Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson: Ulf Kristersson blir näste statsminister

Göran Persson sätter press på Annie Lööf.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
C-ledaren Annie Lööf.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ulf Kristersson blir näste statsminister som ledare för en M-KD-regering. 

Det säger förre statsministern Göran Persson (S) i SVT:s Agenda.

Samtidigt pekar han ut L och C som de nya vågmästarna som kommer att spela en nyckelroll i regeringsbildningen.

Tidigare statsministern Göran Persson gjorde flera utspel i regeringsfrågan på måndagen. Han framträdde både i SR:s Studio Ett och i SVT:s Agenda – och säger dels att Stefan Löfven gör rätt i att sitta kvar, dels att Ulf Kristersson troligen blir näste statsminister.

Han säger i Agenda att det slut blir Ulf Kristensson som bildar en regering med M och KD som medlemmar. Men först efter många vändor.

"Dramatisk process"

– Jag tror att det blir så. Den skulle tolereras av SD och mittenpartierna. Men det blir en dramatisk process där man kanske röstar några gånger i statsministerfrågan innan det blir klart, säger Göran Persson i Agenda.

Den tidigare S-statsministern säger att Liberalerna och Centerpartiet kommer att spela en avgörande roll för regeringsbildningen.

– De är de nya vågmästarna i svensk politik. Jag tror de har svårt att sätta sig i en regering som är beroende av Åkesson. De har svårt att släppa fram en S-ledd regering, i alla fall i början av mandatperioden. Men här kan hända mycket, säger han.

Liberalernas partiledare Jan Björklund stämmer in i Göran Perssons SD-vinkel. 

– Alliansen vill bilda regering. Men vi kommer inte att ge SD någon makt och förhandla med dem. Vänsterpartiet har den haft rollen och Sjöstedt har haft en utpressarroll mot regeringen. Vi kommer inte ge Åkesson samma roll, säger han och betonar att alliansens öde hänger på det: 

– Skulle någon öppna upp för samarbete med SD, då spricker alliansen. Nu måste vi forma en gemensam politik över blockgränsen med S och/eller MP.

Åkesson: C och L borde fimpas i alliansen

SD-ledaren Jimmie Åkesson menar å sin sida att detta är nödvändigt för Ulf Kristersson om han vill leda en alliansregering.

– Jag förstår inte hur Kristersson kan bilda en alliansregering utan oss. De kommer inte få nåt inflytande då. Det är rimligt att vi får större inflytande, säger han i SVT:s ”Agenda”:

– Jag har bjudit in både Kristersson och Busch Thor för informella samtal. Jag vill veta hur de tänker. Men de har tackat nej. Det blir svårt att bilda en alliansregering. Ulf Kristersson skulle behöva fimpa C och L – det är lättare att bli statsminister utan dem.

"Löfven gör rätt"

Både Jan Björklund och M:s partisekreterare Gunnar Strömmer sa i SVT att Stefan Löfven borde lämna statsministerposten så snart som möjligt.

Göran Persson anser däremot att Stefan Löfven gör helt rätt i att sitta kvar.

– Stefan Löfven gör rätt som sitter kvar som statsminister. Han följer en praxis som vi haft förut. Den har uttryckts av Reinfeldt tidigare. Det stora blocket tar ansvar för detta. Det innebär ju inte att det blir en lätt resa för Löfven, säger han i Studio Ett.

M och S osannolikt alternativ

Persson anser dock att en koalition mellan de två stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna är något man ska vara försiktig med.  

– Vi ska vara väldigt försiktiga med att använda en koalition mellan S och M i regeringen. Den typen av samarbete ska användas när Sverige är i en verkligt farlig situation. Där är vi inte nu, säger den tidigare statsministern.

På frågan om vilken regering som han vill se svarar Persson:  

– Stefan Löfven kan fortsätta i regeringen. Han har legitimitet för det, definitivt. Sedan får vi se vad C och L säger.

Detta vill däremot Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen, se. 

– Vi vill se en regering över blockgränsen. Oavsett vilken regeringsbildning vi har, så kommer det största partiet aspirera på att vara statsminister. Så har det varit i varje alliansregering, säger Ygeman i ”Agenda”.