Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Juholts mystiska besök i Stockholm

Valrörelsen har fått ett mystiskt besök i form av förre S-ledaren Håkan Juholt.

Tidigare i veckan smög han runt bland valstugorna i Stockholm och samlade på sig partiprylar – bland annat en keps från Kristdemokraternas Erik Slottner.

– Kepsen var Eriks kampanjkeps, som vi offrade för att göra Håkan glad, säger Martin Källstrand, pressekreterare på KD.

Nu berättar Håkan Juholt att han samlade in prylar till ett lotteri på Island.

Under måndagen och tisdagen inträffade något märkligt. Håkan Juholt, tidigare partiledare för Socialdemokraterna, sågs smyga runt vid valstugorna i centrala Stockholm.

Juholt, som i dag är ambassadör på Island, bar på en keps från Kristdemokraterna, en påse från Moderaterna samt en vindsnurra från Centerpartiet. På en bild poserar Juholt med Erik Slottner, gruppledare för Kristdemokraterna.

– Kepsen var Eriks kampanjkeps, som vi offrade för att göra Håkan glad, säger Martin Källstrand, pressekreterare på Kristdemokraterna.

Erik Slottner och Håkan Juholt. Foto: Martin Källstrand

Juholt minglade med moderater

På måndagen hängde Håkan Juholt vid Moderaternas valstuga på Medborgarplatsen. I handen höll han en pärm med partiets logga på.

– Han hängde faktiskt här två dagar i rad. Sedan var han förbi vid Sergels torg i går, så han hängde mycket hos oss moderater, berättar M-politikern Therese Lindström.

Håkan Juholt och M-politikern Therese Lindström. Foto: Therese Lindström

Juholts lotteri på Island

Håkan Juholt berättar att han på valdagen ska arrangera en valvaka för svenskar och intresserade islänningar i Reykjavik på Island. Han samlade därför in material från samtliga riksdagspartier, vilket är förklaringen till de mystiska prylarna från Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet.

– Där ska jag se till att alla partiernas material finns, så att man kan läsa broschyrer och partiprogram. Vi kommer också ha ett lotteri med partiernas prylar: allt från kepsar till knappar till batteriladdare och allt vad det är för någonting, säger Håkan Juholt och fortsätter:

– Så jag samlade på mig så mycket jag kunde på Hötorget och Medborgarplatsen för att presentera det för publiken på Island den nionde.

Så du har inte gått och blivit moderat?

– Jag är tjänsteman och tjänar staten. Valhemligheten gäller också mig, säger den tidigare S-ledaren.

Håkan Juholt med Expressens geting 2015. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Saknar du partipolitiken när du traskar runt bland valstugorna i Stockholm?

– Jag njuter av att få företräda Sverige på Island. Jag tycker att det är intressant och meningsfullt. Islänningarna är intresserade av Sverige och jag försöker få dem att bli ännu mer intresserade, berättar Juholt.

Vad tänker islänningar om svensk politik?

– Det finns ett intresse. Många islänningar har studerat i Sverige, till exempel de som har gått läkarutbildningar här. Jag törs inte spekulera i vad de tänker, men jag vet att valvakan kommer bli välbesökt. Därför ska jag erbjuda material från samtliga riksdagspartier. 

Håkan Juholt berättar att det stundande valet engagerar många svenskar på Island:

– Det är ett högt valdeltagande på ambassaden i Reykjavik. Det är många som har förtidsröstat och vi har öppet ytterligare tre dagar till. Vi har märkt av ett högt valdeltagande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!