Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schyman: Bort med könsuppdelning i idrott

Gudrun Schyman i ”Bara Politik”.

I riksdagsvalet 2014 föll Feministiskt initiativ på mållinjen med strax över tre procent. I dag ligger partiet under en procent i opinionen.

Partiledaren Gudrun Schyman gästar Expressen TV:s ”Bara Politik” för att ge sin syn på partiets stora tapp.

– Det är svårt när man hamnar i medieskugga, säger hon.

Feministiskt initiativ har kritiserats för att driva en otydlig valkampanj under årets valrörelse. Partiet har sedan valet 2014 dalat i opinionen, från strax över tre procent till under en. 

Samtidigt har paritet inflytande på kommunal nivå där spärren är lägre än riksdagens, med mandat i 13 kommuner. I kvällens ”Bara Politik” i Expressen TV gav partiledaren Gudrun Schyman sin bild av årets valrörelse och Feministiskt initiativs motgångar. 

– Flera tidningar har tagit bort oss från mätningarna, och det spelar roll. Vi är fortfarande en volontärorganisation och har inte de miljoner som de andra partierna spenderar på sina kampanjer, förklarar Schyman. 

Inte otänkbart med mixat fotbolls-VM

I Fi:s valmanifest skriver de bland annat att de vill avskaffa juridiskt kön.

– Människor ska kunna definiera sig själv på andra sätt än man eller kvinna. Ett alternativ är ett tredje kön, vilket man gjort i flera andra länder. De två kön som finns är otillräckliga, säger Schyman.

Partiet strävar också efter att den binära könsuppdelningen inom idrott avtar. Gudrun Schyman ser det inte som otänkbart att det i framtiden finns mixade lag inom till exempel fotbolls-VM.

– Uppdelningen som vi har i dag är inte längre relevant. Man får börja träna tidigt tillsammans och sedan kommer det här att utvecklas. Många kvinnor är bättre än män på fotboll. Jag tror att vi kommer att komma till en verklighet där kön inte är avgörande för hur vi presterar inom idrotten och andra sammanhang, säger Gudrun Schyman.

Inga planer att lägga ner politiken

Om Fi:s migrationspolitik säger hon:

– Målet är att alla ska kunna resa fritt oavsett varför vi flyttar på oss. I dag finns folk som flyttar på sig för att de måste, för att de flyr för sina liv. När temperaturerna stiger kommer fler att behöva flytta. Då måste det finnas ställen där folk säger ”välkommen, stanna här” och Sverige bör vara ett sådant land. Det första som vi vill nu är att återgå till lagstiftningen innan 2015, med permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

Gudrun Schyman har inte några planer att lägga av med politiken.

– Jag har inga sådana tankar. Jag har mycket erfarenhet och om inte jag kunde inte använda den för att stoppa den utveckling som sker inom politiken nu. Jag är oroad över att vi har en tillbakagång mot nationalism och repression. Människors värde håller på att urholkas och en vardagsrasism sprider sig. När de här idéerna sprids byggs de på av politiker som vill ha tiggeriförbud och stänga natthärbärgen. Den utvecklingen vill jag stoppa, därför ställer jag min kunskap och erfarenhet till förfogande. Jag vet att det kan vara på ett annat sätt. Därför behövs ett nytt parti i riksdagen, som kan stoppa en allians och minska SD:s inflytande. 

 

 

 

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • Wahlström: ”Stäng ner skiten”