Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kan Löfven backa – för att få med sig C och L

Stefan Löfven.Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
L-ledaren Jan Björklund.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen ser gärna en mittenregering med C och L.

Men i en rad frågor kommer partiet tvingas backa för att få till samarbetet, uppger flera S-källor för Dagens industri.

Bland annat måste de släppa kravet på vinstbegränsningar i välfärden.

Det jämna läget mellan blocken gör att en ny regering väntas dröja. En rödgrön regering med Socialdemokraterna, V och MP kommer inte släppas fram och S hoppas därför på en mittenregering med C, L och MP.

Men de kommer då tvingas ta avstånd från en rad frågor, uppger Di:s källor inom partiet. Inte minst handlar det om vallöftet om vinstbegränsningar i välfärden.

För C och L är ett vinsttak för företag inom skola och omsorg otänkbart. S är också beredda på att släppa Reepalu-utredningens förslag, enligt uppgift till Di.

– Den utredningen var man egentligen inte särskilt nöjda med. Det var ju Vänsterpartiet som hade drivit igenom direktiven, säger en centralt placerad källa till tidningen.

Socialdemokraterna kan backa om vinsttak

Även synen på skatterna är S beredda att förhandla om, enligt uppgift till Di. Enligt tidningens källor kan man förhandla så att till exempel L får igenom krav på slopad värnskatt om man samtidigt kan höja kapitalskatter.

Arbetsmarknadspolitiken och synen på arbetsrätt är svårare, där C och L vill skrota turordningsreglerna i LAS och införa ingångsjobb med lägre löner samt lägga ner Arbetsförmedlingen. 

– Hur långt S kan gå här avgörs till stor del av LO. Socialdemokraterna kommer inte kunna göra något där de inte har LO med sig. I alla fall inte när det rör LO:s kärnvärden, säger statsvetaren och socialdemokraten Stig-Björn Ljunggren till Dagens industri.

”Tror S är beredda att kompromissa” 

När det gäller bostadspolitiken har C och L ett centralt vallöfte om att skrota byggsubventionerna. Daniel Färm, chef för S-tankesmedjan Tiden, tror inte att dessa är skrivna i sten.

– Om man kan hitta andra lösningar som håller uppe byggandet av hyresrätter men inte innebär en total avreglering tror jag S är beredda att kompromissa, säger han till Di.

MP, C och L driver också frågan om generösare regler för familjeåterförening. Men kommer troligen att vilja ha med sig Moderaterna på en uppgörelse om migrationspolitiken. 

Stig-Björn Ljunggren tror dock att S är beredda att gå långt i förhandlingarna för att få med sig C och L.