Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är kommunerna där SD kammade noll

Robert Håkansson, ordförande för Sverigedemokraterna Norrbotten stod på sex kommunlistor i länet.
Britta Flinkfeldt, socialdemokrat och kommunalråd i Arjeplog.

Sverigedemokraternas mål har varit representation i landets alla kommuner - men partiet når inte hela vägen. 

I Norrbottenkommunerna Pajala och Arjeplog blev det stopp. 

– Ingen prestigeförlust alls om man ser till vår utveckling här, kommenterar Robert Håkansson, ordförande för Sverigedemokraterna Norrbotten. 

– Att ingen ville ta på sig den sverigedemokratiska tröjan och kliva fram i valsystemet, betyder ju något också, säger Britta Flinkfeldt, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog. 

Sverigedemokraterna gjorde inte bara ett starkt val till riksdagen. 

Partiet blev största parti i tolv kommuner runtom i landet, ökade totala antalet mandat i landets kommunfullmäktige med 37 procent - och finns nu representerade i 288 av 290 kommuner.

I Pajala blev det ingen plats i fullmäktige för SD som fick 16,47 i riksdagsvalet men bara två procent i kommunvalet. 

I Arjeplogs kommun, sett till ytan landets fjärde största kommun med cirka 2 900 invånare, var skillnaden ännu större. I valet till riksdagen blev Jimmie Åkessons SD näst största parti med 20,2 procent - i kommunvalet kammade man däremot noll (mandat) efter 2,5 procent av rösterna. 

– Sverigedemokraterna hade ingen egen kandidat i Arjeplog. Men att ingen ville stå på listan och ta på sig den sverigedemokratiska tröjan och kliva fram i valsystemet, betyder ju något också, säger Britta Flinkfeldt, socialdemokratiskt kommunalråd i Arjeplog och dessutom ordförande för Norrbottens kommuner. 

Kommunerna med lägst SD-stöd i kommunvalet

Pajala: 2,0 (noll mandat)

Norsjö 2,3 (ett mandat)

Åsele 2,4 (ett mandat) 

Arjeplog: 2,5 (noll mandat)

Vansbro: 2,8 (ett mandat)

Tomma listor 

I kommunalvalet ökade Socialdemokraterna mot 2014 medan tappet på fem procentenheter i valet till riksdagen innebar ganska exakt lika mycket som SD samtidigt ökade i Arjeplog. 

– Jag tycker att både politiker och media behöver prata mer om verktyget rösta blankt, säger Britta Flinkfeldt. De Arjeplogare jag känner är inte typen av människor som gillar SD:s politik, däremot finns det en hel del som använder argumentet "röra om i grytan". Tänk om 15 procent av Sveriges väljare hade röstat blankt i stället. Då hade vi kunnat prata om rätt saker i stället för om främlingsfientlighet och rasism hela tiden, säger S-kvinnan som tror att Sverigedemokraterna hade blivit representerade i fullmäktige om de hade haft en kandidat.

– Då hade de nog kommit in. De kom in förra gången men fick tom stol, även om det var på gärdesgården. 

"Rösta inte på oss"

Robert Håkansson, SD:s distriktsordförande i Norrbotten är av samma åsikt. 

– Hade vi haft någon att rösta på hade det sett annorlunda ut men vi gick aktivt ut och sa "rösta inte på oss", för att slippa ha tomma stolar, säger han och fortsätter: 

– Jimmie Åkesson är säkert en del av förklaringen till att vi växer här men folk har fått upp ögonen för vår politik även i Norrland. Vi har högre resultat på riksdagsnivå i Norrbotten än i Stockholm och Göteborg till exempel. Nu gäller det bara att de regionala och lokala resultaten ska följa efter. 

Och det ska ske menar han genom fler kandidater. 

– Främst gäller det att kunna visa att vi har seriösa företrädare och försöka få folk att våga kliva fram och visa att man vill stå på en lista. Medlemmar har vi i kommunerna, hävdar Robert Håkansson och meddelar att Norrbottens SD-register i dag rymmer drygt 750 medlemmar. 

– Sett till medlemsantal är vi starkast i Luleå men resultatmässigt gick det bäst för oss i valet i Gällivare där vi fick drygt 12 procent i kommunvalet. 

Rekord i SD-listor 

Att säga att det inte stod något namn på valsedlarna i de totalt nio kommuner i Norrbotten, Västerbotten och Dalarna där SD saknade egna lokala kandidater i kommunvalet är dock inte helt sant. 

Ett namn stod på sex kommuners listor: Robert Håkansson. Trots att han inte var valbar i fem av dem. 

SD-politikern säger att det handlade om taktik. Genom att låsa kandidatlistan förhindrades väljare att skriva ett annat namn på valsedeln och rösta in en kandidat som partiet inte vill ha.

– Jag har Sverigerekord i antal listor så vitt jag vet. Men vi var tvungna att sätta ett namn i de drabbade distrikten, då fick jag och mina kollegor i Västerbotten och Dalarna ställa upp, säger distriktsordföranden som dock tvingas konstatera att strategin inte gick helt hem.

– Vi fick mandat i Arvidsjaur och Haparanda där vi får tomma stolar nu. Folk röstade på oss ändå, säger Robert Håkansson som själv tar plats i regionfullmäktige och i kommunfullmäktige i Piteå kommun, den enda där han var valbar. 

Under den gångna mandatperioden har inte Sverigedemokraterna ingått i styret i någon kommun. 

 

Så röstade Pajala och Arjeplog

Pajala, val till riksdag 

S: 37,66

V: 20,01

SD: 16,47

 

Pajala, val till kommun

S: 29,21

V: 18,14

SD: 2,02

 

Arjeplog, val till riksdag

S: 35,18

SD: 20,28

V: 14,30

 

Arjeplog, val till kommun

S: 39,6

V: 27

SD: 2,56

 

Källa: Valmyndigheten

 

Fotnot: Inför året val infördes för första gången en spärr för kommunfullmäktige, vilket innebär att ett parti måste ha två procent av rösterna i kommuner med bara en valkrets, i kommuner med fler valkretsar krävs tre procent. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!