Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flykten: S mest trogna väljare lämnar Löfven

Flykten från Stefan Löfvens Socialdemokraterna är värst bland de lågutbildade, låginkomsttagare samt bland boende i Norrland – de som tidigare varit mest trogna partiet.
Foto: FOTO: HANNA FRANZéN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven på Expressen och Dagens industris partiledardebatt
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Partiet har tappat tre av tio väljare under Stefan Löfvens senaste fem år.
Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna har tappat tre av tio väljare under Stefan Löfvens fem senaste år.

Flykten från Löfven är värst bland lågutbildade, låginkomsttagare och i Norrland - de som tidigare varit mest trogna S.

De sista som sviker Löfven är pensionärerna – i den väljargruppen har S minskat minst.

Opinionsinstitutet Demoskop har på uppdrag av Expressen analyserat väljarflykten från Socialdemokraterna under de senaste fem åren. Stefan Löfvens toppnoteringar som partiordförande var i maj-juli 2013 då Socialdemokraterna i tre Demoskopmätningar noterades för i snitt 33,4 procents väljarstöd.

Nu har Socialdemokraterna rasat till i snitt 24,2 procent i de tre senaste Demoskopmätningarna.

– Det är slående hur bred nedgången är. S har backat i alla grupper. Det finns inga goda nyheter någonstans för Socialdemokraternas del, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.

I början av valrörelsen kampanjade Socialdemokraterna och Stefan Löfven hårt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Löfvens stöd bland pensionärer: 33,1 procent

Socialdemokraterna och Stefan Löfven har i början av valrörelsen kampanjat hårt bland äldre. Stefan Löfven har besökt flera äldreboenden och över hela Sverige hänger valaffischer med det äldre vallokomotivet Peter Hultqvist och ett budskap riktat direkt till pensionärerna.

Demoskops specialanalys avslöjar bakgrunden till profileringen – pensionärerna har hittills varit Löfvens räddning undan ett ännu värre tapp. Socialdemokraternas väljarstöd bland pensionärer har bara minskat från 36,9 till 33,1 procent och ligger därmed långt över de senaste tre månadernas snitt i mätningarna.

– Socialdemokraterna har numera en kraftig lutning på ålderskurvan bland sina väljare – stödet koncentreras till de äldsta. Väljare som kanske röstat S i många år och där partivalet sitter hårt. Men det har gått sämre att ta mark bland förvärvsarbetande mitt i yrkeslivet och det omtalade livspusslet, säger Peter Santesson.


LÄS MER: Klassklyftorna som kan fälla Löfven och Socialdemokraterna 


Stödet för Socialdemokraterna koncentreras till de äldsta.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraternas läge är värst bland yngre vuxna under 29 år där stödet nu är 16,8 procent. Men raset är mest dramatiskt i åldersgruppen i åldrarna 45-54 år där S har tappat 12,8 procentenheter av väljarstödet på fem år och nu noteras för 21,8 procent.

– Ett stöd på 21 procent i gruppen 30 till 44 år är påtagligt lågt för ett parti som förut brukat röra sig på betydligt högre nivåer, säger Peter Santesson.

I de grupper där stödet faller snabbast märks också lågutbildade och låginkomsttagare. S tappar där 13-15 procentenheter av väljarstödet från höga nivåer på över 40 procent. 

– Att Socialdemokraterna har haft så pass svårt att försvara väljarstödet i de grupperna är förvånande och oroande för partiet. Men gradvis har Socialdemokraterna börjat tappa sin tidigare ställning som ett naturligt partival i de här grupperna. Inte minst Sverigedemokraterna är en svår konkurrent, säger Demoskops analyschef Peter Santesson.


Osäker inför valet? Gör Expressens valkompass här. 


Opinionsinstitutet Demoskop har på uppdrag av Expressen analyserat väljarflykten från Socialdemokraterna under de senaste fem åren.
Foto: Demoskop

Varning för obehaglig norrländsk överraskning

Socialdemokraternas problem i Göteborg bekräftas i specialanalysen men i landet märks också ett kraftigt tapp i Norrland. Under Löfvens glansdagar för fem år sedan noterades S för i snitt 47,6 procent i Norrland, enligt Demoskops mätningar. Där har S nu rasat till 31,1 procent.

– I den här jämförelsen är det nedgången i Norrland som sticker ut som ett mer oväntat krisområde. Norrland har normalt varit pålitligt väljarterritorium som har haft rätt stabila S-siffror även när blödningen till Sverigedemokraterna tog fart i södra Sverige. Men nu börjar Norrland vackla rejält i S-stödet, säger Peter Santesson

– Det kan komma överraskningar från de norrländska valkretsarna på valnatten.