Fridolins hastiga avhopp kan bli Kristerssons räddning

Gustav Fridolins avhopp kommer efter valfiaskot och ett hårt internt tryck.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Förflyttningen mot mitten skulle kunna öppna dörren för samarbete med Ulf Kristersson och alliansen.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin och Ulf Kristersson på Prides partiledardebatt under valrörelsen.
Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT

Gustav Fridolins hastiga avhopp kommer efter valfiaskot och ett hårt internt tryck:

Miljöpartiet måste växa och kan inte göra det med Fridolins vänsterprofil – nu ska partiet dra sig mot mitten med Per Bolund som språkrör bredvid Isabella Lövin.

”Det nya Miljöpartiet” kan bli Ulf Kristerssons räddning i regeringspusslet - och nu flörtar Kristersson öppet med Miljöpartiets nya partiledning.

Mitt under regeringsförhandlingarna meddelar Gustav Fridolin överraskande att han slutar som språkrör i Miljöpartiet redan nästa år. Han kunde stannat ytterligare ett år men väljer att kliva av i förtid.

– Tajmingen är perfekt. Det är helt rätt att göra det nu när partiet är i rörelse, säger en centralt placerad MP-källa i regeringskansliet.

Bakgrunden till att partiet är ”i rörelse” är det katastrofala valresultatet på 4,4 procent och de dåliga förtroendesiffrorna för Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin gästade på onsdagskvällen Expressens politikmagasin Bara Politik och fick då frågan om varför han offentliggör detta just nu.

– Det är för att vara schysst mot partiet. Partiet ska kunna få tid på sig att ta diskussionen om min efterträdare. 

Fridolin: ”Jag och Isabella har ett tydligt mandat”

Samtidigt var Fridolin tydlig med att han och språkrörskollegan Isabella Lövin fortsätter samtalen om en ny regering framöver. 

– Jag och Isabella har ett tydligt mandat. 

På frågan om han tror att den aviserade avgången kan påverka Stefan Löfvens chanser att få till stånd uppgörelser över blockgränsen skrattar Fridolin: 

– Nej, det gör jag inte. 

Det blir inte enklare för att du har sagt att du lämnar?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Men jag har bra relationer med både Jan Björklund och Annie Lööf. Det är inte kring Miljöpartiet som de allra svåraste knutarna finns. 

Gustav Fridolin tillsammans med språkrörskollegan Isabella Lövin.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gustav Fridolin ville inte svara på frågan om han för egen del haft enskilda möten med Liberalernas och Centerpartiets partiledare. 

– Börjar man svara på det så slutar det med att man lägger ut möteslistor. 

Fridolin anses personifiera MP:s vänsterprofil

Den interna slutsatsen i Miljöpartiet efter valet har varit lika tydlig som enkel: Miljöpartiet måste bli större. Och den enda vägen framåt för att bli större är, enligt internanalysen efter valet, att överge den tydliga vänsterprofil som Gustav Fridolin personifierat.

– Vi har stått till vänster om sossarna. Det fungerar inte om man vill ta röster från båda sidor i en tid när väljare byter parti ganska ofta. Därför måste vi ta en ny position i mitten för att det ska bli enklare att välja oss, menar MP-källan.

En annan tung källa, som står till vänster internt i Miljöpartiet, säger:

– Högerfalangen har tagit över inom partiet och ledningen vill dra partiet mot mitten.

Miljöpartiet vill ta efter den tyska modellen

Det svenska Miljöpartiet ska växa enligt tysk förebild. På senare tid har MP:s systerparti De gröna flyttat sig från vänster mot mitten i politiken och lyckats ta väljare både från Angela Merkels kristdemokratiska union och från Socialdemokraterna.

– Under två årtionden var partiet fast i vänsterhörnet och kunde bara samarbeta med Socialdemokraterna på grund av sina radikala rötter. De rötterna är nu på väg att försvinna, konstaterade Thomas Sommerer, Tysklandsexpert och docent i statsvetenskap, nyligen i en TT-intervju.

Efter valet har Miljöpartiet tagit ett tydligt steg mot mitten av politiken genom att öppna för att sänka värnskatten och bolagsskatten i en grön skatteväxling.

Historiskt har MP också varit drivande för att luckra upp arbetsrätten genom att ge företag rätt att göra undantag från turordningsreglerna – en fråga som nu blivit aktuell i regeringsförhandlingarna.

Positionsförflyttningen har varit ännu tydligare i Stockholms stad och landsting. I de båda politiska församlingarna har Miljöpartiet efter valet gått ihop med alliansen för att säkra ett grönblått styre. Förhandlingarna har säkrat inflytande för Miljöpartiet och fått stor betydelse för positionsförflyttningen på riksplanet, erfar Expressen.

Bolund kan öppna låsta alliansdörrar

Men förflyttningen mot mitten har internt bedömts vara omöjlig med Gustav Fridolin som språkrör. Han har varit tydlig med att han inte sitter i en regering med Ulf Kristersson som statsminister och därför anses tajmingen för hans besked mitt i regeringsförhandlingarna vara ”perfekt”.

Alice Bah Kuhnke och Per Bolund.
Foto: Nora Lorek/Lisa Mattisson
Alice Bah Kuhnke.
Foto: NORA LOREK
Per Bolund pekas internt ut som Gustav Fridolins efterträdare.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Internt pekas Per Bolund, som nu är biträdande finansminister, ut som efterträdare. Det rapporterar flera medier efter Fridolins besked och den uppfattningen delas även av MP-källan i regeringskansliet:

– Bolund är klart mer mittenorienterad.

Bilden delas även MP-tungviktaren till vänster i partiet:

– Genom att plantera ut Bolunds namn som efterträdare nu under regeringsförhandlingarna ser det ut som om Miljöpartiet kommer att få en genuin liberal ledare och det kommer att kännas tryggt att göra upp med oss.

Fridolin måste ersättas av en man

Internt inom partiet anses Bolund kunna öppna dörrar mot samarbete med alliansen på samma sätt som i Stockholm och göra att låsningen Fridolin/Kristersson försvinner.

– Vi är ett parti som sagt att vi kan samarbeta åt olika håll för att genomdriva en grön politik. Vi har inte en socialistisk, liberal eller konservativ ideologi, säger Per Bolund. 

Och Ulf Kristersson väljer nu att öppet flörta med nästa MP-ledning på Instagram:

"Gustav och jag har som bekant verkligen inte tyckt särskilt lika i den politiska debatten. Men jag är i grund och botten övertygad om att samarbetsmöjligheterna mellan Alliansen och Mp inom just klimat- och miljöpolitik egentligen skulle vara stora. Marknadsekonomi, teknisk innovation och hållbarhet hänger ihop! Men det får bli ett nytt kapitel i svensk politik."

Om Miljöpartiet skulle bilda ett nytt block med alliansen i riksdagen skulle det innebära att det blocket blir störst – och Stefan Löfven har före valet sagt att det största blocket ska regera. Just nu har S+V+MP 144 mandat mot alliansens 143 mandat men om MP byter block skulle det innebära att Löfvens röda block hamnar i underläge med 128-159.

Miljöpartiet måste enligt stadgarna ha en man och en kvinna som språkrör. Det gör att exempelvis Alice Bah Kuhnke inte är aktuell som ersättare för Gustav Fridolin och det finns inga planer på att även byta ut Isabella Lövin.

https://www.instagram.com/p/BpWfaEQBksO/?hl=sv&taken-by=kristerssonulf