Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fyra kvinnor berättar: Därför övergav vi Gudrun Schyman

Gudrun Schyman på valvakan på söndagskvällen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Feministiskt initiativ fick 3,12 procent förra valet – i år rasade man till 0,4 procent. 

Samtidigt ökade Vänsterpartiet med 2,2 procentenheter.

– Många kände sig väldigt svikna efter valet 2014, säger Linnea Christiansson, 22, som i år gick från just Fi till V.

– Det är den rörelse vi kan se, säger partiledaren Gudrun Schyman om väljarflykten.  

Valet 2018 blev valet då småpartier som Feministiskt initiativ och högerradikala Alternativ för Sverige krossades av de mer etablerade partierna.

I valet 2014 fick Fi 3,12 procent. I år, när samtliga 6 004 valdistrikt är räknade, rasar man till 0,4 procent.

Expressen har pratat med fyra kvinnor som alla röstade på Feministiskt initiativ i förra valet – men som i år övergav partiet.

Feministiskt initativs valvaka på söndagskvällen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Linnea, 22: ”Många kände sig svikna”

Linnea Christiansson, elevassistent och bloggare från Stockholm, röstade på Feminstiskt initiativ i förra valet. Det är dock något som 22-åringen ångrar i dag:

– Många visste att det var dödsdömt från första början, men Fi var tydliga med att det inte spelade någon roll om de inte kom in i riksdagen. De skulle få mer bidrag och kunna skapa en rörelse. Det lockade många, säger Linnea.

Linnea Christiansson, 22. Foto: Privat

– Sen gick tre och ett halvt år, och man såg ingenting av dem. Det var helt knäpptyst. Det blev ingen rörelse, och därför tror jag att många kände sig väldigt svikna.

Inför årets valrörelse har Linnea i stället engagerat sig för Vänsterpartiet.

– Men om Fi hade haft en mer synlig valrörelse och ett större engagemang hade jag kanske röstat på dem, säger Linnea – som anser att Fi i Stockholm har varit viktiga då de stöttat V:s förslag.

Selma, 22, ville inte kasta bort sin röst

Selma Brodrej, 22, studerar i Frankrike – och röstade på Fi 2014.

– Det var en helt annan diskussion då. Jag kände att övriga partier inte riktigt uppmärksammade feminismen på samma sätt som Fi gjorde, säger hon.

Selma Brodrej, 22. Foto: Privat

I valet 2018 hamnade Selmas röst på Vänsterpartiet. Hon berättar att delvis berodde på en rädsla för att SD skulle få ökat inflytande – vilket gjorde att hon inte vågade rösta på ett parti som förmodligen inte skulle komma in i riksdagen. 

Filippa, 24: ”Är mer påläst nu”

Filippa Sande är 24 år gammal och studerar i Umeå. Även hon övergav Feministiskt initiativ för Vänsterpartiet i år:

– Förra valet var mitt första val. Jag var inte riktigt lika politiskt insatt då. Jag var väldigt inne i den feministiska och intersektionella frågan då, så det kändes ganska självklart. Fi hade medvind, och jag var så övertygad om att de skulle komma in. Det kändes som att luften gick ur dem när de inte gjorde det.

Filippa Sande, 24. Foto: Privat

Filippa uttrycker att hon i år gjorde ”ett mycket mer aktivt och genomtänkt val”, och att hon känner sig mer påläst.

– Den feministiska frågan är fortfarande jätteviktig för mig, men det känns som att min analys har djupnat de senaste åren. Jag är mer intresserad av fördelningspolitik och ekonomisk politik nu. Vänsterpartiet är också en viktigare röst i det politiska klimatet.

Hanna, 24: ”Saknar socialism”

Hanna Nyberg, 24, studerar till psykolog och bor även hon i Umeå. 

Hanna röstade på Fi i valet 2014, bland annat på grund av ett ”feministiskt uppvaknande”. I år röstade hon i stället på Vänsterpartiet både kommun, landsting och riksdag.

Hanna Nyberg, 24. Foto: Privat

– De är inte lika tydliga med vad de har för ekonomisk politik. De säger att deras ideologi är antirasism och feminism – men jag saknar socialism. Jag tycker att det är ganska tydligt att de inte vill marknadsföra sig själva som ett socialistiskt parti. För mig går socialism hand i hand med feminism och antirasism, säger Hanna.

Schyman: ”Plågsamt att se”

Gudrun Schyman, en av partiledarna för Feministisk initiativ, är bedrövad efter gårdagens valresultat. 

– Det är en väldigt bekymmersam utveckling för hela samhället. Jag tycker att det är plågsamt att det är så stora framgångar för nationalistiska och traditionalistiska tankegångar, säger hon.

Gudrun Schyman på valvakan på söndagskvällen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gudrun Schyman menar att utvecklingen har skapat en oro hos hennes väljare – som då ska ha sökt sig till Vänsterpartiet i första hand.

– Det är den rörelse som vi kan se. Några har kanske även tagit vägen till Miljöpartiet och Socialdemokraterna, säger hon.

Gudrun Schyman är dock tydlig med att hon sitter kvar som partiledare – och berättar att man nu satsar på framgång i EU-valet nästa år.

Statsvetaren pekar på bilden av ett ödesval

Ett småparti skrällde rejält: Demokraterna. Partiet fick hela 17,2 procent i kommunvalet i S-märkta Göteborg – endast 3,1 procentenheter mindre än Socialdemokraterna.

Överlag fick landets småpartier dock låga resultat i valet – exempelvis Alternativ för Sverige, som grundades i mars av en rad sparkade SD-politiker. Det högerradikala partiet hamnade i kategorin ”övriga partier”, som endast fick 1,4 procent av rösterna. Den här kategorin var hela 2,5 procentenheter större i valet 2014.

Statsvetaren Jenny Madestam tror att småpartiernas misslyckanden beror på väljarnas rädsla att kasta bort sina röster:

– Ju mer avgörande valet uppfattas av väljare, ju mindre benägna blir folk att lägga sin röst på ett parti som inte kommer in i riksdagen. I EU-parlamentsvalet eller i de kommunala valen tar väljarna ut svängarna mer, för det uppfattas inte som lika avgörande, säger hon.

Jenny Madestam bekräftar även väljarflykten från Fi till V:

– Feministiskt initiativs potentiella väljare vill inte ha en alliansregering. Då vågar de inte rösta på ett parti som kanske inte kommer in i riksdagen, säger hon – och menar att Vänsterpartiet effektivt har lyckats fånga upp dessa väljare.