Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf om gymnasielagen: ”Handlar om människor”

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin.
Ebba Busch Thor.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Under kvällens partiledardebatt i TV4 debatteras fem sakpolitiska områden klimat, brott och straff, vård och omsorg, skola och utbildning och integration. 

Dessutom får alla partiledarna utmana en politisk motståndare i en sakpolitisk duell. 

Här kan du läsa sammanfattningar av alla ämnen.

DEBATT OM INTEGRATIONEN

Den sista frågan i TV4:s debatt var integrationen, och vad som ska göras för att de som kommer till Sverige ska komma in i samhället.

M-ledaren Ulf Kristersson var först ut:

– Ett nej måste vara ett nej, den som fått avslag måste lämna landet. Men ett ja måste vara ett ja. Man ska komma in i samhället, lära sig svenska språket och förstå vad som händer i vårt land.

V-ledaren Jonas Sjöstedt pekade på att en förutsättning för lyckad integration är att personer får leva med sin familj, men också att rasismen ska bekämpas.

– Om vi har politiker på högsta nivå som legitimerar rasism, då kommer det öka. Vi kommer aldrig tillåta att det sker, säger V-ledaren.

Sjöstedt syftade på SD-ledaren Jimmie Åkesson, som fick svara: 

– Den enda som hetsar här är Jonas Sjöstedt. Det mest grundläggande är att man tar seden dit man kommer. Det har kastats ut miljarder i helt meningslösa projekt. Det som saknats är förståelsen för att människor inte byter värderingar och beteende för att de byter mark under fötterna.

Ebba Busch Thor (KD). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch Thor var i sin tur inne på flyktingkrisen hösten 2015, och hon kritiserade regeringen hårt för politiken som fördes.

– Hösten 2015 stod Sverige ledarlöst, det är det värsta vi kan göra för integrationen och migrationen.

Statsminister Stefan Löfven svarade:

– Hösten 2015 var en exceptionell tid. Vi tog ansvar, vi la om migrationspolitiken. Nu ligger den på EU-nivå. 65 000 har återvänt, systemet fungerar. Det är jobb som räknas. Du måste jobba, försörja dig själv, du måste gå en språkutbildning. Det går inte med låga löner, däremot. De som kommit de senaste åren kommer snabbare in i jobb.

Statsminister Stefan Löfven (S) kallade återigen hösten 2015 en ”exceptionell tid”. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

C-ledaren Annie Lööf vill ha lägre ingångslöner för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden. L-ledaren Jan Björklund pekade på skolan och boendesegregation, samma sak gjorde MP-språkröret Gustav Fridolin och riktade fokus mot SD-ledaren igen:

– Motsatsen till integrationen är splittring, där är den växande rasismen i Sverige det som oroar mig allra mest.

”Ni har inga riktiga lösningar för ni förstår inte de mest grundläggande problemen”, sa Jimmie Åkesson till Annie Lööf i debatten om integration. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson svarade:

– Vi hade exakt samma diskussion i förra valrörelsen, och 2010. Ni har inga riktiga lösningar för ni förstår inte de mest grundläggande problemen. Vi måste ställa krav på att ska du bo här måste du anpassa dig. 

VAL 2018: Allt om integration och invandring 

DUELL OM VINSTER I VÄLFÄRDEN 

Jonas Sjöstedt utmanade här Liberalernas Jan Björklund i frågan om vinster i välfärden.

– Du är en av de ansvariga för att släppa loss vinstjakten som drabbar patienterna. Vi måste få en bättre ordning på sjukvården och äldresorgen, säger Sjöstedt.

– Oftare går man till privat läkare än andra doktorer. Det är människor som fattar besluten själva, svarar Björklund.

Jan Björklund (L) utmanades av Jonas Sjöstedt (V) i debatten om vinster i välfärden. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjöstedt:

– Det handlar om möjligheten att kunna ta ut pengar som skulle ha gått till patienter. I slutändan lägger vårdcentraler sig där personer är som friskast. Då är välfärden inte till för alla.

– Det kommer inte finnas privata verksamheten om det inte finns vinst. Vinst är inte huvudsyftet, men det är en förutsättning, svarar Björklund.

DUELL OM LANDSBYGDEN 

Här duellerar Centerpartiets Annie Lööf mot MP-språkröret Gustav Fridolin. Lööf anklagar här Fridolin för att förstatliga ägandet av den svenska skogen. 

–Vi vill utveckla landsbygden, inte avverka den. Vi vill se till att vi inför ett landsbygdsavdrag, men landsbygden är också motorn i den gröna omvandlingen. Ni vill att staten ska ta över ägandet av skogarna. Vill du öka eller minska det privata ägandet av skogen? frågar Annie Lööf i duellen. 

Gustav Fridolin (MP) och Annie Lööf (C) i duell om landsbygden. Foto: TV4

Hon menar att regeringen underminerar äganderätte vilket hon anser är ovärdigt i ett land där man ser att skogen är nyckeln i omställningen.

Gustav Fridolin svarade: 

– En av anledningarna till att vi vill investera i svensk landsbygd är just för att vi ser det. Vi vill säkra skatten på importerat kött och vi vill att mer av vinsten i vind- och vattenkraft stannar i regionerna där den produceras. 

DEBATT OM SKOLA OCH UTBILDNING 

Nästa ämne där alla partiledarna får säga sitt är skola och utbildning. 

L-ledaren Jan Björklund inledde här med att ta upp att andelen elever som går ut gymnasiet med underkända betyg ökar. 

– Var sjätte elev är underkänd när den går ut nian. De kommer inte in på gymnasiet, har svårt att få jobb. Vi behöver fler speciallärare, högre krav för att bli lärare, mer ordning och reda och studiedisciplin och tidigare betyg. Och vi behöver återförstatliga den svenska skolan, säger han. 

MP-språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin svarar genom att lyfta upp den psykiska ohälsan som han menar ökar bland annat på grund av Björklunds krav på betyg. 

Gustav Fridolin (MP). Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Den psykiska ohälsan breder ut sig som en epidemi, inte minst bland unga tjejer. Stärk elevhälsan, säkra ett arbete mot mobbning och se till att ändra i betygsystemet. Säg nej till betyg till 10-åringar, säger han. 

Statsminister Stefan Löfven menar att man är på rätt väg i utbildningspolitiken. De senaste åren har bland annat resultaten i Pisa-mätningen förbättras. 

– Vi har 28 000 fler anställda i skolan. Det är fler lärare, fler vuxna. Det kräver rejält med investeringar. Lärarna måste ha bättre villkor, högre lön. Inget av det betalas med skattesänkningar. Vi är på rätt väg, låt oss fortsätta, säger han. 

VAL 2018: Allt om skolan 

DUELL OM EU 

Här utmanar Liberalernas Jan Björklund SD-ledaren Jimmie Åkesson i frågan om ett framtida Swexit. SD vill se ett utträde ur EU medan Liberalerna snarare vill se en utbyggd europeisk gemenskap. 

Jan Björklund inledde duellen med att prata om hur EU bildades efter både andra världskriget och kalla kriget.

– Det är ett resultat av det europeiska samarbetet, vad skulle bli bättre av att avskaffa EU?

Åkesson svarade: 

– Jag håller med om att det är ett resultat av samarbete, men EU är inte ett samarbete. Vi överför makt till företrädare och länder som vi inte kan välja.

Han avslutade sedan duellen genom att prata om att SD vill omförhandla EU-medlemskapet för at sedan låta svenska folket få avgöra om ett utträde ut EU genom en folkomröstning. 

DEBATT OM VÅRD OCH OMSORG

Nästa ämne där alla partiledarna får debattera är vård och omsorg. Ebba Busch Thor anklagar här Stefan Löfven för de ökande vårdköerna och säger att en ny alliansregering nu måste "städa upp" efter den rödgröna regeringen. 

– Vi ska utbilda fler undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och specialistsjuksköterskor. Det här är professionen helt överens om, även landstingen. Det krävs fler i personalen. Det är påbörjat, vi ska fortsätta det, säger Stefan Löfven. 

Ulf Kristersson svarar: 

– Det är vi helt överens om. Konflikten handlar om löftessveket. Vårdköerna har fördubblats trots era nya resurser. Tredubblade köer i barn- och ungdomspsykiatrin. Det är löftessvek som är resultatet av era fyra år vid makten.

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill lyfta frågan om arbetsvillkor när sjukvårdsfrågan debatteras. 

– Arbetsvillkoren försvinner när vi pratar om det här. Varför är det så många som fortfarande jobbar deltid trots att de vill jobba heltid? Ni har lovat det i så många val, men ni lägger inga pengar på det. Var är pengarna, Stefan Löfven?

VAL 2018: Allt om vård 

DUELL OM FAMILJEPOLITIKEN 

KD-ledaren Ebba Busch Thor utmanade här Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt i frågan om familjepolitiken. I duellen anklagar hon Sjöstedt för att han bestämmer över familjepolitiken i stället för Sveriges mammor och pappor. 

– Under den här mandatperioden har jag fött två barn. Du återkommer ständigt till att när vi fött barn, är vi inte lika smarta. Varför är jag för inkompetent att besluta när jag ska tillbaka till jobbet? frågade Ebba Busch Thor. 

Ebba Busch Thor (KD) och Jonas Sjöstedt (V) skakar hand efter att ha mötts i en duell. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jonas Sjöstedt svarade: 

– Vänsterpartiet är ett parti som alltid drivit på för kvinnors rättigheter. När vi gjort det har ni sagt nej, till mer jämställd föräldraförsäkring, att även samkönade par ska ha samma rättigheter. Vi kommer fortsätta driva på för jämställdhet.

Han lyfte sedan upp reformer som gratis glasögon till barn, sommarlovsaktiviteter för barn som viktiga reformer som V har varit med och drivit igenom under mandatperioden. 

– Undervisa inte mig i att ha en politik som är bra för barnfamiljer, avslutade Sjöstedt duellen. 

DUELL OM GYMNASIELAGEN 

Här utmanar SD-ledaren Jimmie Åkesson Centerpartiets partiledare Annie Lööf i frågan om gymnasielagen som ger omkring 9000 ensamkommande en ny möjlighet att få stanna i Sverige för att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier. 

– 99 procent av dem är män, nästan 80 procent har fått sin ålder uppskriven. Jag förstår inte på vilket sätt det är en vettig invandringspolitik. Dessa 6 miljarder kan användas mycket bättre, säger Jimmie Åkesson. 

Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) duellerade om gymnasielagen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

– För det första är det hälften i budgeten, men det handlar inte om siffror utan människor. De har flytt från krig och förtryck, en del har lärt sig svenska, har jobb, praktik, går i skolan. Vi ville ta ansvar, svarade Annie Lööf.

DUELL OM SKATTER OCH VÄLFÄRD

I den tredje duellen utmanar statsminister Stefan Löfven M-ledaren Ulf Kristersson inom området skatter och välfärd. 

– Nu har vi rejält med finansiell styrka, detta ska komma vanligt folk till del. Vi vill anställa fler människor inom skolan och vården, höja pensionerna och stödja barnfamiljerna. Ni vill ha skattesänkningar igen, det drabbar välfärden, när ska ni stå för er politik? frågade Löfven Kristersson. 

Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) debatterade skatter och välfärd. Foto: TV4

– Alla i Sverige vill ha välfärd. Folkomröstningen handlar om i fall man vill ha fyra år till av er politik. Om man höjer skatten med 60 miljarder och det leder till längre vårdköer och färre poliser, vad gör ni med ännu högre skatter då? svarade Ulf Kristersson och framhöll att Moderaterna sänker skatterna mest för dem som tjänar minst. 

DEBATT OM BROTT OCH STRAFF

Kvällens nästa ämne är brott och straff. Ämnet inleddes med en  duell mellan statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Ulf Kristersson om polisen innan ordet släpps fritt till alla partiledarna. 

– Hittills i år 32 dödade i skjutningar. Nästan varje ort som jag har besökt den här valrörelsen har haft skjutningar och bilbränder. Vi måste knäcka gängen, vi vill fördubbla straffen för gängkriminella, ge polisen högre löner, ta bort mängdrabatten, och utvisa fler brottslingar, säger Ulf Kristersson. 

– Vi, till skillnad från er när ni satt i regering, har skärpt straffen för grovt vapenbrott. Nu kommer man ut om tidigast två år, svarade Löfven.

När ordet sedan släpptes fritt kom debatten mellan partiledarna att fortsätta att kretsa kring vikten av fler poliser och att knäcka de kriminella gängen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor fick mycket applåder där hon jämförde tiden det tar för polisens utryckningsfordon att komma fram till en brottsplats med en hemleverans av pizza. 

– Vi kan inte ha ett samhälle där det går snabbare att få hem en Capricciosa än att polisen kommer, säger Ebba Busch Thor sa hon i debatten. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ville lyfta jämlikhetsperspektivet. 

– Det är där barnfattigdomen är stor, där många misslyckas i skolan, där inkomsterna är låga. Ett jämlikt samhälle är bättre på att hantera den här kriminaliteten. Det kompletterar polisen och straffen. Vill man lösa det på riktigt krävs det mer, sa han. 

VAL 2018: Allt om lag och ordning 

DEBATT OM KLIMAT

Kvällens partiledardebatt inleddes med en duell där MP-språkröret Gustav Fridolin utmanade KD-ledaren Ebba Busch Thor om djur och natur.

Fridolin hade flera frågor till Ebba Busch Thor. 

– Var tionde minut utrotas en art. Vart fjärde korallrev är redan dött. Ni vill skära var tredje krona i miljöbudgeten. Snart kan vi ha mer plast än fisk i haven. Bottentrålning leder till att havsbottnar dör, ni vill tillåta – vi vill förbjuda. Varför vill ni fortsätta tråla sönder våra hav? inledde han. 

Ebba Busch Thor svarade: 

 – Det ska göras i ytterst begränsad form. Vi ska kunna säkra en mångfald i våra skogar och värna äganderätten.

Därefter släpps ordet fritt för en klimatdebatt där alla partiledarna fick redogöra för sin ståndpunkt. 

Moderaternas Ulf Kristersson lyfte där att han vill se en effektiv klimatpolitik där Sverige även hjälper länder som har det svårare. 

– Vi måste ha krisberedskap för att hantera allvarliga katastrofer. Men vi måste också satsa på resultat. Men låt oss också använda våra pengar för internationella klimatinvesteringar, sa han. 

Gustav Fridolin (MP) i duell mot Ebba Busch Thor (KD). Foto: TV4

Men Gustav Fridolin är inte nöjd med den klimatpolitik som alliansen fört och lyfte bland annat upp flygskatten som ett exempel. 

– Så fort ett förslag blir lite obekvämt, en skatt på flyget till exempel, då backar de borgerliga undan, sa Fridolin och fortsatte sedan: 

– Att sätta er på miljödepartementet är som att låta vargen vakta fåren, säger Gustav Fridolin i debatten. 

VAL 2018: Allt om klimat och miljö 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!