Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Perssons vassa kritik – mot regeringen

Göran Persson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Isabella Lövin och Stefan Löfven. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Göran Persson och Expressens Niklas Svensson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Göran Persson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den tidigare statsministern Göran Persson (S) uppmanar statsminister Stefan Löfven att höja flygskatten.

– Det är fullständigt naturligt, säger han under en utfrågning i kvällens "Bara Politik" i Expressen TV.  

Samtidigt kritiserar han regeringens krisberedskap under sommarens skogsbränder. 

Göran Persson gör i kväll ett av få medieframträdanden i valrörelsens slutspurt när han frågas ut i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

I programmet uttalar han sig bland annat om regeringsfrågan, pensionerna, migrationspolitiken, Socialdemokraternas vallöften och Sverigedemokraternas framgångar. 

Han talar också om sommarens skogsbränder och temperaturrekord – och böndernas utsatthet. 

Göran Persson: Stor brist på beredskap

På gården hemma i Torp i Södermanland har Göran Persson i dag hundratals kor, och han har upplevt samma foderbrist som många andra. 

– Men fördelen är att jag har min gård vid vatten, så vattenfrågan har aldrig varit ett problem. Men det är klart att det är foderbrist. Å andra sidan ska sägas att har man inte mjölkkor utan en köttbesättning som jag har, då klarar de sig ganska länge på rätt magert foder. 

Samtidigt som skogsbränderna rasade som värst tvingades Sverige vädja till EU. Vad tänker du om att vi inte har bättre beredskap själva?

– Det är en stor brist. I slutet av den här sommaren såg vi att man äntligen fick ordning på sin organisation. Då hade man helikoptrar som stod i beredskap i södra Sverige när skogsbränderna där började dyka upp, då kunde man snabbt göra en insats. Det där är ingen "rocket science", det behövs inget geni för att räkna ut det där. Vi behöver utrustning och vi behöver vatten och människor som håller uppsikt. 

I kvällens "Bara Politik" ser du en 30 minuter lång intervju med ex-statsministern. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Göran Persson kritiserar regeringen

Samtidigt menar Göran Persson att skogsbränderna är en effekt av att glesbygden avfolkas. 

– Det kan brinna ganska länge på vissa platser i Sverige innan man upptäcker att det brinner, och då är skadan redan skedd. 

Det låter som att du också är kritisk mot den nuvarande regeringen?

– Ja, jag är kritisk mot hela det svenska samhället. Fortfarande är det ju så efter denna sommar att det är väldigt många som går runt och tycker att det har varit mysigt, häftigt och skönt. Det har det inte varit. Det har varit varmt och skrämmande – och bitvis också fullständigt onormalt. 

I kvällens program får Göran Persson också frågan om han anser att vi bör flyga mindre. 

– Ja, det anser jag, säger han. 

Uppmaningen till Stefan Löfven

Gör du själv det?

– Ja, det gör jag. Men inte därför att jag tagit aktivt ställning, utan för att flygandet av andra skäl har minskat. Men i det ögonblick då vi börjar beskatta flygandet hårdare och flyger mindre så kan du vara alldeles övertygad om att flygindustrin kommer att forta på sin tekniska utveckling och minska sitt koldioxidavtryck.  Utan den signalen från myndigheter och regeringar fortsätter man som förut och spyr ut sina avgaser över jordklotet. 

Så när Miljöpartiet nu säger att man vill höja flygskatterna mer framöver – då har de rätt?

– Ja, jag tycker att det är fullständigt naturligt. Varför skulle vi inte acceptera en sån ordning när vi i snart 50 år har beskattat bensinen för bilar på så sätt. Det har aldrig någonsin varit någon tvekan på den punkten. Det har ju drivit fram bilar som numera är mycket snålare. 

När det gäller bensin- och dieselskatten anser han dock att taket är nått. 

– Där tror jag prisinstrumentet är tillräckligt skarpt och kraftfullt. Det behöver inte skärpas mer.