Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Frågorna som fällde Stefan Löfven

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partiledarna satt ända in på småtimmarna i lördags för att in i det sista försöka få till den mittenregering som både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) öppnat för – men som på måndagen föll.  

Enligt uppgifter till Expressen var det särskilt några frågor som fick Stefan Löfven (S) att falla – däribland ändringar i arbetsrätten och en fri hyressättning på nybyggen.

– Hade han varit beredd till det hade man kunnat nå en uppgörelse, säger en C-källa. 

Partiledarna för Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt en liten klick av deras närmsta medarbetare satt i förhandlingar ända fram till långt efter midnatt i lördags kväll, då de slutligen ska ha kommit fram till ett förhandlingsresultat. Något som partiledarna ska ha delgett sina respektive partier under söndagen. 

Först på måndagsmorgonen meddelade Annie Lööf till Stefan Löfven att det inte blir något samarbete, eftersom hon fått ett nej från det egna partiet.

– Jag tror inte att man förstår hur extremt intensivt detta varit, det har verkligen varit förhandlingar som pågått dag som natt, säger en källa med insyn. 

Nådde kompromisser i flera frågor

Enligt uppgifter till Expressen rörde sig förhandlingarna framåt på flera punkter då S gick med på en rad stora eftergifter. Något som Stefan Löfven också bekräftade på presskonferensen strax efter lunch på måndagen, bland annat vad gäller avskaffandet av värnskatten. 

– Socialdemokraterna har gjort stora konkreta eftergifter på skatteområdet, bostadsmarknad och arbetsmarknad, sade han. 

Annie Lööf på måndagen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Några frågor där det, åtminstone för Centerpartiet, varit uppenbart att Vänsterpartiet spelat en roll ska ha varit avgörande för att det inte blev något samarbete. Bland annat vad gäller frågor som rör bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och landsbygden. 

Svårt med hyressättningen

Just hyressättningen ska Socialdemokraterna, enligt Expressens källa, inte ha velat rucka på – troligtvis till följd av påtryckningar från Vänsterpartiet. En annan fråga ska ha varit den om avdragsrätt av fackföreningsavgifter som Vänsterpartiet tidigare fått igenom i budgetförhandlingarna med den rödgröna regeringen – något de nu alltså uppges ha haft på kravlistan till Stefan Löfven även i dessa förhandlingar. 

Enligt uppgifter till DN ska S slutligen ha gått med på fri hyressättning på nyproduktion, medan C ska ha krävt det även på övrigt bestånd – vilket gjorde att man inte kunde enas. 

Stefan Löfven ska också ha gått med på vissa ändringar i arbetsrätten – men med en hake, menar en C-källa.

”Socialdemokraterna ville ge LO veto”

– Socialdemokraterna ville ge LO veto när det kom till frågan om arbetsrätten, vilket för oss var helt otänkbart. Att ge LO ett veto i en så viktig fråga för oss visar att Socialdemokraterna inte var beredda till de eftergifter som var nödvändiga för ett fungerande samarbete. 

Löfven uppges ha velat ge parterna ett år på sig att själva förändra turordningsreglerna på arbetsmarknaden – annars skulle den lagstiftning som Lööf vill se redan från start bli ett alternativ, enligt uppgifter till DN. 

Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De frågor där Löfven har varit mest ovillig att kompromissa är precis samma frågor som finns med på Sjöstedts kravlista, sade Anne Lööf på presskonferensen. 

– Vår bild är att det föll på att Stefan Löfven inte ville hålla Vänsterpartiet borta från inflytande. Hade han varit beredd till det hade man kunnat nå en uppgörelse om de reformer som var viktiga för C, säger en källa. 

Sjöstedt: Finns en gräns

Trots att Stefan Löfven utåt sagt att han inte förhandlar med Vänsterpartiet sade Jonas Sjöstedt redan i mitten på förra veckan till P1 Morgon att Vänsterpartiet "satt fram tydliga gränser för vad en sådan här regering kan göra och inte kan göra" och därmed också överlämnat en kravlista till Stefan Löfven. 

– Vi har sagt väldigt tydligt att vi är helt ointresserade av en regering som till exempel släpper loss marknadshyror så att människor tvingas från sina hem, eller som skulle gå in med statlig reglering av lönebildningen så att man sänker lönerna för stora löntagargrupper i Sverige på sikt. Det är vi helt ointresserade av, så här finns naturligtvis en gräns.

En annan eftergift till V och MP var, enligt vad en C-källa uppgett för Expressen, att Socialdemokraterna också gick med på att införa ett friår och en köttskatt.

Men att frågorna om friår och köttskatt skulle varit uppe förnekas av Löfvens pressekreterare Erik Nises.

Trots att Stefan Löfven säger att han inte förhandlat med V-ledaren Jonas Sjöstedt under den senaste veckan uppges Sjöstedt ha fått igenom en rad krav – som slutligen fällde det eventuella samarbetet mellan S, MP, C och L. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet väljer i nuläget att inte kommentera de förhandlingar som varit.

Frågona som fällde Löfven

Oenigheten inom framför allt tre områden ska ha varit det som gjorde att Centerpartiet slutligen landade i ett nej till Stefan Löfven som statsminister:

 

ARBETSMARKNADEN:

C har tryckt på att de vill ha: En mer öppen och flexibel arbetsmarknad, en reformerad arbetsrätt med ändrade turordningsregler, lägga ner Arbetsförmedlingen, en a-kassa i linje med det mer flexibla danska systemet, en tidsgräns för aktivitetsstöd, inträdesjobb med lägre ingångslön och utan arbetsgivaravgift för att förbättra integrationen. 

 

"Vad gäller förändringen av arbetsrätten och införandet av inträdesjobb har S inte alls förmått att möta C i förhållande till de reformer som Sverige behöver", sade Annie Lööf på presskonferensen. 

 

"Vi behöver förändrade regler på arbetsmarknaden, det är ingen tvekan om det. Men det kan man inte göra med att i grunden helt förändra balansen på arbetsmarknaden", sade Stefan Löfven på presskonferensen och fortsatte:

 

Enligt uppgifter till DN ska S tyckt att parterna skulle få ett år på sig att förändra turordningsreglerna – och att det annars väntade lagstiftning. Detta ska dock inte ha räckt för C. 

 

BOSTADSMARKNADEN:

C har tryckt på att de vill ha: En fri hyressättning i nybyggnation, att befintliga hyresgäster ska kunna sluta avtal med sina värdar om att lämna mot ersättning och en höjning av det skattefria beloppet vid andrahandsuthyrning. 

 

Stefan Löfven sade att de gjort eftergifter på detta område. Enligt uppgifter till DN ska S ha gått med på kravet om en fri hyressättning i nybyggnation, men C ska ha krävt fri hyressättning även i övrigt bestånd. 

 

LANDSBYGDEN: 

C har tryckt på att de vill ha: Bättre infrastruktur, kunna bygga enklare och bygga strandnära samt värna äganderätten. 

 

"När det gäller stora reformbehov av landsbygden har diskussionerna rört sig i fel riktning under de dygn som vi suttit och förhandlat", sade Annie Lööf under presskonferensen. 

 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska S ha bland annat ha varit redo S att släppa kampen mot vinster i välfärden, göra satsningar på LSS och återinförd familjåterförening.