Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Göran Hägglund: M kan styra själva

Förra KD-ledaren Göran Hägglund. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alliansen. Foto: OLLE SPORRONG

Förra KD-ledaren Göran Hägglund tycker att Ulf Kristersson ska pröva stödet för en alliansregering i en omröstning i riksdagen. 

Om SD då röstar nej borde han i stället försöka bilda en enpartiregering.

– Man borde pröva den lösningen, säger han till Expressen. 

Efter elva år som partiledare lämnade Göran Hägglund rikspolitiken i april 2015. Sedan dess har han verkat i näringslivet, som styrelseproffs och rådgivare. 

Men nu bryter han tystnaden kring det osäkra parlamentariska läget och regeringsbildningen. 

– Det här måste få ta en del tid och jag tycker det är bra att Ulf Kristersson fört samtal med Socialdemokraterna för att få besked om deras position i det här läget. Men nu bör man gå vidare med andra alternativ, steg för steg, säger den tidigare KD-ledaren. 

Göran Hägglund: Beredda att pröva möjligheterna

Enligt Göran Hägglund, som också intervjuades om detta i SVT:s Morgonstudion i morse, är det nu rimligt att stödet för Ulf Kristersson som statsminister prövas i riksdagens kammare. 

– Beskedet bör då vara att allianspartierna är beredda att pröva möjligheterna att bilda en regering tillsammans utifrån det program som väljarna gett dem mandat att genomföra. Samtidigt kan man säga att det inte blir några förhandlingar med Sverigedemokraterna, men att programmet innehåller mycket som de rimligen borde kunna acceptera. 

Om Sverigedemokraterna i det läget fäller en alliansregering bör nästa steg vara en enpartiregering, enligt Göran Hägglund. 

– Jag har svårt att se någon lösning som är fantastiskt bra. Man får välja mellan ett antal halvdana försök till lösningar, och ett sådant försök skulle kunna vara en enpartiregering. 

Varför inte en regering med både M och KD?

– Jag utesluter naturligtvis inte det. Men ett parti har färre restriktioner än vad två eller tre partier har, när man ska förhandla. Att förhandla i två led är erfarenhetsmässigt väldigt svårt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!