Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johnsson Fornarve ny andre vice talman – Söder utslagen

Socialdemokraterna kommer att rösta emot Björn Söder som andre vice talman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Alliansens kandidat Andreas Norlén väntas bli vald till talman.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Björn Söder verkar få svårt att behålla sin position som andre vice talman.
Foto: SVEN LINDWALL
S väljer att rösta emot Björn Söder (SD) som andre vice talman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Maria Leissner vill inte att alliansen ska släppa fram Björn Söder och SD.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
S kommer att rösta för Vänsterpartiets kandidat till andre vice talman, Lotta Johnsson Fornarve.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

I dag röstar riksdagen om de prestigefyllda talmansposterna.

Först efter tredje valomgången stod det klart att Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman Lotta Johnsson Fornarve slog ut Sverigedemokraternas Björn Söder.

På måndagen är det upprop i riksdagen, vilket innebär att ledamöterna även röstar fram en ny talman. 

Alliansens kandidat Andres Norlén, M, valdes – med hjälp av SD – till talman. Socialdemokraternas kandidat Åsa Lindestam blev därmed förste vice talman. 

Vänsterpartiet har nominerat Lotta Johnsson Fornarve som de ställer mot SD:s kandidat Björn Söder, som haft posten den senaste mandatperioden. Miljöpartiet och Socialdemokraterna stöder också Fornarve, medan allianspartierna har meddelat att de lägger ner sina röster i den frågan.

Tre omröstningar

I första omgången var det dock 18 ledamöter utöver SD-ledamöterna som röstade på Söder.

Eftersom ingen kandidat fick mer än hälften gjordes valet om, enligt reglerna, med samma resultat. I andra omgången var det 20 ledamöter utöver SD-ledamöterna som röstade på Söder.

I den tredje omgången är det enligt reglerna den som får flest röster som blir vald.

Vinnaren blev Lotta Johnsson Fornarve, med röstsiffrorna 149–82. 117 röster var blanka.

Ygeman: S röstar på V-kandidat

Socialdemokraterna kallade till presskonferens på måndagsförmiddagen för att meddela att S stöder Vänsterpartiets kandidat.

– Sverigedemokraterna är ett parti som gör skillnad på folk och folk utifrån etnicitet och sexuell läggning, säger han och tillägger att Björn Söder inte är lämplig posten. 

Varför var han inte olämplig för fyra år sedan?

– För fyra år sedan ställdes det ingen motkandidat så jag kan inte svara på det, jag kan inte svara på om vi hade röstat om det hade funnits en motkandidat, svarar Ygeman.

S-gruppledaren säger vidare:

– Det är upp till talmannen nu att se vilka som har de bästa förutsättningarna att bilda regering. Vi vill bryta blockpolitiken men ska den vara kvar säger logiken att det är det största partiet som ska styra.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar S-beskedet så här:

– Det var inte helt oväntat, det känns som om det hängde i luften. Jag tycker att det är tråkigt att man inte hedrar praxis, det passade väl inte den här gången, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson var inte överraskad över Socialdemokraternas besked om att de inte kommer att rösta på Söder.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Alliansen lägger ned sina röster

Till en början var SD:s stöd för Norlén villkorat att Moderaterna skulle se till att Björn Söder blir vald, men detta var inget alliansen lovade.

I stället meddelade de att de skulle lägga ner sina röster, vilket innebär att Söder har en chans att bli vald. Detta är något som fick den tidigare partiledaren för Liberalerna, då Folkpartiet, Maria Leissner att se rött.


LÄS MER: Lööfs besked: Alliansen  söker stöd av S – inte SD


Redan på fredagen skrev hon ett argt inlägg på sin Facebook, men under natten till måndagen skrev hon ytterligare ett – i ett sista försök att försöka påverka de tidigare kollegerna i deras val: 

"Det finns ett mönster för de auktoritära populisternas maktövertagande. Steg för steg, målmedvetet, urholkar de demokratin, det öppna samhället, den liberala världsordningen", skriver hon. 


LÄS MER: Det innebär talmansvalet  – rysaren kan avgöra allt

Beräknas vara klart först under eftermiddagen

Valen av talman samt de tre vice talmännen börjar klockan 11 men beräknas vara klart först sent under måndagseftermiddagen. Att det kommer att ta tid beror bland annat på att det är en sluten omröstning, vilket innebär att ledamöter en och en går fram med sin röst. 

Under måndagseftermiddagen meddelar SD via Ekot att partiet nominerar Björn Söder till posten som tredje vice talman – om han förlorar omröstningen om att bli andre vice.

Då ställs han i så fall mot centerpartisten Kerstin Lundgren i en ny sluten omröstning. 

Det verkar dock högst sannolikt att MP och V till att börja med röstar på Lundgren, och då räcker det med blanka röster från S för att Söder ska missa posten. 


LÄS MER: Anders Ygeman: Går inte att ignorera SD