägg på Facebook. Inlägget, som illustreras av en bild på knäböjande karoliner, har tidigare uppmärksammats av Facebookgruppen "Inte rasist men".

Mattias Karlsson vänder sig mot sina politiska motståndare i riksdagen när han, i sitt inlägg, skriver om sin oro – för Sveriges framtid:

"Sverige är riktigt illa ute. Det har vi varit vid flera tillfällen i vår historia. Många gånger har det sett helt hopplöst ut. Vårt land har varit ockuperat av främmande stater, utländska fogdar har förtryckt befolkningen, vi har attackerats och stått ensamma mot en samlad styrka av Europas stormakter och befunnit oss i ett förkrossande numerärt underläge."

SD-toppen skriver vidare att "vi alltid segrat mot alla odds och överlevt. Tack vare den orubbliga envisheten, övertygelsen, offerviljan och ledarskapet hos en liten skara patrioter." – men:

"Det finns ingen tid att vila eller att sörja brustna illusioner och förhoppningar. Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. 

"Förtryckt befolkningen"

Enligt Mattias Karlsson finns det nu bara två val: "Seger eller död. Det finns bara en väg och det är framåt."

Mattias Karlsson möts av hård kritik i sociala medier för sitt inlägg:

https://twitter.com/shekarabi/status/1039750984082366466

Bland annat skriver civilminister Ardalan Shekarabi på Twitter:

”Den demokrat som ser dessa krafter som ett ”regeringsunderlag” är naiv och har inte lärt sig något av Europas historia."

https://twitter.com/davidlinden1/status/1039777301758656512

David Lindén, historiker och ledarskribent på liberala Nerikes Allehanda, är också kritisk. Han skriver på Twitter att han vill ge Mattias Karlsson en historielektion:

”1) Sverige har aldrig ockuperats av främmande stater. 2) De utländska fogdarna var en jäkla liten del. 3) När attackerades vi och stod ensamma?” Enligt Lindén är ”Karlsson ute och cyklar.”

Expressen har sökt företrädare för Sverigedemokraterna.

Under onsdagskvällen svarar han på kritiken i Aftonbladet:   

–  Politiska peptalks, vilket det här ytterst var, har en tendens att vara dramatiska. Och jag vet inte om det är så mycket mer dramatiskt än om till exempel Stefan Löfven hade sagt att Sverige håller på att gå sönder. Eller när Annie Lööf säger att landet håller på att klyvas, säger han bland annat. 

När han får frågan vilka motståndarna är som tvingat in partiet i en kamp om "vår kulturs och vår nations överlevnad", svarar han:

– Det är socialister och liberaler, de som förespråkar att Sveriges självständighet ska minska, de som förespråkar att en allt lägre andel av invånarna i Sverige ska dela språk, kultur och identitet.

Under onsdagseftermiddagen kommenterade Stefan Löfven Mattias Karlssons Facebook-inlägg, då han sa till Svenska Dagbladet:

– Här har vi ett parti som i offentligheten anammat en ren krigsretorik. Det kan omöjligen krävas något som helst mer bevis för att Sverigedemokraterna aldrig bör ges stöd i denna påhittade kamp om liv och död eller få makt att avgöra Sveriges framtid.