Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav Fridolin: ”Vapnen och knarket måste bort”

Gustav Fridolin avsltuade sitt tal med en hyllning till Järvafältet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Onsdagen är Miljöpartiets dag på Järvaveckan.

På en presskonferens under eftermiddagen föreslog Fridolin mer läsning i skolan – men det var inte dagens enda nyhet.

I sitt tal på kvällen berättar utbildningsministern även att han vill införa hårdare straff.

– Gängen måste brytas. Vapnen och knarket måste bort, säger Gustav Fridolin.

Miljöpartiets dag på Järvaveckan präglades av klimat och utbildning. Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen berättade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att man vill lyfta högläsning och hållbar utveckling i en ny läroplan till skolan.

Under kvällens tal lanserar han ytterligare en nyhet – att Miljöpartiet vill införa hårdare straff mot för dem som rekryterar unga in i kriminalitet. Samtidigt vill man stärka avhopparverksamhet för personer som vill lämna kriminella gäng. Miljöpartiet vill även ha fler områdespoliser.

– Det här är en valrörelse som ofta skrämmer, säger Fridolin i sitt tal, och menar att avstånd mellan människor är det som gör honom mest rädd.

– Avstånd och solidaritet, det vill jag prata om i dag, säger han och möts av jubel från sina sympatisörer i publiken.

Vid ett tillfälle i början av talet säger han frasen ”Friends of Sweden, citizens of planet Earth” både på svenska och somaliska.

Fridolin om klimatet

Talets första hälft präglades mycket av klimatfrågan:

– Allt fler påverkas av fler och värre naturkatastrofer, säger Fridolin.

– Det handlar inte längre om okända, kommande generationer. Det är samma barn och barnbarn som vi hejar på vid fotbollsmatchen på Spånga IP.

Han menar att Miljöpartiet kan erbjuda politik som ger tåg som är ”snabbare än bilen och billigare än flyget”.

Publiken under Gustav Fridolins tal på Järvaveckan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Det gröna valet ska inte vara en uppoffring, det ska vara billigare enklare och roligare än det miljödåliga valet, säger han och fortsätter:

– Världen behöver länder som vågar, visar, tar ledarskap. Den rollen är nu Sveriges.

På temat klimat tar han upp en av vårens mest omdiskuterade frågor: flygskatten. I samband med det riktar han en känga mot alliansen och Sverigedemokraterna:

– Det var inte många månader sedan moderater, centerpartister, liberaler, kristdemokrater och sverigedemokrater tillsammans hotade att fälla regeringen för att stoppa en flygskatt som gör inrikesflyget 60 kronor dyrare.

Fridolin: ”Feministisk utrikespolitik”

Mot mitten av talet går Fridolin in på utrikesfrågor.

– Vi har fört en feministisk utrikespolitik. Vi har vågat stå upp och säga ifrån, också när det varit obekvämt. Som Sverige ska. Mot diktatur och förtryck. Vi har erkänt Palestina.

”Vi vill stärka straffen”

Sedan går han in på dagsläget i Sverige:

– För mig hänger arbetet för trygghet ihop med arbetet för miljön. Jag tror inte människor kan ta sig an de stora ödesfrågorna vi delar som mänsklighet, om man känner sig otrygg i sin vardag, säger Fridolin och fortsätter:

– Skolsegregationen ska brytas. Friskolor ska inte kunna ha system som kräver att du ska ha tänkt på att ställa dig i kö från BB.

Gustav Fridolin sa under sitt tal att han vill minska stressen i samhället. Foto: Expressen TV

Därefter går Fridolin in på den stora nyheten – att skärpa straff.

– Gängen måste brytas. Vapnen och knarket måste bort. Vi vill ha fler områdespoliser med bra relation till sitt område. Vi vill stärka straffen för den som rekryterar unga in i kriminalitet, säger han och fortsätter:

– Inga områden ska finnas där man känner att här behöver man flytta för att lyckas. Inte i bruksorten, inte i förorten.

Förslaget om läroplanen

– Ett barn som har läst har ett så stort ordförråd att man närmar sig vuxenåren. Ett barn som inte läst har det inte, säger Fridolin.

– Vi ger mer läsning i skolan. Ger mer stöd. Och alla förskolor får i höst ett litet bibliotek. Vi skriver in i förskolans läroplan att högläsning är en del av förskolan – alla förskolors uppgift.

Fridolins förslag om minskad stress och arbete

Samtidigt berättar Fridolin att han vill minska stressen i samhället – bland annat då den gör oss till mindre omtänksamma människor, säger han.

– Vi behöver en riktig arbetstidsreform. Miljöpartiet går till val på flera viktiga steg för att ta makten över tiden. Att bli av med osäkra anställningsformer, ring-och-spring och delade turer. Men också skapa möjlighet att byta löneökning mot sänkt tid. Ge rätt till utvecklingsledighet för att ta en ny väg i livet, säger Fridolin – och talar samtidigt om att de som arbetat i välfärden ska ha möjlighet att gå ner i tid i slutet av arbetslivet, utan att drabbas av lägre pension.

– Vi accepterar inte att ännu en generation kvinnor slits ut i arbetslivet och sedan tackas med lägre pension än män.

Fridolin avslutar talet med en hyllning till Järvafältet:

– Jag tar av mig barfota och tänker på allt det människor gör för varandra, säger han på svenska, engelska och somaliska.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!