Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göran Persson utesluter koalition mellan S och M

Ulf Kristersson borde pröva att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, säger Göran Persson i Bara Politik.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Det skulle vara en fullt möjlig regering”, säger den förra statsministern.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Liberalerna och Centerpartiet har avgörandet i sina händer, om Kristersson skulle följa Perssons idé.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson borde pröva att samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet. 

Det kontroversiella uttalandet gör nu förra statsministern Göran Persson. 

– Sett till program, tradition och inriktning för Sverige skulle det säkert vara en fullt möjlig regering, det tror jag, säger han i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Den tidigare statsministern Göran Persson gästade i går kväll Expressens politikmagasin Bara Politik och spekulerade då bland annat om olika regeringskonstellationer efter valet.

– Kanske är det så att Moderaterna på något sätt förbereder för att plocka in SD i regeringen. De som har avgörandet då är Liberalerna och Centerpartiet. Om de accepterar en högerregering med Kristersson som stöds av Sverigedemokraterna, då blir det så. Men då ska Björklund därefter gå hem till sina barn och förklara varför – och det kanske inte är så enkelt. 

LÄS MER: Göran Perssons vassa  kritik – mot regeringen

Göran Persson tycker att Ulf Kristersson borde pröva samarbete med SD

Men Göran Persson uppmanar Moderatledaren Ulf Kristersson att pröva. 

– För de borgerliga är det något som ligger inom räckhåll. Lyssnar man på borgerliga väljare och särskilt moderata väljare så vill dom ju ha det här samarbetet. Då tycker jag att de ska pröva det, så får vi se hur långt det går och hur långt det räcker.

– Sett till program, tradition och inriktning för Sverige skulle det säkert vara en fullt möjlig regering, det tror jag. 

Du säger att M ska pröva det här?

– Ja, det är klart att de ska pröva det här, så får de se vad det är värt. Särskilt som de har en intern partiopinion som växer. För Moderaterna är det ju så att om dom nonchalerar den här utmaningen, då är Sverigedemokraterna snart varaktigt större än Moderaterna och då blir det moderata parti som vi känner som den svenska högerns företrädare reducerat till ett mittenparti som är ganska likt Liberalerna.

LÄS MER: Persson om nya asyl- prognosen: ”Går inte”

Göran Persson om SD:s framgångar inför valet 2018

Göran Persson analyserar samtidigt orsakerna till Sverigedemokraternas opinionsframgångar de senaste åren. 

– En del av SD:s framgångar, som de flesta stora partier förfasar sig över, beror på att de har haft ett stöd på den svenska landsbygden av människor som tycker att de har blivit övergivna. Människor jag möter på landsbygden frågar sig varför de ska betala skatt: ”Vi får ju ingenting för pengarna”. 

Och Göran Persson ger de besvikna landsbygdsborna rätt. 

– I det här fallet har de kanske en poäng, för skolan har stängt, ålderdomshemmet är borta, den kommunala lekplatsen är igenvuxen och butiken är borta sen länge. Men de lever sina liv och betalar högre skatt än de som får en bra service. Det där måste man ta tag i. Vreden tar sig uttryck i att man vill straffa de etablerade partierna. Och det borde S, M och andra lyssna till. 

LÄS MER: Löfven: Ingen skyldighet att släppa fram alliansen

Göran Persson utesluter Vänsterpartiet – och en storkoalition med M

I programmet slår Göran Persson också fast att Vänsterpartiet kommer att stå utanför en S-ledd regering även framöver – och han utesluter en storkoalition mellan S och M. 

– Vi har full sysselsättning i Sverige, vi har ingen inflation, vi har bra ekonomisk tillväxt, en negativ ränta, vi har nästan det mesta på plats. Att i det läget kalla in en storkoalition, det är att skjuta mygg med kanoner. Läget kan uppstå i en nationell krissituation och då ska det användas, men där är vi inte nu. 

När Göran Persson för elva år sedan avgick som statsminister hade partiet just fått 35 procent av rösterna i valet. Sedan dess har partiet tappat ytterligare tio procentenheter. 

Vad var det som gick fel?

– Det är en bra fråga, och den är inte givetvis så enkel att svara på. Men med facit i hand tycker jag att vi skulle ha haft en tydligare politik för rättvis fördelning. Sverige har ju under den här perioden blivit riktigt rikt. Det har gått bra för Sverige, men det finns många människor som upplever att de lämnas efter. Det där har varit socialdemokratins uppmaning och uppgift i alla tider. Kanske har vi varit för dåliga på att möta den under de gångna tio åren. 


Göran Persson om...

Höjd flygskatt:

Ja, jag tycker att det är fullständigt naturligt. Utan den signalen från myndigheter och regeringar fortsätter man som förut och spyr ut sina avgaser över jordklotet. 

Den varma sommaren:

Det är väldigt många som går runt och tycker att det har varit mysigt, häftigt och skönt. Det har det inte varit. Det har varit varmt och skrämmande – och bitvis också fullständigt onormalt. 

Krisberedskapen vid skogsbränder:

Det är en stor brist. Men det är ingen "rocket science", det behövs inget geni för att räkna ut det där. Vi behöver utrustning och vi behöver vatten och människor som håller uppsikt. 

Den tidigare invandringspolitiken: 

Man släppte loss en migrationsvåg som inte var praktiskt möjlig för Sverige att ta ansvar för. Det där går inte att svälja. Det gör att vi under lång tid kommer att ha en situation i våra kommuner där människor är öppet arbetslösa och har svårt att komma in på arbetsmarknaden. 

HÄR SER DU EXPRESSENS PARTILEDARDEBATT