Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försvarsministerns pressekreterare lämnar

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo avgår. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Hon kom till Peter Hultqvist och regeringen från tjugotalet år i försvarsindustrin som lobbyist. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Marinette Nyh Radebo säger att hon inte gjort någonting fel. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvarsminister Peter Hultqvists (S) pressekreterare Marinette Nyh Radebo lämnar efter artiklar i Dagens Nyheter om hennes kopplingar till försvarslobbyism. 

Hon anser att hon inte gjort något fel.

– Jag väljer i dag att lämna mitt jobb som pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, säger Marinette Nyh Radebo till TT.

Hon säger att allt för mycket har handlat om henne de senaste dagarna och att hon inte längre kan sköta sitt jobb, vilket är att föra ut regeringens och försvarsministerns politik och det arbete som han har gjort de senaste fyra åren.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger:

– Hon har inte avgått. Hon har slutat sitt jobb. Om någon slutar sitt jobb så avgår man inte. Man lämnar sitt jobb. Hon har gett sin förklaring och någon mer kommentar till det har jag inte.

Marinette Nyh Radebo kom till Peter Hultqvist och regeringen från tjugotalet år i försvarsindustrin som lobbyist. I artiklarna i Dagens Nyheter har det beskrivits hur hennes eget konsultföretag, som hon skrev över på familjemedlemmar i samband med steget in i regeringskansliet, har fortsatt verksamheten. 

Tidningens granskning visar att Marinette Nyh Radebo har varit kopplad till verksamheten även efter att hennes man och son tagit över företaget. Först i somras lades bolaget ner.

Hjälpt lobbyorganisation 

Till DN har Marinette Nyh Radebo sagt att hon inte har gjort något fel eller agerat olämpligt.

"Jag konstaterar att Marinette Nyh Radebo beslutat att avsluta sin anställning som pressekreterare. Jag respekterar hennes beslut. Hon har under sina fyra år som pressekreterare gjort ett utmärkt arbete", skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar till TT.

DN har också avslöjat att hon har hjälpt en lobbyorganisation för säkerhetsföretag med påverkansarbete mot riksdag och regeringskansliet. Marinette Nyh Radebo gick under ett föredrag igenom vilka utskott som skulle vara av intresse för föreningen SACS och vilka drivkrafter en ledamot i riksdagens utskott har, enligt DN

Expressen söker Peter Hultqvist och Marinette Nyh Radebo.