Göran Persson: Klokt med nyval

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Tidigare statsministern Göran Persson kritiserar nu talmannen Andreas Norlén för den segdragna regeringsprocessen.

I en stor intervju för Expressen förutspår han samtidigt att jakten på nästa statsminister slutar med nyval. 

– Jag tror att det här kan fortsätta ända fram till ett nyval, och det är kanske ett nyval som behöver genomföras för att partierna ska få mandat att göra någonting som de sa i förra valrörelsen att de definitivt inte skulle göra.

Göran Persson har de senaste veckorna medvetet valt att ligga lågt och inte kommentera den pågående regeringsprocessen. Men nu väljer han att bryta tystnaden i en stor intervju för Expressen – en vecka före statsministeromröstningen i riksdagen. 

Hur kommer det att gå för Kristersson på onsdag?

– Nu får vi vänta och se vad Centerpartiets riksdagsgrupp säger. Det är mittenpartierna som har avgörandet, säger Göran Persson, som var statsminister under åren 1996-2006. 

Men Annie Lööf säger att det är ”helt osannolikt att de skulle ändra sig” och Jan Björklund är lika tydlig. 

– Ja, och därmed är det ju så att Ulf Kristersson inte blir vald i omröstningen, så det är ett nytt läge i svensk politik. Vi har tre block i svensk politik nu, precis som jag sagt tidigare. 

Göran Persson: "Väldigt smärtsamt för många"

Men enligt Göran Persson har dagens partiledare – Stefan Löfven, Ulf Kristersson och de andra – haft svårt att acceptera det nya politiska landskapet. 

– Det är säkert väldigt smärtsamt för många, och särskilt svårt blir det ju om man inom de här blocken också får förskjutningar i storlek mellan partierna. Om Moderaterna nu går bakåt och Sverigedemokraterna framåt, då är det en ny situation igen. Centerpartiet och Liberalerna har också ett väldigt utsatt läge, medan de rödgröna är lite mer skyddade i den här situationen. 

Göran Persson tror att regeringsprocessen de närmaste veckorna kan leda fram till ett nyval, eller extra val som det formellt heter. Om talmannen misslyckas med att få en föreslagen statsminister tolererad av riksdagen utlyses detta automatiskt. 

Göran Persson kritiserar talmannen för att processen tagit så lång tid.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Jag tror att det här kan fortsätta ända fram till ett nyval, och det är kanske ett nyval som behöver genomföras för att partierna ska få mandat att göra någonting som de sa i förra valrörelsen att de definitivt inte skulle göra. Det kanske kräver ett nyval, säger den tidigare statsministern. 

S, M och SD vinner på nyval, tror Persson

Det är kanske till och med bra om vi kommer dit?

– Ja, ska man göra väldigt stora förändringar i svensk politik, och man har haft en valrörelse som tydligt har låst fast partierna i de gamla positionerna, så är det nog klokt att gå till ett nyval och berätta att vi behöver ha ett nytt mandat. 

Tidigare statsministern Göran Persson bryter tystnaden i dag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Många menar ju att det skulle gagna de stora partierna – S, M och SD – tror du det också?

– Ja, jag tror att det nog skulle kunna vara så. Men då är väl det ytterligare en faktor som de två partierna i mitten får väga in, och det gör de säkert redan. 

Samtidigt riskerar Liberalerna och Miljöpartiet att ramla ur riksdagen?

– Ja, samtidigt ska vi veta att det kan ändra sig snabbt i en valrörelse. Vi såg ju hur det såg ut för Kristdemokraterna i somras, och sedan gjorde de ett av sina bättre val. Så man ska vara försiktig med att dra sådana slutsatser. Vem som vinner och förlorar på ett nyval ska man nog låta vara osagt. Däremot ger det partierna en möjlighet att uttrycka sig lite mer försiktigt i regeringsfrågan. 

Rosengren vill ha tidsbegränsning

Talmannen Andreas Norlén har tidigare kritiserats av bland andra SD-ledaren Jimmie Åkesson och förra S-valgeneralen och statssekreteraren Jan Larsson för att regeringsprocessen tar för lång tid. Tidigare näringsministern Björn Rosengren, som också är nära vän Göran Persson, har föreslagit att regeringsprocessen i framtiden begränsas till 120 dagar. 

Tidigare näringsministern tycker att regeringsprocessen behöver tidsbegränsas.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men talmannen har hållit emot. 

– Det är ett komplicerat politiskt läge där partierna aktivt måste samtala med varandra för att föra processen framåt. De har i sådana här lägen också ett internt arbete att göra. Tidsaspekten är viktig men det är också viktigt att ha respekt för att partiernas arbete kan ta viss tid, sa Andreas Norlén för ett par veckor sedan. 

Göran Persson kritisk till segdragen process

Nu riktar även Göran Persson kritik mot talmannens sätt att resonera – när han får frågan om hur Stefan Löfven och Ulf Kristersson spelat korten hittills: 

– Det är inte de som har bestämt hur det ska spelas, utan det är talmannen och kanske också de vice talmännen. Det är ingen tvekan om att det här med att avstå från att rösta om statsminister skapar en situation där man kan fortsätta väldigt länge utan att någon tar en annan politisk risk än anseendet för det politiska systemet. Jag tycker att det är på tiden att man röstar. 

Talmannen borde ha skyndat på det här tidigare?

– Ja, jag tycker nog det – även om jag inte har varit inne på det på så sätt. Det är ganska märkligt att det tog så lång tid.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, sa efter talmannens möte på onsdagen att partiet inte är avvisande till att Centerledaren Annie Lööf får ett sonderingsuppdrag om Ulf Kristersson förlorar omröstningen på onsdag. 

– Det är väl rimligt att talmannen får gå fram och pröva de alternativ han tror skulle kunna nå framgång. 

Miljöpartiet meddelade samtidigt att de gärna ser att Annie Lööf får nästa sonderingsuppdrag.

Talmannen ville i går inte svara på frågan hur han tänker agera om partikamraten Ulf Kristersson förlorar omröstningen. 

Ulf Kristersson måste senast på måndag informera talmannen om vilka partier som ska ingå i hans regering.