Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förortsskolans elever fick inte vara med i S-filmen

I filmen springer barn runt statsministern.
Foto: Skärmbild

När Socialdemokraterna spelade in en scen till sin nya valfilm på Rågsvedsskolan i söderort fick skolans elever inte vara med.

I stället användes en annan grupp barn. 

"Det vi försöker göra i filmen är att ha med människor med olika bakgrunder, för att spegla den mångfald som finns i hela Sverige", skriver Socialdemokraternas kommunikationschef Helena Salomonsson i ett sms.

På eftermiddagen den 26 juni spelade Socialdemokraterna in en scen till sin nya valfilm på Rågsvedsskolan i Stockholm.

I klippet står statsminister Stefan Löfven och talar i mitten av en grupp lekande barn på en skolgård.

De allra flesta av Rågsvedsskolans elever har utländsk bakgrund, enligt skolans rektor. Men i stället för de riktiga eleverna så är det en annan grupp barn som syns i filmen.

En mamma med barn på skolan – som var där på fritidsverksamhet det aktuella datumet – berättar om händelsen:

– Jag skulle hämta min dotter från skolan. Det var fullt med folk – barn som for omkring och deras föräldrar. Då sa de att de skulle spela in reklamfilm och att Stefan Löfven skulle komma klockan fem.

– De hade dukat upp massor med bullar och kakor och då frågade min dotter "kan inte jag få mamma", och jag sa att "nej, tyvärr, det är inte till oss". 

Många elever med utländsk bakgrund

Rågsvedsskolan ligger i söderort i Stockholm. Nära 70 procent av de 12 000 invånarna i Rågsved är antingen födda utomlands eller har två utrikes födda föräldrar.

Mamman upplever att Socialdemokraterna inte ville ha med skolans barn i filmen. 

– Det finns nästan inga svenska barn på skolan. Rågsvedsskolan är känd för att vara väldigt invandrartät. Det var en av fröknarna som blev upprörd också. Vi pratade om att de bara plockade svenska barn till filmen, säger hon.

Marko Anderot är rektor på Rågsvedsskolan. Han känner till händelsen:

– Jag har hört det från en anställd på skolan, att någon hade sagt till om det. Personen hade fått som svar från Socialdemokraterna att det var förutbestämt vilka som skulle vara med i filmen, för att de hade en utbildning.

I filmen är Stefan Löfven på Rågsvedsskolans skolgård.
Foto: Skärmdump

Flera olika produktionsbolag har tidigare spelat in film på Rågsvedsskolan, säger rektor Anderot:

– Normalt sett, oavsett vilka som spelar in film här, så brukar vi erbjuda att våra elever kan vara med. Ofta funkar det bra, men av vad jag har hört i det här fallet, så hade de skådespelare som var utbildade redan. Det var dock inget vi erbjöd dem officiellt, att våra elever skulle vara med.

Varför ville de spela in just hos er?
– Det har jag ingen aning om, vi får förfrågningar ganska ofta.

"Ville ha typisk skolgårdsmiljö"

Helena Salomonsson, kommunikationschef för Socialdemokraterna, menar att valet av barn gjordes av praktiska skäl:

"Vår reklambyrå, som gjorde valfilmen, behövde ett tydligt medgivande på förhand från föräldrarna till de barn som medverkade i filmen", skriver hon i ett sms.

"På så vis kan vi vara säkra på att allt går rätt till och att inget barn medverkar mot sin eller föräldrarnas vilja. Detta är särskilt viktigt när det gäller barn och särskilt viktigt när det gäller något så känsligt som medverkan i en film som ingår i ett politiskt partis valkampanj.”

Salomonsson beklagar att valet av barn rört upp känslor hos föräldrar:

"Det är tråkigt att de känner så. Det vi försöker göra i filmen är att ha med människor med olika bakgrunder, för att spegla den mångfald som finns i hela Sverige, snarare än att spegla sammansättningen på en specifik skola. Däremot är det kul att höra att så många av eleverna vill vara med i våra filmer. Deras föräldrar får jättegärna höra av sig till oss, så kan vi säkert hitta andra filmsamarbeten framöver!”"

Valet att filma på just Rågsvedsskolan hade ingenting med eleverna att göra, menar hon:

"Filmteamet ville ha en typisk skolgårdsmiljö som många kan känna igen sig i, och tyckte att Rågsvedsskolan passade bra för det".


Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här.  


LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018