Tisdagen var en mörk dag för alliansen.
Annie Lööf, Centerpartiets ledare, gav ett definitivt besked om att man kommer rösta ner Ulf Kristersson som statsminister för en borgerlig regering, ett beslut som hon delar Jan Björklund och Liberalerna.

Anledningen är att man anser att Sverigedemokraterna skulle få för mycket makt med ett sådant regeringsalternativ.
Kristersson gav uttryck för sin besvikelse i ett inlägg på Facebook:
”I dag är en tung dag för alliansen. Och historisk: Centerpartiet meddelar att de inte bara tackar nej till att sitta i den alliansregering som jag vill bilda och som riksdagen röstar om i morgon.”
Senare på kvällen meddelade SD att man kommer rösta ja till Kristersson som statsminister.

Förtroendet rasar
Nu har mätinstitutet Demoskop, på uppdrag av Expressen, undersökt väljarnas förtroende för riksdagens partiledare – och mönstret här ser likadant ut.
Förtroende för partiledarna i november
Procent ganska/mycket stort förtroende:
1. Stefan Löfven (S): 39 procent (0)
2. Annie Lööf (C): 36 procent (-5)
3. Ulf Kristersson (M): 35 procent (-8)
4. Jonas Sjöstedt (V): 34 procent (0)
5. Ebba Busch Thor (KD): 34 procent (-8)
6. Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (0)
7. Jan Björklund (L): 24 procent (-10)
8. Isabella Lövin (MP): 18 procent (-1)
9. Gustav Fridolin (MP): 11 procent (-4)
Förändring jämfört med föregående månad i parentes.
Undersökningen är utförd mellan den 1 och 7 november 2018 och bygger på 1 085 intervjuer med en slumpmässigt rekryterad webbpanel.
Mätinstitut: Demoskop.
Beställare: Expressen.
Förtroendet för alliansledarna befinner sig i fritt fall. Mest minskar Jan Björklund, som tappar 10 procentenheter jämfört med föregående månad. Annie Lööf tappar minst: 5 procentenheter.

”Speglar det politiska läget”
Peter Santesson är chef för opinionsanalys på Demoskop.
– Det här är ett väldigt intressant resultat – det speglar det politiska läget. Senaste gången vi såg Löfven i toppen av förtroendeligan var under slutet av Moderaternas kris med Anna Kinberg Batra. När det nu händer igen så är situationen snarlik – en splittrad och försvagad allians gör att han kliver upp i toppen, säger Santesson.

Han berättar att förtroendeminskningen beror på att alliansväljarna har blivit mer polariserade:
– Det är hos varandras väljare som de fyra alliansledarna tappar i förtroende. Kristersson och Busch Thor tappar i förtroende hos liberala och centerpartistiska väljare. Lööf och Björklund tappar hos Moderaternas och Kristdemokraternas väljare. Den här förtroendeminskningen speglar regeringskrisen, säger Peter Santesson och fortsätter:
– Inte bara minskar andelen som har förtroende för Lööf och Björklund respektive Kristersson och Busch Thor – det är också så att andelen som uppger att de har lågt förtroende ökar.

Peter Santesson drar slutsatsen att sprickan i alliansen nu är ”rejält djup” – och kan även se mönster när det kommer till SD-ledaren:
– Synen på Jimmie Åkesson polariserar också alliansväljarna. I det ena lägret, hos M- och KD-väljarna, är det en majoritet som åtminstone är neutrala till Åkesson, men uppger ett lågt förtroende för Löfven. I C och L-lägret är mönstret det omvända - en majoritet är neutrala till Löfven, men uppger lågt förtroende för Åkesson.

Chefen för opinionsanalys på Demoskop anser att det inte är förvånande att allianspartierna drivs i olika riktiningar.
– I en sån här fundamental fråga som regeringsbildningen, är det svårt att driva en linje som avviker från var man har sina väljare.
På den rödgröna sidan är siffrorna mer stabila:
– Stefan Löfvens förtroendenivå förblir intakt under den här regeringskrisen, och även om han inte kan flytta fram sin position så innebär alliansens försvagning att han hamnar i topp, avslutar Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.