Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här lämnar Löfven S-mötet – undvek frågor

Stefan Löfven smet ut från mötet i Bommersvik och lämnade i en Säpobil.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Efter intensiva möten om regeringsbildningen och Centerpartiets och Liberalernas kravlistor – Stefan Löfven smet ut och lämnade Bommersvik i Säpobil med mörktonade bakrutor. 

– De krav som ställs från både Liberalerna och Centerpartiet har varit väldigt hårda och väldigt starka, säger Anderas Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. 

– Vi måste analysera det noggrant och sedan diskutera vad som är möjligt att gå vidare med, säger han också.

Under fredagen påbörjade partistyrelsen i Socialdemokraterna sina möten på ungdomsförbundets konferensanläggning Bommersvik i Sörmland. 

Officiellt så skulle partistyrelsen diskutera den kommande kongressen i Örebro, i mars nästa år. 

Men att regeringsbildningen, och kravlistorna från Centerpartiet och Liberalerna, stod högt på dagordningen bekräftades av flera styrelseledamöter som närvarade. 

Bommersviksgården, som har varit i SSU:s ägo sedan 1930-talet. Foto: OLLE SPORRONG
Sammanträdet hölls o konferenslokalen Milan, på Bommersviks ägor. Foto: OLLE SPORRONG

Med kraftig polisnärvaro fortsatte sammanträdet på den anrika konferensanläggningen, som varit i ungdomsförbundet SSU:s ägo sedan 1930-talet, under lördagsförmiddagen. 

Ledamöterna uttryckte sitt stöd till Löfven

En efter en började styrelseledamöter droppa av under förmiddagen. Bland andra finansminister Magdalena Andersson, civilminister Ardalan Shekarabi och Ulf Bjereld, statsvetare och ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet. De som valde att lämna kommentarer uttryckte alla sitt stöd till Stefan Löfven och förhoppningar om en snar regeringsbildning. 

Framåt 12-tiden så kom ledamoten Anders Ygeman, partiets gruppledare i riksdagen, och partisekreterare, Lena Rådström Baastad, ut för att svara på frågor i den iskalla snålblåsten. 

”Vi noterar att både Centerpartiet och Liberalerna är beredda att stödja Stefan Löfven som statsminister”, säger Anders Ygeman.Foto: OLLE SPORRONG

– Vi har haft bra samtal om det politiska läget och om arbetet inför vår kommande kongress, sa Anders Ygeman.  

Hur går samtalen kring det politiska läget? 

– Det är klart att det finns ett starkt stöd för Stefan Löfven i det här läget. Och vi noterar att både Centerpartiet och Liberalerna är beredda att stödja Stefan Löfven som statsminister. 

 

Stefan Löfven passade på att lämna anläggningen genom en sidodörr när journalister var upptagna med att intervjua Anders Ygeman och Lena Hallengren. Foto: OLLE SPORRONG

Medan Anders Ygeman intervjuades så passade Stefan Löfven på att smyga ut genom en sidoingång, några meter därifrån, och hoppade in i en Säpobil med mörktonade bakrutor som körde från gården. 

Ygeman om kravlistorna: "Väldigt hårda"

Stefan Löfven är hårt trängd. Röstas han igenom som statsminister riskerar han få regera med en moderatbudget – böjer han sig för mycket för kraven i C:s och L:s listor riskerar han internt uppror. 

C-ledaren Annie Lööfs och L-ledaren Jan Björklunds stöd kommer till ett för Socialdemokraterna högt pris. 

– De krav som har ställts av både Liberalerna och Centerpartiet har ju varit väldigt hårda och väldigt starka, sa Anders Ygeman.  

På vilket sätt? 

– Det är klart att de går in i den här diskussionen med väldigt hög svansföring och väldigt höga och starka krav. Och något annat vore väl heller inte att förvänta sig. 

Annie Lööfs krav beskrivs som ”väldigt hårda och starka”, av Anders Ygeman. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Villa analysera kraven noggrant

Annie Lööf har ju talat om de här kraven som absoluta, det låter ju inte som något förhandlingsbud? 

– Samtidigt är ju de punkterna som Centerpartiet har fört fram av den karaktären att de är mer i rubrikform och det är klart att vi måste analysera det noggrant och sedan diskutera vad som är möjligt att gå vidare med. 

Finns det någon punkt där du direkt kan säga att det låter rimligt, där ni kan mötas? 

– Jag vill föra de diskussionerna mer med Centerpartiet och Liberalerna och inte via medierna, både om saker som kan vara lättare och saker som kan vara svårare. 

Vad säger du om svekdebatten, att oroliga röster menar att det finns risk för högersväng om partiet böjer sig för mycket för de här kraven? 

– Jag har inte sett eller hört någon svekdebatt i partistyrelsen. Men det är klart att Socialdemokraterna har gränser för vad som är möjligt att gå med på. Vi blev ju det absolut största partiet i riksdagsvalet och vi har ett uppdrag från våra väljare att få genomslag för socialdemokratisk politik. 

På måndag träffar Stefan Löfven talmannen

Tror du att det blir en statsministeromröstning på onsdag nästa vecka? 

– Jag tror att det är för tidigt att svara på. Stefan Löfven kommer att få träffa talmannen på måndag och ge besked om hur han ser på läget. 

Partistyrelsen har gett Stefan Löfven fullt förtroende att förhandla med Centerpartiet och Liberalerna om regeringsbildning. 

– Han har analyserat de här kraven från Liberalerna och Centerpartiet och det är klart att vi. Stefan Löfven har ett starkt mandat och sedan är det klart att om det blir allvar och konkreta förhandlingar så stämmer han av det. Men han har i grunden ett starkt förhandlingsmandat och ett starkt stöd av det socialdemokratiska partiet, sa Anders Ygeman.