Stefan Löfven får i uppdrag att försöka bilda ny regering

Stefan Löfven på en pressträff efter mötet med talmannen på måndagsförmiddagen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under måndagen gav talman Andreas Norlén Löfven uppdrag att sondera.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven på besök hos talman Andreas Norlén
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven var först ut av partiledarna för måndagens samtal med talmannen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Stefan Löfven tillsammans med Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
”Vi kommer att söka efter lösningar där alla parter kan vinna på ett samarbete, säger Löfven men avfärdade samtidigt tanken på en samlingsregering”, säger Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkessonn under måndagens pressträff.
Foto: Expressen TV
Jimmie Åkesson vid pressträffen efter hans möte med talmannen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf under pressträffen.
Foto: Expressen TV
1 / 10

Stefan Löfven får uppdraget att sondera en regeringsbildning de kommande två veckorna och han vill hitta en blocköverskridande lösning.

– Det kommer att kräva ödmjukhet, säger Löfven.

Talman Andreas Norlén är tydlig med att partierna nu måste försöka hitta lösningar.

– Positionerna är med något litet undantag desamma som på valnatten, konstaterar Andreas Norlén.

Carl Bildt påpekar på Twitter att Löfven bara har förutsättningar att lyckas om han lyckas få stöd av delar av alliansen.

Stefan Löfven får talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda regering. Precis som Ulf Kristersson får han två veckor på sig och han ska stämma av hur det går med uppdraget efter en vecka.

– Jag har i dag beslutat att ge Stefan Löfven i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen, säger talmannen Andreas Norlén.

LÄS MER: Ulf Kristersson ger upp försöken att bilda regering

Han vädjar nu till partierna att "aktivt börja föra samtal".

– Skulle vi ha en omröstning i kammaren i dag så skulle ingen statsminister kunna väljas, därför att partierna blockerar varandras favoritförslag.

– Om vi ska kunna få en statsminister kräver det att partierna ändrar sina positioner. Det har gjorts kategoriska utfästelser. Alla kan inte fortleva. Partierna måste ompröva sina ståndpunkter för att den här processen ska bli framgångsrik.

Stefan Löfven upprepade efter att han fått talmannens sonderingsuppdrag att han ska söka blocköverskridande lösningar.

– Det här kommer att kräva ödmjukhet och kompromisser från samtliga partier. Det kommer att kräva hårt och troligtvis också ett långdraget arbete, säger Löfven.

– Nu ska jag göra mitt yttersta för att föra konstruktiva och förtroliga samtal så att det här blir möjligt. Jag kommer i närtid att bjuda in samtliga riksdagens rödgröna och borgerliga partier. Det som sägs i möten meddelas bara om och när båda parter vill det.

Talmannen har kritiserats för långsam process

Talmannen Andreas Norlén har fått kritik för att hans arbete har dragit ut på tiden.

– Jag upplever att min hållning är fullt förenlig med förarbetena till grundlagen, säger talmannen Andreas Norlén, apropå en fråga om att processen ska ske "så skyndsamt som möjligt."

Stefan Löfven ville också tona ned möjligheterna till en snabb lösning.

– Jag tänker inte bygga upp förväntningar på en snabb lösning, snarare tvärtom, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Så ska Stefan Löfven vinna Annie Lööfs stöd

Efter sitt samtal med talmannen konstaterade Stefan Löfven:

– Det bästa för Sverige vore ett blocköverskridande regeringssamarbete. Jag står till förfogande för att komma fram till en sådan lösning.

– Vi socialdemokrater är medvetna om att tiden då vi hade egen majoritet är förbi sedan länge, säger Stefan Löfven.

Löfven tänker inte avstå statsministerposten

Stefan Löfven är tydlig med att han inte tänker sig en samlingsregering med Moderaternas eftersom han, likt Ulf Kristersson, bara tycker att det kan vara aktuellt om landet befinner sig i en kris. Istället öppnar han för blocköverskridande samarbeten i riksdag eller regering.

– Alla partier går till val på sina program, men jag tror att det går att hitta gemensamma lösningar om man verkligen sätter sig ned, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Jag tror exempelvis att det finns goda möjligheter att båda tillgodose det svenska näringslivets behov av flexibilitet med ett behov av den enskilde löntagaren och individen att känna trygghet på arbetsmarknaden. Hur skapar man i den situationen vinna-vinna?

Löfven promenerade från sitt kontor till samtalet med talmannen i riksdagshuset.
Foto: Fredrik Sjöshult

Kan du tänka dig avstå från statsministerposten? frågar Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson.

– Nej, det är rimligt att det största partiet innehar statsministerposten, svarar den sittande statsministern.

Annie Lööf hös talmannen
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

På Twitter har både vänster- och högerdebattörer påpekat att Stefan Löfven behöver stöd från något alliansparti för att inte röstas ned även i nästa statsministeromröstning.

LÄS MER: Carl Bildt: Bara så kan Löfven bli statsminister

Även Carl Bildt har påpekat att den väntade sonderingsrundan kommer misslyckas om Stefan Löfven inte får stöd av delar av alliansen. I praktiken räcker det inte med Liberalerna utan Löfven behöver minst stöd från Centerpartiet för att inte riskera att få 175 nej-röster emot sig i en statsministeromröstning.

https://twitter.com/CBildt/status/1051772917112029184

Annie Lööf upprepade efter sitt samtal med talmannen beskedet från i lördags om att ett nej till en liten M-regering inte är detsamma som ett ja till Stefan Löfven.

– Centerpartiets statsministerkandidat är Ulf Kristersson, säger Lööf.

– Det är ett låst läge, och jag tror det är oerhört viktigt att M och S börjar prata med varandra. Vi behöver hitta en väg mellan V och SD. Jag är medveten om att det är många nej just nu, men mitt ja handlar om att hitta blocköverskridande lösningar, säger Annie Lööf.

Ebba Busch Thor slog efter samtalet med talmannen att Kristdemokraterna inte kommer att vara ett "stödparti" till Stefan Löfven och skickade ansvaret för den uppkomna situationen vidare till allianskollegorna som nobbade Kristerssons regeringsförslag.

– Centerpartiet och Liberalerna stängde dörren till alternativet som vi har prövat. I och med att det är de som har sagt nej så har man ett särskilt ansvar att peka på lösningar.

Björklund vill att andra lägger fram "plan B"

Jan Björklund säger att han inte har några mandat att förhandla om en regering som inte inkluderar alliansen.

– När vi lägger ihop alla svar så är det ingen regering som går att bilda. Då tycker de stora partierna att det är de mindre som ska rycka på sig, men det är de stora som bör ta ansvar för Sverige.

– Nu måste alla lägga fram plan B, säger Liberalernas partiledare.

Åkesson vill ha en ny statsministeromröstning

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons berättade efter sitt samtal med talmannen om sitt budskap för dagen:

– Jag har sagt till talmannen att jag inte tycker det är orimligt att ge sonderingsuppdraget till Stefan Löfven. Jag har också sagt att jag tycker att Stefan Löfven kanske inte behöver lika mycket tid som Ulf Kristersson fick.

Han upprepade också att han det vore rimligt att Löfven samtalar med honom men konstaterade samtidigt de andra partierna inte verkar ha förstått att SD inte är "en sjukdom som snart går över”.

LÄS MER: Kristersson gav upp – kollegerna i alliansen vägrar reagera


Jonas Sjöstedt krävde i sitt samtal med talmannen att Stefan Löfven ska få uppdraget som sonderare och att han ska "få god tid på sig".

– Det är vår framgång i valet som gör att Stefan Löfven kan säga att han är den rättmätiga regeringsbildaren, hävdar Jonas Sjöstedt och kräver samtidigt politiskt inflytande för V.

– Man kan tänka sig olika konstellationer i själva regeringen. För V:s del går vi in i den här processen med öppet sinne, säger Jonas Sjöstedt.

LÄS MER: K-G Bergström: Annie Lööf orsakar låsningar som få andra