Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Balis besked – funderar på comeback

Hanif Bali lämnade både Moderaternas partistyrelse och Twitter efter den kritiserade publiceringen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra.
Foto: Christian Örnberg

Snart två månader efter att riksdagsledamoten Hanif Bali sparkats ut från Moderaternas partistyrelse berättar han vad det var som egentligen hände – och att han funderar på att göra en comeback på Twitter. 

– Jag håller på att göra en grej som de inte helt förstår, säger han om både den nuvarande partiledaren Ulf Kristersson och den tidigare Anna Kinberg Batra. 

Sedan Hanif Bali, efter en kritiserad publicering av en mejlkonversation, lämnade både M:s partistyrelse och Twitter har det varit tyst från riksdagsledamoten. Och när det var dags för partiets så kallade Sverigedagar – partiets sista stora möte innan valet – fanns han inte på plats. 

– Jag har lite ärenden i Stockholm så jag kunde inte vara där, säger han till Expressen. 

Nu väljer han däremot att berätta om tiden efter skandalen – och vad det egentligen var som hände internt när han plötsligt försvann, åtminstone från den del av offentligheten som utgörs av hans 90 000 följare på Twitter. 

– Det var väl ett gemensamt beslut. 

”Varit diskussion ganska länge”

Som togs på initiativ av partiledningen?

– Alltså. Det har varit en diskussion ganska länge om mitt twittrande med min partiledning. De fick väldigt mycket frågor om det och kanske tyckte att det var väldigt irriterande. De kanske ville prata om sina planer och sin politik i stället. 

Var det ett för hårt beslut? 

– Jag tänker så här: man kan köra solo, men kan inte köra solo alltför mycket. Du måste ha partiets stöd i saker du gör. Ibland får du inte stöd och det är ingen fara. Men det är ofta väldigt svårt att fortsätta när partiet är emot något. 

”Jag har en modell att bedriva opinion på som man historiskt sett inte gjort i Sverige”, säger Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Har tyglarna blivit annorlunda sedan partiledarbytet? 

– Nej, jag känner att jag haft bra relationer med båda. Det har inte varit några stora problem på det sättet. De förstår att jag håller på att göra en grej som de inte helt förstår, och jag förstår att de inte helt förstår. 

Vad är det för grej du gör som de inte förstår? 

– Jag har en modell att bedriva opinion på som man historiskt sett inte gjort i Sverige. Det handlar om en vana och man är inte van vid att man har en så personlig kontakt med väljarna som jag har. Jag tror att Birgitta Ohlsson hade liknande drag. 

”Lagt väldigt mycket energi”

Du har stuckit ut mycket även i dina åsikter i Moderaterna också, inte minst vad gäller migrationspolitiken. 

– När jag var runt och föreläste för två år sedan började jag alla föreläsningar med att säga ”Moderaterna tycker inte så här, men det borde de göra”. När jag håller samma föreläsning nu kan jag med stolthet säga att ”jag tycker så här och det är också vad Moderaterna tycker". Jag har lagt väldigt mycket energi på att försöka opinionsbilda inom partiet och fått väldigt mycket stöd för mina idéer. En stor del av den migrationspolitik vi antagit är ju min politik. Men jag sticker nog fortfarande ut i min tydlighet. Och det är det som uppskattas av väljarna. Folk vill veta vad man tycker och inte bara vilken den mest optimala onelinern för att få maximalt antal väljare är. 

Så vad tycker du kring den omdiskuterade migrationsuppgörelsen. Ska SD ingå eller inte? 

– Jag tror att en parlamentarisk utredning med alla partier vore den bästa modellen, inte att   regeringen skulle börja göra upp med parti ditten och parti datten. Dels vet vi inte hur valresultatet kommer att bli om man gör det innan valet, dels kanske finns partier – som inte håller med mig personligen och tvärtom – men som kanske har andra goda idéer. Det brukar vara så när man gör parlamentariska utredningar. 

Vilken är Moderaternas största utmaning just nu? 

– Vårt största problem för tillfället är just att offentligheten bedriver en debatt som inte är driven på sakfrågor utan på spel, och det är ett problem för Moderaterna. 

Kommer du komma tillbaka till Twitter? 

– Det är klart att någon gång kommer jag tillbaka. Jag har skrivit ett inlägg i veckan. Folk blir så oroliga annars. Så att alla journalister kan få reda på att jag fortfarande andas. 

Innan valet? 

– Kanske, kanske inte. Behovet av mig på Twitter kanske blir tillräckligt stort att jag får komma tillbaka. Vi får se. 

Detta har hänt

Den 9 mars avslöjade DN att UD misstänkte att mejl mellan departementet och journalisten Patrik Oksanen avlyssnats av en främmande makt. Mejlväxlingen handlade om en intervju med människorättsaktivister på Krimhalvön och hade – kort efter att den ägt rum – också begärts ut av Nyheter Idag, som har nära kopplingar till Sverigedemokraterna.

Efter att Oksanens intervju publicerats kritiserade Hanif Bali, via sitt Twitterkonto, hur intervjun kommit till och menade att UD "sålt in den". Han publicerade dessutom en skärmdump på mejlkonversationen mellan UD och Oksanen.

Efter den hårda kritiken som har riktats mot Bali efter detta lämnade han Moderaternas partistyrelse och berättade att han skulle sluta Twittra. 


För händelsen har Bali bett Oksanen om ursäkt.