Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gustav Fridolin sågas i hemlig MP-rapport

Språkröret Gustav Fridolin får utstå hård intern kritik inom Miljöpartiet, visar en hemlig rapport. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ
Gustav Fridolin med Isabella Lövin i bakgrunden. Foto: STINA STJERNKVIST / TT
Foto: Nya numret av Fokus.

Kritiska blickar vänds mot Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som har två nedåtgående val bakom sig. 

I en hemlig intern rapport riktas stenhård kritik mot partiledningen – och avslöjar interna slitningar i partitoppen, skriver Fokus. 

Flera miljöpartister frågar sig i om ett nytt regeringssamarbete är värt priset. 

Gustav Fridolin är inne på sin andra mandatperiod som språkrör för Miljöpartiet. 

Men under sin tid vid toppen har det gröna partiet stått för två raka val med nedåtgående kurva. I senaste valet landade partiet strax ovanför riksdagsspärren på 4,4 procent, samtidigt som partiet tappade hälften av sina mandat i landstingen. 

I en intern rapport – där statsråd, språkrör, riksdagsledamöter, statssekreterare och tjänstemän har intervjuats – riktas hård kritik mot språkröret Gustav Fridolin, avslöjar Fokus. 

En miljöpartist pekar på medlemssiffrorna och opinionssiffrorna som inte sett någon uppåtgående kurva. Andra miljöpartister påminner om hur Åsa Romson tvingades lämna 2016, samtidigt som Gustav Fridolin fick sitta kvar. Samtidigt beskrivs förtroendet för hans kollega Isabella Lövin som ”obrutet”.

Gustav Fridolin har tidigare kommenterat avgångskraven i Expressen – efter att Svenska Dagbladet rapporterat om att flera MP-riksdagsledamöter vill se en extrakongress för att besluta om Gustav Fridolins och Isabella Lövins framtid. 

– Just nu bär Isabella och jag förtroendet att ta de svåra men helt avgörande samtalet som krävs för att säkra att miljön har en plats vid bordet. En sak är säker: jag kommer inte leda MP i nästa valrörelse eftersom vi har rotationsregler, sade han då. 

MP:s språkrör Isabella Lövin pratar med S-ledaren Stefan Löfven. I bakgrunden Fridolin och Margot Wallström. Foto: OLLE SPORRONG

Hård kritik mot Gustav Fridolin i hemlig MP-rapport

Men det är inte bara Gustav Fridolins roll som språkrör som väcker kritik. 

Flera miljöpartister är missnöjda med hans roll som utbildningsminister under den senaste mandatperioden, skriver Fokus. Utbildningsministerposten beskrivs som en av de mest dyrköpta ministerposterna – Miljöpartiet fick totalt sex statsrådsplatser i Stefan Löfvens regering – som många menar inte resulterat i någonting. 

– Partiet verkar ha en otydligare profil i skolfrågorna nu än innan vi hade utbildningsministerposten, säger en person som Fokus beskriver som en ”partihöjdare”. 

Efter att Gustav Fridolin utsetts till ny utbildningsminister satte han ribban högt och lovade att rädda skolan på 100 dagar. Kritiken mot hans ministerinsats grundar sig både i löften som inte infriats och det faktum att få väljare anser att Miljöpartiet har bäst skolpolitik. I maj 2017 ansåg endast fyra procent att Miljöpartiet hade den bästa skolpolitiken, enligt SVT/Novus undersökning. 

I samma rapport kritiserar flera miljöpartister partiet för att prioritera fel politik och syftar på att skolan och migrationsfrågan har tagit för mycket plats på bekostnad av miljö- och klimatpolitiken. Samtidigt anser andra miljöpartister att partiet har fått en bättre bredd.

Avråder från att sätta sig i en ny regering

Ulf Kristersson har fått uppdraget att sondera möjligheterna till att bilda en regering – och skulle han misslyckas kan uppdraget gå vidare till Stefan Löfven. 

Men alla miljöpartister är långt ifrån övertygade om att sätta sig i en regering är den rätta vägen att gå. Flera av de intervjuade har kritiserat partiet för samarbetet med Socialdemokraterna som de menar kom till ett alldeles för högt pris, skriver Fokus. Inför de nya regeringsförhandlingarna avråder flera av de intervjuade MP från att sätta sig i en regering och pekar på den hårda migrationspolitik som S och M driver. Andra anser att MP bör ingå i alla tänkbara regeringskonstellationer, förutom den som inkluderar Sverigedemokraterna, för miljö- och klimatpolitikens skull. 

Riksdagsveteranen Karin Svensson Smith menar att fokus måste ligga på vilken klimatpolitik Miljöpartiet kan driva igenom.

– Kan vi inte visa att vi påtagligt minskar klimatpåverkan så ska vi avstå. Då är det bättre att vi befinner oss i opposition, säger hon till Fokus. 

Rapporten belyser också en ”bristande tillit” mellan regeringskansli och riksdagsgrupp där riksdagsledamöter inte litar på de gröna i regeringen och där politikerna misstror sina tjänstemän. 

– När inte ens riksdagsledamöterna är stolta över arbetet vi gjort utan hela tiden känt sig lurade. Hur ska man då kunna bedriva valrörelse, säger en miljöpartist. 

Flera miljöpartister påminner om att Åsa Romson tvingades lämna 2016, samtidigt som Gustav Fridolin fick sitta kvar. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!