Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Grönvänstern” – en ny möjlighet för Lööf

Partiledare Annie Lööf, Centerpartiet (C). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Liberalernas Jan Bjröklund. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trots sina 4,4 procent förekommer Miljöpartiet i tre av talmannens fyra regeringsalternativ.

Nu lanserar partiets grundare Per Gahrton även ett eget alternativ: MP+C+L med Annie Lööf i spetsen.

Ett logiskt förslag enligt statsvetare, men som sågas av den tidigare MP-ledamoten Carl Schlyter.

– Om tanken med en sådan regering är att hålla SD från inflytande är det extremt kortsiktig politik, säger han.

När talmannen nu lagt fram fyra regeringsalternativ som Andreas Norlén ser som mest sannolika förekommer Miljöpartiet i tre av dessa: En samlingsregering utan SD och V, en mittenregering med S+MP+C+L samt en grönblå allians+MP-regering.

Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) hoppas båda att det grönblå alternativet ska rädda alliansen. Lösningen har fått namnet ”Stockholmsmodellen” efter att samarbetet bidrog till maktskifte i staden.

Men utåt fortsätter Miljöpartiet att förespråka Stefan Löfvens linje, alltså en mittenregering med C och L. En grönblå budget skulle dessutom fällas av SD, menar språkröret Isabella Lövin.

– Vi skulle inte bli ett block som skulle klara en budgetomröstning, för att SD skulle kunna fälla en allians-MP-regering genom att rösta på S budget, sa hon efter mötet med talmannen på måndagen. 

Gustav Fridolin ska avgå som språkrör och biträdande finansminister Per Bolund har pekas ut som hans efterträdare. Att Bolund är mer mittenorienterad har även setts som en nyckel till att få över MP till alliansen.

– Det är att överdriva min betydelse för partiet, säger Fridolin.

LÄS MER: Fridolins hastiga avhopp kan bli Kristerssons räddning

Miljöpartiets grundare Per Gahrton 2003. Foto: MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Förslaget: Regering med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna

Lövin medger samtidigt att Miljöpartiet i Stockholm fick igenom mycket sakpolitik genom att byta block. På riksplan behövs dock fler samtal med C och L, menar hon.

– Alliansen är tydligt splittrade och vi har en värdegemenskap med två av partierna. Det är mer naturligt om vi kan samarbeta med dem, sa Lövin.

På Expressen Debatt lanserar Miljöpartiets grundare Per Gahrton ett fjärde alternativ där MP ingår: ”Grönvänstern” med MP+C+L och Annie Lööf i spetsen. 

En sådan regering skulle accepteras av M och S samtidigt som man stänger ute SD, tror Per Gahrton och drar paralleller till Ullstenregeringen 1978-79. 

Även statsvetarprofessorn Li Bennich-Björkman tycker att alternativet MP+C+L är både logiskt och genomförbart.

– Det är en möjlig regering som inte skulle få en majoritet emot sig, säger hon.

Statsvetaren Li Bennich-Björkman. Foto: PRESSBILD

Carl Schlyter: Skulle gynna SD

Förslaget sågas dock av den tidigare MP-ledmoten Carl Schlyter. Han lämnade riksdagen i årets val eftersom han tycker att partiet har svikit sina ideal.

Han tror att Miljöpartiet rör sig högerut för att visa sig regeringsdugliga i båda läger. Även om det bara har varit möjligt med små miljöreformer är dessa symboliskt viktiga för partiet, menar Carl Schlyter.

– Efter fyra år i regering vill man så gärna känna att man har varit framgångsrik. Men utsläppen har inte minskat och de sociala klyftorna har ökat, säger han och fortsätter:

– Om man gör analysen att stora visioner är orealistiska är det logiskt att samarbete med de partier som försvarar det gamla ekonomiska systemet och försöka göra deras politik lite bättre.

Den tidigare MP-ledmoten Carl Schlyter Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Carl Schlyter anser att den bästa lösningen är en S-regering, som skulle ge missnöjda väljare fler oppositionsalternativ än SD. 

En MP+C+L-regering skulle i stället gynna SD, menar han.

– Folk kommer garanterat bli missnöjda och söka sig till populisterna. Om tanken med en sådan regering är att hålla SD från inflytande är det extremt kortsiktig politik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!