Regeringen vill bygga nya stambanor för höghastighetståg. Det har både Miljöpartiet och Socialdemokraterna gjort klart.
Frågan har dock varit tidsplanen och finansieringen.
– Miljöpartiet tycker att det är viktigt att det görs med en snabb tidsplan. Det är så vi kan säkra att den här stora investeringen också leder till många nya bostäder, att landet växer samman och att vi får bättre arbetsmarknadsregioner, säger Gustav Fridolin.
Du pratar om en snabb tidsplan, vad innebär snabb?
– Den möjlighet som Trafikverket och Sverigeförhandlingen skissat på är ju att man skulle bygga detta på ett sådant sätt att det kan vara färdigt till 2035 och det är fullt möjligt. Det är den politiska viljan som behövs.
Det har även pratats mycket om finasieringen. Har vi råd med det här?
– Det har vi. Det vet vi. Det handlar om prioriteringar. Sedan tror vi att det finns goda skäl att sätta ett kostnadstak på till exempel 200 miljarder och det är baserat på att vi ser att man kan bygga höghastighetståg i många andra länder för den kostanden så det är klart att vi ska klara det i Sverige också.
Miljöpartiet ser inga problem med att låna pengar till finansieringen.
– Det du lånar betalar igen sig. Det är tydligt. Du får bättre resmönster, nya bostäder och andra investeringar som gör stor skillnad för ekonomin, säger Gustav Fridolin.
Miljöpartiets tågplan
1. Snabbare tåg och nya spår: Äka den totala kapaciteten i järnvägsnätet med nya stambanor och höghastighetståg. Utbyggnaden bör ske så snabbt som möjligt.
2. Offensiv upprustning av befintlig järnväg: Parallet med utbyggnaden av höghastighetsbanor måste den befintliga järnvägen rustas upp. Ingen järnväg i Sverige ska försämras.
3. Nollvision av tågstrul: En nollvision för tågstrul bör antas av regering och riksdag och Trafikverket ska få i uppdrag att arbeta tillsammans med berörda parter för att det ska uppnås.
4. Tåg till Europa: Vill ge SJ i uppdrag att erbjuda attraktiva avgångar till Sveriges grannländer samt att sälja biljetter till alla störra städer i Euopa.
5. Ett nationellt biljettsystem: Införa ett enhetligt biljettsystem för all järnvägs- och kollektivtrafik i Sverige.
6. Mer gods på räls: Minska utsläppen från godstransporterna genom att att låta mer långväga gods gå på räls och till sjöss.
MP sätter press på S: "Vi kommer nog behöva förhandla det här"
Socialdemokraterna har dock velat göra utbyggnaderna i flera etapper i stället för i en och har dessutom varit motvilliga till att låna pengar.
– Det finns faktiskt inga gratisluncher, det är viktigt att komma ihåg. Lånar man så måste man i så fall veta vilka intäkter man har, har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tidigare sagt Sveriges Radio.

Miljöpartiet är medvetna om att frågan kommer att behöv diskuteras vidare med Socialdemokraterna.
– Vi kommer nog behöva förhandla det här framåt, vilken tidsplan vi kommer att ha. Men att vi behöver nya stambanor – där är vi överens, säger Fridolin.
Fridolin: "Bra tågsystem kan slå ut flyget på många resor"
Med nya stambanor och höghastighetståg i Sverige räknar Miljöpartiet även med att tåget blir ett helt annat alternativ även för europeiska resor – något som kan minska flygtrafiken.
– Tåget är ett överlägset resemönster i bekvämlighet och en möjlighet att jobba, eller om du reser med familjen, låta barnen röra på sig unde resan när man vet att tåget funkar. Vi vet att ett bra tågsystem kan slå ut flyget på många resor, säger Gustav Fridolin.
Han fortsätter:
– Sedan kommer det finnas resor även i framtiden där vi vet att flyg säkerligen kommer att behövas och då är det viktigt att de flygen ställs om till andra bränslen eller till och med med el.