Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förbunden inom L ska bestämma sig

Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETER WALLBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allt fler länsförbund inom Liberalerna, som till slut kommer att vara de som avgör hur partiet ska agera, tar nu ställning i regeringsfrågan. 

Flera förbund samlas för att diskutera frågan i veckan – men några väntar på ett konkret förslag att ta beslut om. 

– Det finns inga konkreta förslag för oss att ta ställning till, säger Göran Hammarlund, ordförande för Liberalerna Sörmland, som hade möte på måndagskvällen. 

Både Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse är splittrade i regeringsfrågan, har Expressen kunnat berätta. Men egentligen ligger makten någon helt annanstans. Oavsett vilka beslut som partistyrelsen eller riksdagsgruppen tar kan partirådet, som är det högst beslutande organet de år landsmötet inte sammanträder, köra över besluten. 

– Partirådet ska fatta beslut om vi ska rösta annat än nej till Stefan Löfven. Det är där beslutet ska tas, säger Adam Alfredsson, pressekreterare i Jan Björklunds stab. 

Kommer ta beslut den närmsta veckan

Flera av Liberalernas länsförbund uppger nu att de den närmsta veckan kommer att besluta hur de tycker att Liberalerna ska rösta i nästa veckas votering om Stefan Löfven. Liberalerna i Kalmar kommer att diskutera frågan på ett möte på onsdag. Liberalerna i Dalarna kommer att ta ställning på fredag och Liberala studenter, som också har en röst vid partirådet, kommer att ta ett beslut i helgen. 

Liberalerna i Södermanland hade ett möte redan på måndagskvällen, men tog inget beslut i frågan. 

– När vi får något att besluta om kommer vi ta ett beslut, men nu finns det inga konkreta förslag för oss att ta ställning till. Vi har sagt från början att vi aldrig kan acceptera att vi går tillsammans med SD eller Vänsterpartiet, säger Göran Hammarlund, ordförande för Liberalerna Sörmland. 

Vissa, som Liberalerna i Skåne, har redan tagit ett beslut. I en skrivelse de skickade ut i förra veckan tog man "starkt avstånd" från att stötta en socialdemokratisk regering.
– Våra chanser i Liberalerna att få igenom vår politik är större i en borgerlig kontext än i skuggan av Socialdemokraterna, sade Torkild Strandberg, kommunalråd i Landskrona (L), till SVT. 

Flera som gjort uttalanden

I slutet på förra veckan skickade även Liberalerna i Stockholm ut ett uttalande. Till skillnad från Skåne har de inte tagit några beslut ännu – och är dessutom betydligt mer öppna mot Löfven. 

–  Vi skickade ut ett uttalande där det står att vi ger vårt stöd till partiledningen och att den enda dörr som är stängd ska vara den mot SD. Men vi tar inte mer ställning än så i förväg, utan inväntar ser om det är något nytt att ta ställning till, säger Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholm.

Lars Karlsson, länsordförande i Östergötland, är desto mer öppen för Löfven.
– I det läget vi är i just nu känner vi att vi måste kunna fundera i de banorna men vi behöver ha en förhandling med Socialdemokraterna om det politiska innehållet. Det krävs att vi får igenom väldigt mycket politik i så fall. Alternativet är att vi väljer att lägga ner våra röster och gå i opposition, sade han till SVT i helgen.

Många distrikt har inte tagit ställning i frågan ännu dock.

– Vi har inte tagit något beslut eftersom det inte finns något att ta beslut om. När det finns något att ta ställning till så kommer vi att göra det, säger Jonas Andersson, ordförande för Liberalernas länsförbund i Västsverige.

Uppmuntrar att stänga SD ute

Liberala ungdomsförbundet, som också har rösträtt i partirådet, kommer inte att göra något ställningstagande om Stefan Löfven förrän de vet när det blir partiråd. 

– Det kan säkert vara att det är lite saker som händer inför omröstningen. Som det är nu är det inte klart vad vi kommer att rösta om, så vi säger inget om det tills vidare. Men vill verkligen uppmuntra Liberalerna till att stänga SD ute så mycket som möjligt. 

I helgen samlades Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp för att diskutera vilken väg man nu ska ta. SVT Nyheter rapporterar att Jan Björklund under mötet ville få mandat att förhandla med Socialdemokraterna – för att eventuellt släppa fram Stefan Löfven som statsminister. 

Enligt SVT:s uppgifter var flertalet av de ledande företrädarna i partitoppen beredda att släppa fram Stefan Löfven. 

Liberalernas partiråd

Partirådet fattar beslut i de frågor som hänskjuts dit av landsmötet eller partistyrelsen. Partirådet består av partistyrelsen och 65 ombud utsedda av förbunden samt två ombud för Liberala Ungdomsförbundet, varav ett ska tillhöra nätverket Liberala studenter, och ett ombud för Liberala kvinnor.

 

Kallelse till partirådet ska helst ske fem dagar innan det hålls.