Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav Fridolin: Jag slutar som språkrör

Gustav Fridolin meddelar att han inte ställer upp för omval som språkrör.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Därmed kommer Fridolin att lämna sin plats i maj.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Gustav Fridolin, 35, avgår i förtid som språkrör för Miljöpartiet nästa år, i samband partiets kongress. 

Fridolin uppger att han vill börja undervisa igen och ha mer tid för familjen.

– Det är för att vara schysst mot partiet, säger han om dagens besked i Expressens ”Bara politik”. 

Som efterträdare utpekas nu finansmarknadsminiustern Per Bolund.

– Det är såklart otroligt hedrande att ens komma på tanken för det, säger Bolund till DN.

Språkrörets besked är inte någon blixt från klar himmel. Fridolin meddelade i vintras att han tänkte lämna över till ett nytt språkrör senast 2020.

Nu kommer han att avgå i maj nästa år. Han kommer inte att ställa upp till omval vid kongressen då. Miljöpartiet har inskrivet i stadgarna att man inte kan vara språkrör mer än nio år i rad.

– Det är för att vara schysst mot partiet, men sedan kommer jag fortsätta med de samtal som pågår just nu, säger språkröret i Expressens ”Bara politik”.

Skulle avgå senast 2020

– Det var ingen hemlighet. Alla visste att eftersom vi har de här reglerna så att jag inte skulle sitta hela mandatperioden utan senast till 2020, säger Fridolin i Ekot.

Avgående språkröret får även frågan vad tiden i regering kostat Miljöpartiet.

– Det kostade väl drygt två procent, det var vad vi tappade i valet. Vi har sett det här bland ganska många av våra kollegor i Europa, att det sliter att sitta i regeringen, men många har sen kunnat komma igen och där har förtroendet växt sedan.


Gustav Fridolin och Isabella Lövin fortsätter att föra samtal under pågående regeringsbildning. Här med talman Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Planen är att Gustav Fridolin och Isabella Lövin fortsätter föra samtal om regeringsbildningen trots att han slutar som språkrör nästa år.  

Betraktades som politiskt underbarn

Gustav Fridolin har varit språkför i Miljöpartiet sedan 2011. Först i par med Åsa Romson, och sedan 2016 ihop med Isabella Lövin. Han kom in i riksdagen redan som 19-åring och har varit utbildningsminister i Stefan Löfvens rödgröna regeringen.

I Expressens ”Bara politik ” svarade han på frågan om vad han är mest stolt lyfter han fram det faktum att han tagit partiet in i regeringen för första gången. 

– Men också det vi har gjort. Vi har världens kanske mest radikala klimatlag, vi har skrotat avtal med Saudiarabien och jag har fått jobba med skolpolitiken som jag brinner för, säger han. 

Tror du vi är närmare en regering i dag än vad vi var dagen efter valdagen?

– Jag tror som Stefan Löfven sade i måndags, att vi har kommit närmare så tillvida att alla har pratat med varandra mycket mer. Men ingen har ju bytt position och ska man få ihop det så krävs det att man gör det. 

Gustav Fridolin berättar i programmet att han nu ska fokusera mer på att vara pappa till sina barn. 

– Båda mina barn har fötts under min tid som språkrör och det är ett jobb där telefonen alltid är närvarande. Man kan aldrig vara helt där för någonting kan alltid hända. 

Samtidigt riktar Gustav Fridolin kritik mot sitt eget parti. Språkröret har i dag en månadslön på 130 000 kronor – något han själv anser är alldeles för högt. 

– Vi har lite partiskatter som jag tycker borde vara högre. Titta nu har jag redan börjat kritisera mitt eget parti, säger han och skrattar. 


Åsa Romson och Gustav Fridolin delade på språkrörjobbet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expressens politiske kommentator K-G Bergström menar att Fridolins eftermäle inte blir så positivt trots att han länge betraktades som ett  politikens underbarn. Han har personifierat Miljöpartiets misslyckande.

– Det är lite sorgligt för tekniskt är han en av våra skickligaste politiker. Taktiskt och retoriskt. Men han har ändå misslyckats genom att prioritera makten och regeringsdugligheten så mycket, säger Bergström.

Bolund kan ersätta

Gustav Fridolin berättar på sitt Instagramkonto och på Facebook att han längtar efter att börja undervisa igen. Han ser också fram mot att ägna mer tid åt fru och barn.

"Det har inte alltid varit lätt. Det hade varit lätt att ge upp. Jag vet en del som nog hade blivit glada då. Men jag vill inte leva i deras Sverige", skriver Fridolin.

Att språkröret väljer att sluta är inte oväntat enligt de flesta politiska bedömare.

Politiska underbarnet: Gustav Fridolin 1999 då han var språkrör för Grön ungdom. Tre år senare valdes han in i riksdagen.
Foto: ARNE FORSELL / © BILDBYRÅN

– Han har lågt förtroende och Miljöpartiet gjorde ett dåligt val, konstaterar Expressens politikchef Martin Ahlquist.

Även Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att beskedet var långt ifrån oväntat.

– Jag tror att det var helt nödvändigt för honom att sluta, han hade i praktiken inte något val. Han började väldigt bra som språkrör men en lång tid av motgångar och ett antal skandaler har malt ner bilden av Gustav Fridolin, säger Furtenback till sr.se.

Löfven: En uppskattad kollega

Stefan Löfven, S, skriver enligt TT i en kommentar att han uppskattat Gustav Fridolin som kollega och samarbetspartner.

"Jag ser fram emot att fortsätta samarbetet med honom fram till maj och att tillsammans med Miljöpartiet fortsätta ta ansvar för Sverige", skriver Löfven.

Även språkröret Isabella Lövin ger en skriftlig kommemtar:

"Gustav är och förblir en centralgestalt för grön, medmänsklig politik och en engagerad och drivande utbildningsminister. Miljöpartiets rotationsregler innebär att han skulle ha slutat senast 2020, och jag förstår hans motiv bakom att avstå från att kandidera redan 2019".


Per Bolund nämns som en tänkbar ersättare som språkrör i MP.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Som ersättare efter Fridolin påtalas nu i spekulationerna bland andra finansmarknadsminister Per Bolund.

Även kulturministern Alice Bah Kuhnke har nämnts i sammanhanget.

Per Bolund kommenterar ryktena i Dagens Nyheter:

– Det är såklart otroligt hedrande att ens komma på tanken för det. Jag kan inte ge svar på den frågan nu i dag, säger han till DN.

Miljöpartiets båda språkrör brukar hamna långt ner i listorna över allmänhetens förtroende för partiledarna. I Demoskops mätning i oktober får Gustav Fridolin bara 15 procent och språkrörskollegan Isabella Lövin 19 procent, vilket var lägst av alla.


https://www.instagram.com/p/BpUD8rwH4q_/?hl=sv&taken-by=gustav_fridolin